katrougkalos-tsipras-mazi-708

Ψαλιδισμένες κατά 40% θα δουν τις επικουρικές τους συντάξεις 200.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι λαμβάνουν αθροιστικά (κύρια + επικουρική) πάνω από 1.300 ευρώ μεικτά (καθαρά 1.170) και ταυτόχρονα «έφυγαν» με υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης (πάνω από 0,45% κατ’ έτος).

Αυτό προβλέπει η υπουργική απόφαση του υφυπουργού Τάσου Πετρόπουλου που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το βράδυ της Τρίτης και η οποία θέτει σε εφαρμογή τον «κόφτη». Οι συνταξιούχοι θα δουν στην πράξη τη μείωση των συντάξεών τους στα τέλη Ιουλίου, όταν θα λάβουν τη σύνταξη του Αυγούστου, ωστόσο το μαχαίρι θα μπει αναδρομικά από την 1η Ιουνίου. Τα αναδρομικά θα επιμεριστούν σε ισόποσες δόσεις ως τον Δεκέμβριο, επομένως για τους 200.000 συνταξιούχους η σύνταξη που θα λαμβάνουν μέχρι τα τέλη του έτους θα είναι και… περαιτέρω ψαλιδισμένη.

Μειώσεις θα εφαρμοστούν και σε όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις που έχουν κατατεθεί μέχρι 31.12.2014. Για αιτήσεις που έχουν κατατεθεί από την 1.1.2015 και εφεξής, καθώς και για όσες κατατεθούν μετά τις 12 Μαΐου, ο υπολογισμός γίνεται εξολοκλήρου με τον νέο τρόπο.

Μαχαίρι στις επικουρικές άνω των 1.300 ευρώ

H υπουργική απόφαση ορίζει ότι διασώζονται από τις μειώσεις οι συνταξιούχοι που εισπράττουν άθροισμα κύριας και επικουρικής έως 1.300 ευρώ μεικτά (1.170 καθαρά).

Αναλυτικά:

 • Εφόσον το άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων είναι μικρότερο ή ίσο των 1.300 ευρώ, η διαφορά μεταξύ της καταβαλλόμενης επικουρικής σύνταξης και της επανυπολογισθείσας, κατά τις ρυθμίσεις της παρούσας απόφασης, διατηρείται ως προσωπική διαφορά ανά συνταξιούχο.
 • Εφόσον το άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων  είναι μεγαλύτερο των 1.300 ευρώ, οι μειώσεις στις επικουρικές  θα εφαρμοστούν  σε τέτοιο ύψος, ώστε να διασφαλίζεται ότι το άθροισμα κύριας και καταβαλλόμενης επικουρικής σύνταξης του δικαιούχου να μην υπολείπεται του ποσού των 1.300 ευρώ.

Πώς θα γίνουν οι μειώσεις

 • Για το πλαφόν θα ληφθούν υπόψη οι μνημονιακές μειώσεις του 2010 και του 2011 ενώ δε θα συνυπολογιστούν οι μειώσεις του 2012 που κρίθηκαν αντισυνταγματικές.
 • Ο  επανυπολογισμός των επικουρικών θα γίνει λαμβάνοντας υπόψη τα αρχεία πληρωμών πριν την εφαρμογή του Ν. 4387/2016, μη συμπεριλαμβανομένων τυχόν αναδρομικών ποσών.
 • Κάθε καταβαλλόμενη επικουρική σύνταξη λογίζεται ως το γινόμενο του ύψους της καταβαλλόμενης σύνταξης επί τον συντελεστή επανυπολογισμού (ΣΕ).
 • Στον υπολογισμό του αθροίσματος των 1.300 ευρώ συμπεριλαμβάνεται η εισφορά υγειονομικής περίθαλψης και οι κρατήσεις εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων.
 • Στον υπολογισμό του ανώτατου ορίου των 1.300 ευρώ  όσον αφορά στα άτομα με αναπηρία ή χρόνια πάθηση και των οικογενειών που έχουν μέλη τους άτομα με αναπηρία δεν λαμβάνονται υπόψη τα πάσης φύσεως επιδόματα αναπηρίας.
 • Οι επικουρικές συντάξεις που υπερβαίνουν το πλαφόν θα επαναυπολογιστούν με νέο ποσοστό αναπλήρωσης της τάξης του 0,45% κατ’ έτος. Στο στόχαστρο θα μπουν  οι συντάξεις που στο παρελθόν υπολογίστηκαν με υψηλό ποσοστό αναπλήρωσης, χωρίς να έχουν καταβληθεί οι αντίστοιχες εισφορές.
 • Τομείς για τους οποίους δεν υπάρχουν επαρκή ηλεκτρονικά δεδομένα για την υλοποίηση του επαναυπολογισμού (πχ παλιές συντάξεις) πραγματοποιείται άμεσα και μέχρι 31 Ιουλίου 2016 με μέριμνα του ΕΤΕΑ, καταχώριση ομάδας συντάξεων γήρατος, για τις οποίες υπάρχουν πλήρη στοιχεία, με βάση τα οποία μπορεί να επιβεβαιωθεί η καταβαλλόμενη σύνταξη  με ποσοστό απόκλισης κατ’ απόλυτη τιμή έως 5%. Από τη διαδικασία αυτή, εξαιρούνται  τα κατώτατα όρια συντάξεων κάθε τομέα.
 • Λόγω της καθυστέρησης της διαδικασίας σ΄αυτές τις περιπτώσεις οι μειώσεις θα εφαρμοστούν  το αργότερο με τις πληρωμές του  μηνός Σεπτεμβρίου 2016.
 • Οι περικοπές θα εφαρμοστούν και σε όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις που έχουν κατατεθεί μέχρι 31.12.2014. Για αιτήσεις που έχουν κατατεθεί από την 1.1.2015 και εφεξής καθώς και για όσες κατατεθούν μετά την έναρξη ισχύος του Ν. 4387/2016, ο υπολογισμός του ποσού της δικαιούμενης επικουρικής σύνταξης για το χρόνο ασφάλισης που έχει πραγματοποιηθεί έως 31.12.2014 πραγματοποιείται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 42 του Ν. 4052/2012, όπως ισχύει μετά την αντικατάστασή του με την παρ. 1 του άρθρου 96 του Ν. 4387/2016.

Στην υπουργική απόφαση αναφέρεται ακόμη ότι «για την περίοδο μέχρι την 31.12.2019, οι συντάξεις δεν αναπροσαρμόζονται στην περίπτωση που, αν αφαιρεθούν τα έξοδα από τα έσοδα του Ταμείου, το αποτέλεσμα είναι είτε αρνητικό είτε μικρότερο από το 0,5% των εισφορών, λαμβάνοντας υπόψη τα απολογιστικά στοιχεία της προηγούμενης χρήσης.

Χρήση περιουσιακών στοιχείων του Κλάδου της Επικουρικής ασφάλισης επιτρέπεται μόνον στην περίπτωση δημιουργίας ελλειμμάτων παρά την εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων.

Μετά το 2021 ,οι επικουρικές συντάξεις θα επικαιροποιούνται ανά τριετία.

Διαβάστε το ΦΕΚ

iefimerida


loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.