Του Τιμολέοντα Κοψαχείλη*

timolΤο τελευταίο διάστημα εκτός από το φορολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς των αγροτών ένα κυρίαρχο θέμα για τον αγροτικό κόσμο είναι η τύχη του ΕΛΓΑ και οι αλλαγές στις αγροτικές αποζημιώσεις.

Γνωρίζουμε ότι, παρ’ όλες τις δυσκολίες και τις ανάγκες εκσυγχρονισμού του, ο ΕΛΓΑ αποτελεί τον μοναδικό πυλώνα παροχής αγροτικής ασφάλισης και αγροτικών αποζημιώσεων γιά τον Ελληνα γεωργό και κτηνοτρόφο.

Από την φύση του αγροτικού τομέα η ασφάλιση και οι αποζημιώσεις από τα καιρικά φαινόμενα είναι πολύ σημαντικό ζήτημα, γιατί είναι τακτική η ανάγκη αποζημιώσεων από διάφορες φυσικές καταστροφές. Το αντικείμενο του αντίστοιχου κρατικού φορέα της χώρας, του ΕΛΓΑ, είναι τεράστιο και όλα τα χρόνια γίνονται προσπάθειες στήριξης και βελτίωσης των διαδικασιών αποζημιώσεων.

Έχει αναφερθεί ως υποχρέωση της χώρας μας απέναντι στους θεσμούς, είτε και ως ανάγκη απελευθέρωσης της αγοράς, να δοθούν και σε ιδιωτικές εταιρίες οι δυνατότητες ασφάλισης και αποζημίωσης της αγροτικής παραγωγής. Κατά το τελευταίο διάστημα όμως και εξαιτίας της ύφεσης η απαξίωση των ασφαλιστικών εταιριών καθίσταται αδιαμφισβήτητη, ειδικότερα στον τομέα ασφαλίσεων ζωής αλλά και γενικότερα στους υπόλοιπους κλάδους. Επίσης, έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο, νεότευκτες ασφαλιστικές εταιρίες, από άλλες χώρες της Ευρωπαικής Ένωσης, να εισέρχονται στην ελληνική αγορά με εγγυήσεις όχι τόσο ασφαλείς, καθώς συστήνουν απλώς γραφεία πωλήσεων στην χώρα μας, δίχως να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα καθορισμού των κλάδων, στους οποίους οι ενδιαφερόμενοι θα μπορέσουν να επενδύσουν με απτά αποτελέσματα στη βραχυχρόνια και μεσοχρόνια περίοδο, κατ’ αναλογία των μοναδικών και ιδιαίτερων χωροχρονικών συνθηκών, που ενυπάρχουν στον αγροτικό τομέα και στην πρωτογενή παραγωγή.

Δεδομένων των συνθηκών αυτών είναι αναγκαίο να προσεχθούν οι όποιες σχεδιαζόμενες αλλαγές στον ΕΛΓΑ και στον ρόλο του. Είναι θετικό να ανοίξει η αγορά των ιδιωτικών ασφαλίσεων στον πρωτογενή τομέα, αλλά δεν θα πρέπει να γίνει βιαστικά και χωρίς αυστηρούς κανόνες και ρήτρες απόδοσης των επενδύσεων. Το τελευταίο που θα ήθελε να δει ο Έλληνας αγρότης, αυτή την εποχή της κρίσης, είναι να κινδυνεύουν οι διαδικασίες αγροτικών αποζημιώσεων από φυσικές καταστροφές, οι οποίες δεν θα περιλαμβάνονται σε ιδιωτικά συμβόλαια ασφαλίσεων λόγω της απρόβλεπτης φύσης του συγκεκριμένου αντικειμένου.

Τα λάθη και οι παραλείψεις, που οδήγησαν σε κρίση μεγάλες ασφαλιστικές εταιρίες του εξωτερικού κατά το πρόσφατο παρελθόν, δεν πρέπει να επαναληφθούν στον ζωτικής σημασίας κλάδο της εθνικής οικονομίας μας. Η όποια συμμετοχή ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών πρέπει να γίνει προσεκτικά, με πολύ αυστηρά κριτήρια και εχέγγυα απόδοσης, προκειμένου να μην δούμε «να σκάνε φούσκες» σε λίγα χρόνια από τώρα. Τα όποια βήματα πραγματοποιηθούν από τούδε και στο εξής, θα πρέπει να μην καταργήσουν τον αδιαμφισβήτητο ρόλο του ΕΛΓΑ και τον δημόσιο χαρακτήρα του. Οι αποφάσεις και ο σχεδιασμός που θα χαραχθεί, θα πρέπει να τον καταστήσουν περισσότερο ανταγωνιστικό σε σχέση με την ιδιωτική ασφάλιση, ενισχύοντας την αξιοπιστία του και καθιστώντας τον βιώσιμο για την μεγιστοποίηση του εύρους των γεωργικών ασφαλίσεων και επενδύσεων συνολικά στη χώρα με τελικό στόχο την αύξηση της εγχώριας παραγωγής καθώς και τη διασφάλιση της ανάπτυξης της ελληνικής αγροτικής οικονομίας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι με την αναθεώρηση της ΚΑΠ το 2017 προσφέρεται για τον ΕΛΓΑ μία μοναδική ευκαιρία με τη μελέτη επί του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), που είχε κατατεθεί τον Αύγουστο του 2015 από τη ΝΔ. Σύμφωνα με τον τότε σχεδιασμό μας, είχαμε μεριμνήσει για την περαιτέρω ισχυροποίηση του ΕΛΓΑ και για την προστασία της παραγωγής και του αγροτικού εισοδήματος από ακραία καιρικά φαινόμενα μέσω της θέσπισης, για πρώτη φορά, ειδικού μέτρου για την αντιστάθμιση των οικονομικών απωλειών των γεωργών και των κτηνοτρόφων μας από δυσμενή καιρικά φαινόμενα, ζωικές ή φυτικές ασθένειες. Θα πρέπει δε, να σημειωθεί ότι το μέτρο αυτό ξεκινούσε με προϋπολογισμό 10 εκ. ευρώ, με στόχο να ανέλθει έως και τα 200 εκ. ευρώ. Από τη στιγμή που το νέο ΠΑΑ μας προσφέρει αυτή τη δυνατότητα, θα πρέπει να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία αυτή στο έπακρο για τη χώρα μας. Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν και άλλα θεσμικά σημεία, μέσω των οποίων  θα μπορούσε να βελτιωθεί ο ΕΛΓΑ, για να καταστεί ακόμη πιο αξιόπιστος και δίκαιος για τους αγρότες μας αλλά το εγχείρημα αυτό απαιτεί μία κοινή, συλλογική και εθνική προσέγγιση, η οποία θα επανενεργοποιήσει συνολικά τον τότε σχεδιασμό μας ως τη μόνη βιώσιμη και ενδεδειγμένη λύση για την ανάπτυξη της αγροτικής μας παραγωγής.

*Ο Τιμολέων Κοψαχείλης διετέλεσε Βουλευτής Γρεβενών και Αναπληρωτής Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ (2012-2015) καθώς και Τομεάρχης Έρευνας και Καινοτομίας της ΝΔ.

Άρθρο του Τιμολέοντα Κοψαχείλη στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος

eleytheros typos

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.