maxresdefault_94

Σημειωματάρια, υπενθυμίσεις στα κινητά, λέξεις «κλειδιά» γραμμένες πάνω στο χέρι. Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές μέθοδοι για κάθε άνθρωπο, ώστε να μην ξεχνάει αυτό που πρέπει. Μια νέα μελέτη όμως υπέδειξε πως ο καλύτερος τρόπος για να συμβεί αυτό, είναι η… ζωγραφική.

Στην έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο «The Quarterly Journal of Experimental Psychology» τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, αν θέλεις να θυμηθείς οπωσδήποτε κάτι, πρέπει να το ζωγραφίσεις.

Για να φτάσουν στο συμπέρασμα αυτό, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Βατερλώ πραγματοποίησαν μια σειρά από πειράματα σε φοιτητές του τμήματος ψυχολογίας αλλά και σε ανθρώπους εκτός πανεπιστημίου. Στο πρώτο από αυτά οι συμμετέχοντες διαιρέθηκαν σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα κλήθηκε να γράψει μια λίστα από απλές λέξεις σε ένα σημειωματάριο, ενώ η δεύτερη να τις ζωγραφίσει. Οι ερευνητές, αφού άφησαν ένα σχετικά μεγάλο διάστημα να μεσολαβήσει, στο οποίο με διάφορα τρικ απέσπασαν την προσοχή των συμμετεχόντων, τους έβαλαν να θυμηθούν ποιες λέξεις είχαν γράψει, δίνοντας τους ένα λεπτό.

Τα αποτελέσματα δεν άφησαν περιθώριο αμφισβήτησης. Η ζωγραφική βοήθησε πολύ περισσότερο την μνήμη της δεύτερης ομάδας, η οποία κατά μέσο όρο θυμήθηκε περισσότερες από τις διπλάσιες λέξεις της πρώτης. Αυτό το μεγάλο χάσμα μεταξύ των αποτελεσμάτων εντυπωσίασε τους ερευνητές, οι οποίοι αποφάσισαν να πειραματιστούν ξανά, κάνοντας μερικές μικρές αλλαγές. Εβαλαν την πρώτη ομάδα να γράψει πολλές φορές τις λέξεις, να τις υπογραμμίσει, να τις υποσκιάσει και γενικότερα να τις κάνει να φανούν… ιδιαίτερες.

Τα αποτελέσματα όμως ήταν πάλι τα ίδια. Η ομάδα που ζωγράφισε τις λέξεις αντί να τις γράψει, τις θυμήθηκε πολύ πιο εύκολα. Το ιδιαίτερο αυτό «φαινόμενο» ονομάστηκε από τους ερευνητές «Drawing Effect». Αυτός άλλωστε είναι και ο τίτλος της εργασίας που δημοσίευσαν.

Στην εξήγηση που έδωσαν, τόνισαν ότι η ζωγραφική ενισχύει την συνοχή της μνήμης αφού συνδέει τα οπτικά μέσα με την σημασιολογική πληροφορία. Η εικόνα διατηρείται ευκολότερα στο μυαλό από μια απλή λέξη. Μάλιστα, αυτό είναι ανεξάρτητο από την… ποιότητα της ζωγραφιάς. Ενα κακό σχέδιο είναι το ίδιο αποτελεσματικό με ένα ευκρινές. Το μόνο που χρειάζεται είναι να… γνωρίζουμε τι ζωγραφίζουμε.

«Δεν έχει σημασία αν ξέρει κάποιος να σχεδιάζει καλά ή όχι. Σημασία έχει το σχέδιο. Αυτή είναι μια μέθοδος που μπορούν να εφαρμόσουν όλοι, χωρίς να χρειάζεται να πιάνει το χέρι τους. Ακόμα και όταν δώσαμε στους συμμετέχοντες μόλις τέσσερα δευτερόλεπτα για κάθε λέξη, τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά» τόνισε ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Jeffrey Wammes.

Οπότε, εν μέσω πανελληνίων και εν όψει εξεταστικών περιόδων, η ζωγραφική φαίνεται ως μια καλή βοήθεια για τους εξεταζόμενους. Πέραν των εξετάσεων όμως, αν κάποιος έχει την τάση να ξεχνάει, λίγα σχέδια μπορούν να τον… ξυπνήσουν.

iefimerida

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.