24545322

Κατατέθηκαν αργά το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή οι τροπολογίες με τις διορθώσεις που απαιτούσαν οι δανειστές, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση και να «ξεκλειδώσει» η εκταμίευση της υποδόσης των 7,5 δισ. ευρώ.

Οι τέσσερις τροπολογίες που κατατέθηκαν αφορούν το ΕΚΑΣ, τα ειδικά μισθολόγια, το ταμείο αποκρατικοποιήσεων και τα «κόκκινα» δάνεια. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι στις τροπολογίες δεν γίνεται καμία αναφορά για τα «κόκκινα» δάνεια με εγγύηση δημοσίου, κάτι που επιβεβαιώνει το γεγονός ότι παραμένει σε εκκρεμότητα το ζήτημα. Θεωρείται πολύ δύσκολο να προλάβουν Αθήνα και δανειστές να το κλείσουν μέχρι την Πέμπτη, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί τελικά να μετατεθεί για τον Σεπτέμβριο.

Πιο συγκεκριμένα, τι αλλάζει με τις τροπολογίες:

Για το ΕΚΑΣ

Σε ό,τι αφορά το ΕΚΑΣ, μεταφέρεται από 1η Ιουνίου η εφαρμογή των χαμηλότερων εισοδηματικών κριτηρίων, κάτι που σημαίνει ότι δεν τίθεται θέμα επιστροφής αναδρομικών από το πρώτο εξάμηνο του έτους. Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, με αυτό τον τρόπο προκύπτει δαπάνη της τάξεως των 38 εκατ. ευρώ.

Επίσης, αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των εφάπαξ για τους αυτοαπασχολούμενους. Συγκεκριμένα, ως αποδοχές για τον υπολογισμό του λαμβάνεται υπόψη η τελευταία πενταετία έως και 31/12/2013 και όχι μέχρι την αποχώρηση όπως ίσχυε. Επίσης, ο υπολογισμός γίνεται με συντελεστή 60% και όχι 75%.

Για τα ειδικά μισθολόγια

Η αναστολή του «παγώματος» των μισθολογικών προαγωγών δεν εφαρμόζεται, υπό την προϋπόθεση ότι θα ορίζονται, θα εξειδικεύονται και θα νομοθετούνται ισοδύναμα μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, αναφέρει η σχετική τροπολογία. Αν αυτό δεν γίνει εντός της προθεσμίας, τότε «παγώνουν» οι μισθολογικές προαγωγές.

Για τον «κόφτη»

Σύμφωνα με την τροπολογία, σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών ή ανωτέρας βίας, η αναστολή ή μείωση του ύψους των δαπανών που θα κόβονται θα απαιτεί συμφωνία και όχι απλή διαβούλευση με τους δανειστές.

Επιπλέον, στην ετήσια έκθεση που θα συντάσσει ο υπουργός Οικονομικών, θα πρέπει να καθορίζει το ποσό και το ποσοστό επί του ΑΕΠ των «καθαρών» μέτρων, δηλαδή αφού υπολογιστεί και αφαιρεθεί η υφεσιακή τους επίπτωση.

Για την πώληση των «κόκκινων» δανείων

Η σχετική τροπολογία προστατεύει τους δανειολήπτες των οποίων θα πωληθεί το δάνειο από υπέρογκο επιτόκιο. Συγκεκριμένα, στις νομοτεχνικές διευκρινίσεις για τις εταιρείες που θα αγοράζουν τα δάνεια αναφέρεται ότι στην περίπτωση που μεταβιβάζεται κάποιο δάνειο για το οποίο ισχύει κυμαινόμενο επιτόκιο, αυτός που το αγοράζει δεν μπορεί να ορίσει περιθώριο παραπάνω από το επιτόκιο αναφοράς, υψηλότερο από εκείνο που είχε ορίσει η τράπεζα. Εκτός αν στην αρχική δανειακή σύμβαση περιγράφονται με ακρίβεια τα συγκεκριμένα κριτήρια για τη μεταβολή του κριτηρίου.

Δείτε αναλυτικά τις τροπολογίες που κατατέθηκαν στη Βουλή:

Τροπολογία το ΕΚΑΣ

Τροπολογία για τον ΑΔΜΗΕ

Τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ, τον αυτόματο μηχανισμό, το ταμείο αποκρατικοποιήσεων και τα ειδικά μισθολόγια

Τροπολογία για τα «κόκκινα» δάνεια

iefimerida


loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.