Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Reuters: Οι Ελληνες «βράζουν» με τις νέες αυξήσεις φόρων -«Πού θα βρούμε τα λεφτά;»

2 Ιουνίου, 2016 by Σταματίνα

kafe.1.6.708

Την αγανάκτηση των Ελλήνων πολιτών, που είδαν τον Ιούνιο να ξεκινά με νέες αυξήσεις στον ΦΠΑ, καταγράφει ρεπορτάζ του Reuters στους δρόμους της Αθήνας.

Σε μία καφετέρια σε κάποιον αθηναϊκό πεζόδρομο, ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Γαρυφάλλου αντιμετωπίζει με φιλοσοφική διάθεση τη νέα αύξηση του ΦΠΑ. Εχει συνηθίσει. Είναι η έκτη φορά μέσα σε ισάριθμα χρόνια. «Ελπίζουμε να έχουν ένα σχέδιο, ότι τους επόμενους 6-9 μήνες θα δούμε μία ανάκληση», λέει.

Οι νέες αυξήσεις τέθηκαν σε εφαρμογή την Τετάρτη, προκειμένου η Αθήνα να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις των δανειστών, για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. «Φορολογούν χρήμα που δεν υπάρχει», σχολιάζει στο Reuters o Παύλος Αστερίου, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, σχολιάζοντας τη σειρά φορολογικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που έχουν ψηφιστεί το τελευταίο διάστημα. «Πού θα βρούμε αυτά τα χρήματα; Είναι παράλογο. Για αυτό θα αποτύχει αυτό το μέτρο και θα επιστρέψουμε στο μηδέν», προσθέτει.

Και οι επιχειρήσεις όμως τονίζουν ότι αδυνατούν να ανταποκριθούν στη διαρκή αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης, προκειμένου να μην τη μετακυλήσουν στους καταναλωτές. «Κάθε αύξηση περιορίζει την κατανάλωση και τα δημόσια έσοδα», τόνισε ο Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

Το Reuters κάνει αναφορά και το Athens Ledra, σχολιάζοντας ότι το ξενοδοχείο είναι το τελευταίο θύμα της εξουθενωτικής κρίσης στην Ελλάδα, καθώς ανέστειλε τη λειτουργία του τη στιγμή που ξεκινά η τουριστική σεζόν.

«Είναι λυπηρό για την Ελλάδα», δήλωσε ένας από τους ξένους πελάτες του, ο 65χρονος Αλαν Πέντερσεν από τη Δανία. «Από τον τουρισμό βγάζεις χρήματα. Αν οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο μάθουν για αυτό, μπορεί να επιλέξουν έναν άλλο παρόμοιο προορισμό, όπως η Βαρκελώνη ίσως», προσθέτει.

Η Ελλάδα βασίζεται στα μνημεία και τις παραλίες της για την οικονομική ανάπτυξη, σχολιάζει το Reuters. Ο τομέας είναι η κύρια πηγή εσόδων για τη χτυπημένη από την κρίση χώρα, αποτελώντας περίπου το 17% του ΑΕΠ και απασχολώντας έναν στους πέντε ανθρώπους.

«Κάποιοι επιβιώνουν, κάποιοι όχι, αλλά όταν υπάρχει βαριά φορολογία, κάποιοι ”πεθαίνουν” ταχύτερα… έρχεται αυτό και τους αποτελειώνει», σχολίασε ο Ανδρέας Ανδρεάδης, επικεφαλής του ΣΕΤΕ.

iefimerida


loading…

This entry was posted on Πέμπτη, 2 Ιουνίου, 2016 at 15:24 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply