«Δεν μπορεί να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ, δεν θα πω αυτά που έλεγε ο Τσίπρας, και μας τον φόρεσε μέχρι το 2031… Μπορεί σταδιακά να μειωθεί γιατί είναι πολύ υψηλός σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους»

μητσοτακησ

Η επόμενη κυβέρνηση θα έχει μια τελευταία ευκαιρία να βάλει τη χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά επισήμανε τη Δευτέρα στον ΣΚΑΪ 100.3, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Θα επιχειρήσω να συγκροτήσω μια κυβέρνηση των καλύτερων, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε ότι είναι αντίθετος στην κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού. «Εγώ δεν βάζω καν στο τραπέζι τέτοιο θέμα, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, προσθέτοντας ότι δεν ανακτάται έτσι η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. «Η ουσία είναι να μην μειωθεί το συνολικό ετήσιο εισόδημα των εργαζομένων» σημείωσε.

Όπως τόνισε, η χώρα δεν αντέχει άλλες μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, καθώς οι μισθοί είναι ήδη χαμηλοί. «Πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις στον συνδικαλιστικό νόμο του 1982, που πρέπει βεβαίως να αλλάξει, και λόγω εσωτερικών κυβερνητικών διάφορων δεν προχωρήσαμε» είπε.

«Δεν μπορεί να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ»

«Δεν μπορεί να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ, δεν θα πω αυτά που έλεγε ο Τσίπρας, και μας τον φόρεσε μέχρι το 2031… Μπορεί σταδιακά να μειωθεί γιατί είναι πολύ υψηλός σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους» διευκρίνισε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ προειδοποίησε ότι οι πολίτες δεν έχουν αντιληφθεί ακόμη τα κυβερνητικά μέτρα με αυξήσεις φόρων και περικοπές. «Από το Σεπτέμβριο θα βρεθούμε ενώπιον τραγικού αδιέξοδου. Το πολιτικό τοπίο από το Σεπτέμβριο και μετά θα είναι διαφορετικό» εκτίμησε.

Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι εξαιτίας της αύξησης των φορολογικών συντελεστών θα ενισχυθεί η μαύρη οικονομία, ενώ δεν θα έρθουν νέες επενδύσεις. «Με μια κυβέρνηση που αντιπαλεύεται την επιχειρηματικότητα, με τράπεζες που δεν παρέχουν ρευστότητα, θα οδηγηθούμε με βεβαιότητα σε μαρασμό… Έχουμε αποεπένδυση στην Ελλάδα, δεν μπορούμε να συντηρήσουμε ούτε τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας… Για να βγει από την κρίση η Ελλάδα χρειάζεται 100 δισεκατομμύρια ευρώ επενδύσεις» παρατήρησε.

«Πιάστηκε με την οφσορ στην πλάτη η κυβέρνηση»

Όσον αφορά τις οφσόρ και την αποχώρηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη Βουλή στη σχετική συζήτηση, ο πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε ότι «ακούω την κριτική, και αναλαμβάνω και την ευθύνη, αλλά η ουσία του θέματος είναι ότι η κυβέρνηση ‘‘καθάρισε’’ υπουργούς και βουλευτές με οφσορ και μετά έφερε νέο νόμο».

«Πιάστηκε με την οφσορ στην πλάτη η κυβέρνηση, και μετά νομοθετεί το άκρως αντίθετο να μην επιτρέπεται η επιχειρηματική δραστηριότητα… Είναι αντισυνταγματικό, παράλογο και αντιβαίνει τους κανόνες ΕΕ» τόνισε. «Αν η κόρη μου φτιάξει startup επιχείρηση, πρέπει να πάω φυλακή ή να παραιτηθώ. «Είναι τόσο εσωστρεφές αυτό που έκανε… Δημιουργεί κοινοβούλιο κατ’ εικόνα και ομοίωση της μετριότητας που προβάλλει η κυβέρνηση» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, διευκρινίζοντας «ποιος σοβαρός άνθρωπος θα έρθει στην πολιτική με τέτοια ασυμβίβαστα». Όπως εκτίμησε, ο νόμος θα καταπέσει.

«Η Ελλάδα έχει μπει σε καραντίνα»

Με αφορμή και τον δημοσιονομικό κόφτη, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «ο κ. Τσίπρας έχει πέσει στα βαθιά νερά της δικιάς του ανυποληψίας. «Η Ελλάδα έχει μπει σε ιδιότυπη υγειονομική ζώνη από πλευράς Ευρώπης… Οι Ευρωπαίοι μετέθεσαν το πρόβλημα για το μέλλον συνειδητά λόγω Brexit και άλλων προβλημάτων. Ο Τσίπρας αδυνατεί να διαπραγματευτεί ουσιαστική λύση λόγω αναξιοπιστίας» σχολίασε, συμπληρώνοντας πως «άλλο είναι να ψηφίζεις άλλο να εφαρμόζεις νόμους.

Εξάλλου, με αφορμή και τη στάση της κυβέρνησης έναντι της Παιδείας έκανε λόγο για «αριστερό εξισωτισμό, λογική ήσσονος προσπάθειας και νομιμοποίηση αριστερής μετριότητας».

«Ο Τσίπρας είναι πάντα δέσμιος των ‘‘53’’ και των άλλων αριστερών συνιστωσών, αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει» εκτίμησε.

«Πρώτα αξιοπιστία μετά τα πρωτογενή»

Στόχος της κυβέρνησης της ΝΔ είναι αφού γίνουν μεταρρυθμίσεις και κερδίσουμε ως χώρα σε αξιοπιστία να διαπραγματευτεί πρωτογενές πλεόνασμα 2%. «Είναι αδύνατο επί 10 χρόνια να παράγουμε 4% πρωτογενή πλεονάσματα… δεν υπάρχει δέσμευση για το χρέος. η ρύθμιση για το χρέος έχει μετατεθεί για μετά το 2017, μετά τις γερμανικές εκλογές» είπε.

Δήλωσε ακόμη ότι πρώτη προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης θα είναι η προσέλκυση επενδύσεων με μείωση φορολογικών συντελεστών. Θέλω ισχυρό, αλλά όχι σπάταλο κράτος, με δημόσιους υπαλλήλους υπερήφανους για τη δουλειά τους υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ εξήγγειλε και σχέδιο για μείωση φορολογικών συντελεστών με περικοπή δημοσίων δαπανών, που θα παρουσιαστεί εντός των επόμενων μηνών, αλλά χωρίς απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων που έτσι κι αλλιώς συνταγματικά δεν μπορούν να γίνουν. «Πρέπει να κλείσουν οργανισμοί και να μετακινείται το προσωπικό όπου είναι απαραίτητο για να καλυφθούν τα μεγάλα κενά» επισήμανε, αποσαφηνίζοντας πως «η σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών είναι στον πυρήνα της δικής μας πρότασης».

«Θέτουν θέμα εκλογικού νόμου γιατί θα χάσουν»

Σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι «η συζήτηση ανοίγει γιατί βλέπουν ότι θα χάσουν τις εκλογές… Τα ίδια έκανε και ο Κουτσόγιωργας το ’89».

«Η συζήτηση για το πολιτικό σύστημα πρέπει να γίνει συνολικά και σε αυτό να ενταχθεί και ο εκλογικός νόμος» τόνισε.

«Η χώρα χρειάζεται τολμηρή συνταγματική αλλαγή. Είμαι κατά της απλής αναλογικής, πιστεύω στην ενισχυμένη αναλογική και κόμματα που ξεπερνούν συγκεκριμένο ποσοστό πρέπει να κυβερνούν αυτοδύναμα» παρατήρησε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Δεν μπορείς να δίνεις μπόνους σε κάποιους που εκδηλώνουν πρόθεση συνεργασίας» ανέφερε δε.

Η ΝΔ, εξήγησε, προτείνει την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας με πρόωρες εκλογές, πενταετή θητεία για κυβέρνηση, περισσότερες αρμοδιότητες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά όχι άμεση εκλογή του. Οι θέσεις της ΝΔ για το Σύνταγμα θα γίνουν γνωστές μέχρι το Σεπτέμβριο ανακοίνωσε.

«Θέλουμε νέους ανθρώπους»

Με αφορμή συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά, που έκανε αναφορά σε συγκεκριμένα πρόσωπα που μπορούν να ενταχθούν στη ΝΔ εκφράζοντας μεταρρυθμιστικό στίγμα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι κάθε στέλεχος της ΝΔ έχει κάθε δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις του, πόσω μάλλον ένας πρώην πρόεδρος του κόμματος και πρωθυπουργός. Ξεκαθάρισε ωστόσο, ότι «εγώ δεν μπαίνω σε ονοματολογία (…) με ενδιαφέρει περισσότερο η προσέλκυση νέων ανθρώπων παρά οι μεταγραφές και ειδικά οι μεταγραφές εν ενεργεία βουλευτών από άλλα κόμματα.»

skai

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.