Αγωνία για 11.000 εργαζομένους και 3.000 προμηθευτές της Μαρινόπουλος μετά την αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα – Μοναδική λύση η υπαγωγή στη διαδικασία εξυγίανσης σημειώνει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία.

MARINOPOYLOSΤο πρωί σήμερα η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλος αιτήθηκε χορήγηση προσωρινής διαταγής, η συζήτηση της οποίας προσδιορίστηκε αυθημερόν, ωστόσο, όπως έγινε πριν λίγο γνωστό, η πρόεδρος αποφάσισε την αναβολή της συζήτησης για την 1η Ιούλιου. Έως τη συζήτηση της προσωρινής διαταγής χορηγήθηκε προστασία υπέρ της εταιρείας Μαρινόπουλος.

Με μία ολιγόλογη ανακοίνωση που επιβεβαιώνει το αίτημα για την υπαγωγή της σε διαδικασία εξυγίανσης βάσει των νόμων 4072/2012 και 4013/2011, η Μαρινόπουλος υποστηρίζει ότι πρόκειται για μονόδρομο, ενώ αναφέρει (όπως είχαν γράψει νωρίτερα τα dikaiologitika.gr) ότι η εκδίκαση του αιτήματος από το Πρωτοδικείο Αθηνών, θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιουλίου.

Ειδικότερα στην ανακοίνωση αναφέρεται:
«Η υπαγωγή της εταιρείας σε διαδικασία εξυγίανσης αποτελεί τη μοναδική λύση για τη διατήρηση της λειτουργίας της, σε αυτή τη φάση, και τη σταδιακή μετάβαση στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που θα επιτρέψει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα.
Κύρια σημεία του σχεδίου αυτού, αποτελούν η βελτίωση της απρόσκοπτης λειτουργίας, η αύξηση των πωλήσεων, η βέλτιστη αξιοποίηση των καναλιών διανομής και η πλήρη αναδιοργάνωση της χρηματοοικονομικής λειτουργίας και διαχείρισης.

Στην παρούσα φάση η ένταξη της εταιρείας σε διαδικασία εξυγίανσης είναι μονόδρομος, καθώς αποτελεί τη μόνη επιλογή για τη διασφάλιση της λειτουργίας της ως μια βιώσιμη οικονομική μονάδα με βασικά οφέλη τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, και της διασφάλισης των οφειλών προς τους προμηθευτές που αποτελούν βασικές προτεραιότητες της Διοίκησης.

Η εταιρεία παραμένει σε συνεχείς συζητήσεις με τις τράπεζες και θα επανέλθει με σχετικές ενημερώσεις αναφορικά με την πορεία του σχεδιασμού της».

Νωρίτερα το dikaiologitika.gr μετέδωσε:

Στο Πρωτοδικείο όπου θα συζητηθεί σήμερα το απόγευμα η αίτηση στο άρθρο 99 θα παιχτεί η τελευταία σκηνή του θρίλερ της διάσωσης της Μαρινόπουλος, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του dikaiologitika.gr.

Πηγές προσκείμενες στην εταιρεία, που δεν έχει δημοσιεύσει ισολογισμούς τα τελευταία χρόνια, αναφέρουν ότι επρόκειτο για μοναδική πλέον επιλογή, διαψεύδοντας τα διάφορα σενάρια «σωτηρίας» που κυκλοφορούσαν τις προηγούμενες ημέρες.

Όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, η αίτηση υπαγωγής στο πτωχευτικό κώδικα ήταν μονόδρομος, καθώς μόνο με αυτό τον τρόπο μπορούν να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και τα συμφέροντα των προμηθευτών.

Η δραματική πορεία της μεγαλύτερης αλυσίδας super market –πλέον όχι από πλευράς τζίρου αλλά δικτύου καταστημάτων– είχε κορυφωθεί τις τελευταίες ημέρες, αφού δεχόταν βροχή διαταγών ασφαλιστικών μέτρων και αναγκαστικών εκτελέσεων από τους χιλιάδες προμηθευτές της που βρέθηκαν στον αέρα μετά την παύση πληρωμών.

Εκτός από τους 3.000 πιστωτές/προμηθευτές της αλυσίδας που αναμένουν να δουν το σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας, η αγωνία για την επόμενη μέρα είναι τεράστια και για τους 11.000 εργαζομένους της (αυτός είναι ο αριθμός του προσωπικού της με βάση την τελευταία πληροφόρηση που υπάρχει).

Ας σημειωθεί ότι μετά τις τελευταίες τροποποιήσεις που έγιναν πέρυσι και φέτος στον πτωχευτικό κώδικα, η Μαρινόπουλος αναμένεται να επωφεληθεί εάν το δικαστήριο αποφασίσει να της παρασχεθεί προστασία.

Το περιεχόμενο της συμφωνίας εξυγίανσης, σύμφωνα με πληροφορίες, εστιάζεται στον διακανονισμό των υποχρεώσεων προς Δημόσιο και Ταμεία, που υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 40 εκατ. ευρώ, στην αναχρηματοδότηση των υφιστάμενων δανείων (στο τέλος του 2014 υπολογίζεται ότι μαζί με υποχρεώσεις χρηματοδοτικών μισθώσεων έφθαναν σχεδόν τα 650 εκατ. ευρώ) αλλά και στο κούρεμα των απαιτήσεων των προμηθευτών, παραπάνω από 1 δις. σήμερα, που εκτιμάται ότι θα πρέπει να είναι κατ’ ελάχιστο της τάξεως του 40%.

Επιπλέον πιθανότατα το business plan της εξυγίανσης να προβλέπει την είσοδο επενδυτή και εικάζεται ότι έχει κατατεθεί πρόταση στην αλυσίδα Σκλαβενίτης χωρίς όμως να έχουν γίνει γνωστές οι προθέσεις της διοίκησής της. Εκτός της Σκλαβενίτης λέγεται ότι έχει γίνει πρόταση σε άλλους επενδυτές υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει μετοχοποίηση χρεών.

Τι λέει το υπουργείο Εργασίας

Τη διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας για τους εργαζόμενους της εταιρίας Μαρινόπουλος, αλλά και την οικονομική και εργασιακή ισορροπία στην εφοδιαστική αλυσίδα που εξαρτάται από αυτή, επιδιώκει να εξασφαλίσει το υπουργείο Εργασίας.

Με αφορμή την αίτηση υπαγωγής της εταιρίας στο άρθρο 99, το υπουργείο τονίζει ότι παρακολουθεί από καιρό «στενά τις διεργασίες στον κλάδο του λιανικού εμπορίου και ιδιαίτερα στην εταιρεία ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. για την εξεύρεση της προσφορότερης λύσης που θα εξασφαλίζει την βιωσιμότητα της.

Υπολογίζεται ότι προσεγγίζουν τις 13.000 οι εργαζόμενοι της εταιρίας, η οποία έχει πανελλαδικά 254 δικά της καταστήματα και 451 franchise και πωλήσεις στα επίπεδα των 2 δισ ευρώ ετησίως.

ΟΙΥΕ: Οι εργαζόμενοι να μην γίνουν τα εύκολα θύματα

Να μην μετατραπούν οι εργαζόμενοι της εταιρίας Μαρινόπουλος στα «εύκολα θύματα» των επιχειρηματικών παιχνιδιών, που κατ’ επανάληψη παίζονται με τις διαδικασίες του Πτωχευτικού Δικαίου, ζητάει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ).

Η ΟΙΥΕ, δηλώνει ότι βρίσκεται σε επιφυλακή για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των εργαζομένων, τις θέσεις εργασίας, τους μισθούς και όλες τις εργατικές απαιτήσεις, που θα πρέπει να διαφυλαχθούν και να εξαιρεθούν από το σχέδιο εξυγίανσης και της συμφωνίας με τους πιστωτές της Μαρινόπουλος ΑΕ. Η Ομοσπονδία δεν παραλείπει να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι δεν έχει προχωρήσει άμεσα σε αλλαγή του Πτωχευτικού Κώδικα, ώστε να διασφαλίζονται πρώτα και πάνω απ’ όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Καταγγέλλει ότι εξακολουθεί να κρατά σε ισχύ «αυτό το νεοφιλελεύθερο μόρφωμα, ως αποτέλεσμα της αποδοχής των μνημονίων και των μέτρων τους». Η ΟΙΥΕ δηλώνει ότι θα αγωνιστεί με κάθε ένδικο και συνδικαλιστικό μέσο για την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων στην Μαρινόπουλος, τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, την κανονική καταβολή των μισθών τους και την προστασία τους από τους «προστάτες» του τραπεζικού συστήματος.

dikaiologitika

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.