megaΣε οριακό σημείο είναι η κατάσταση στον τηλεοπτικό σταθμό Mega με όλα τα ενδεχόμενα για το μέλλον του καναλιού να είναι ανοικτά.

Ολα κρίνονται από την στάση που θα κρατήσουν οι μεγαλομέτοχοι και αν τελικώς τοποθετήσουν χρήματα για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ώστε να απελευθερώσουν οι τράπεζες του δεσμευμένους λογαριασμούς.

Χθες το πρωί συνεδρίασε το ΔΣ της «Τηλέτυπος» σε μία ύστατη προσπάθεια να βρεθεί λύση στο κανάλι. Αρχικά υπήρχε η αίσθηση ότι τα πράγματα βαίνουν σε αδιέξοδο.

Ωστόσο, νεότερες πληροφορίες ανέφεραν ότι γίνεται ύστατη προσπάθεια από τους μετόχους να βρεθούν τα χρήματα.

Πόσα θα βάλουν οι μεγαλομέτοχοι

Στην ύστατη προσπάθεια που καταβάλλεται προκειμένου να διασωθεί το κανάλι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο παλαιοί μέτοχοι (Μπόμπολας και Ψυχάρης) και δύο νέοι μεγαλομέτοχοι (Φιλιππόπουλος και Μάρης) δεσμεύστηκαν ότι μπορούν να συνεισφέρουν συνολικά 17,5 εκατ.ευρώ. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο επιχειρηματίας Θεοχάρης Φιλιππόπουλος, δήλωσε ότι μπορεί να συνεισφέρει 5 εκατ., ο Φώτης Μπόμπολας μαζί με τον Δημήτρη Μάρη 7,5 εκατ. ευρώ και άλλα 5 εκατ. ευρώ ο Σταύρος Ψυχάρης.

Οι δεσμεύσεις αυτές των μεγαλομετόχων γίνεται προσπάθεια να αποτυπωθούν σε ένα πρακτικό για να παρουσιαστεί στις τράπεζες ως εγγύηση προκειμένου να αιτηθούν το άνοιγμα των λογαριασμών του καναλιού που είναι μπλοκαρισμένοι και στους οποίους υπάρχει ρευστότητα 4 εκατ. ευρώ. Ωστόσο είναι αμφίβολο εάν το σχετικό αίτημα θα γίνει αποδεκτό και όπως ανέφεραν τραπεζικές πηγές είναι εξαιρετικά δύσκολο να το αποδεχτούν εάν δεν υπάρχει και δέσμευση για τα χρήματα που απαιτούνται για την άδεια.

Τι λέει η πλευρά Βαρδινογιάννη

Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον της οικογένειας Βαρδινογιάννη που επικαλείται το «Πρώτο Θέμα», καθίσταται σαφές ότι «ακόμα κι αύριο το πρωί και εφόσον τηρηθούν τα συμπεφωνημένα με τους υπόλοιπους μετόχους η πλευρά Βαρδινογιάννη θα καταβάλλει αυτομάτως σε μετρητά όλο το ποσό (5 έως 7 εκατ.) που της αναλογεί». Οι ίδιες πηγές πάντως εξέφραζαν ερωτηματικά για το αν κάποιοι εκ των υπολοίπων μετόχων πράγματι εννοούν τα περί συμμετοχής τους στην αύξηση ή απλώς το διακινούν για λόγους εντυπώσεων.

Νωρίτερα, η Ντέπυ Γκολεμά έγραφε ότι  κατά τη διάρκεια του σημερινού ΔΣ ο Θεοχάρης Φιλιππόπουλος απέσυρε την πρόταση του για τη σωτηρία του καναλιού λέγοντας, «εφόσον όλοι εγκαταλείπετε την προσπάθεια να σωθεί το Mega, αποσύρω κι εγώ την προσπάθεια που έκανα να συμμετάσχω στη διάσωσή του».

Μάλιστα, η δημοσιογράφος σημείωνε ότι το πρώτο κανάλι της χώρα δυστυχώς περνάει στην Ιστορία «με το χειρότερο τρόπο, κηρύσσοντας δηλαδή πτώχευση, στο αμέσως επόμενο διάστημα, μέσω των τραπεζών, που έχουν υποθηκευμένα τα δάνειά του» και εξηγεί παρακάτω: «Την Παρασκευή η Τηλέτυπος θα βγάλει μια ανακοίνωση στην οποία θα αναφέρεται ότι δεν υφίσταται πλέον η μετοχική σύνθεση Τηλέτυπος, πράγμα που σημαίνει ότι οι τράπεζες αναλαμβάνουν τα περαιτέρω δηλαδή να κηρύξουν πτώχευση στο Mega».

Ωστόσο, οι εργαζόμενοι στον τηλεοπτικό σταθμό αντέδρασαν για το δημοσίευμα και προπηλάκισαν την δημοσιογράφο, την οποία εξανάγκασαν να αποχωρήσει από το κανάλι στο οποίο παρευρίσκονταν για να παρακολουθήσει τα τεκταινόμενα.

Η ίδια η δημοσιογράφος έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook:

«Παραβρέθηκα μετά από συνεννόηση των συναδέλφων του Mega στη γενική συνέλευση των συναδέλφων του καναλιού. Μετά την είδηση για επικείμενη παράδοση του Mega στις τράπεζες, υπήρξε κατά ριπάς νέα πληροφόρηση. Ασφαλώς πιο ευχάριστη. Στο Mega για πρώτη φορά στην καριέρα μου προπηλακίστηκα από τρεις εργαζόμενους του διοικητικού που με θεώρησαν υπεύθυνη για το…. Κλείσιμο του καναλιού! Φώναξαν δε την αστυνομία η οποία με έβγαλε έξω. Μερσί για τη φιλοξενία…».

Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών

Ανακοίνωση υπέρ των εργαζομένων στο Mega Channel εξέδωσε και η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών.

Οπως επισημαίνει «επαναλαμβάνεται το ανεπίτρεπτο φαινόμενο σε ιδιωτικά κανάλια να μην πληρώνονται οι εργαζόμενοι, εδώ και μήνες, ενώ με αυτοθυσία κρατούν τους σταθμούς ανοικτούς». Χαρακτηρίζει δε ως «απαράδεκτο και προσβολή του πολιτισμού μας να εμπαίζονται και να βασανίζονται αυτοί που με το μόχθο τους και τη δουλειά τους, στήσανε αυτούς τους σταθμούς για την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του ελληνικού λαού».
Τέλος, τονίζει ότι θα πρέπει «στο νέο καθεστώς αδειοδότησης των καναλιών, σαν απαραίτητη προϋπόθεση να υπάρχει πρωτεύων όρος απαράβατος η πληρωμή στην ώρα τους όλων των εργαζομένων στους σταθμούς».

Ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ

«Η κρίση που έχουν προκαλέσει οι εργοδότες-μέτοχοι στο «MEGA» οδηγεί σε δραματικές εξελίξεις.
Μετά από 27 χρόνια λειτουργίας, από το 1989, στο «Μεγάλο Κανάλι» η αντιπαράθεση εκδοτικών, εργολαβικών και ενεργειακών συμφερόντων, τα οποία ελέγχουν την πλειοψηφία των μετοχών της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε. έχει πάρει τη μορφή ανοιχτής σύγκρουσης, ενόψει της διεκδίκησης στο νέο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, που τακτοποιεί η κυβέρνηση.

Οι μεγαλομέτοχοι του «MEGA», αφήνουν τώρα και μήνες επίτηδες απλήρωτους τους εργαζόμενους, δεν δίνουν εξηγήσεις, καλλιεργούν την ανασφάλεια, δεν ανταποκρίνονται ως εργοδότες στη στοιχειώδη υποχρέωση συνάντησης και παροχής εξηγήσεων για τους ανομολόγητους σκοπούς τους, στους εργαζόμενους και στα Σωματεία.

Στην πολυετή διαδρομή τους, πρωταρχική επιδίωξή τους ήταν και παραμένει ο έλεγχος της πολιτικής ατζέντας, η προκλητική υποστήριξη μνημονιακών επιλογών, ώστε να εξυπηρετούνται διαδοχικές κυβερνητικές επιλογές, επιχειρηματικές επιδιώξεις, παιχνίδια εξουσίας, με άκρατο τραπεζικό δανεισμό.

Η κυβέρνηση, που επαγγέλλεται την αντιμετώπιση της διαπλοκής παρακολουθεί με προκλητική απάθεια όλη αυτή την εξέλιξη, παρ’ όλο ότι με ορισμένους από τους μετόχους έχει πάντα ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας και θερμή υποδοχή, -αν όχι αποδοχή- των θέσεών της, σε άλλα ΜΜΕ, που διαθέτουν.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ δηλώνει ότι βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων. Απαιτεί την άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων, που οφείλουν οι ιδιοκτήτες του «MEGA», με παράλληλες δραστηριότητες υψηλής κερδοφορίας.
Επίσης, καλεί τους καναλάρχες να εκπληρώσουν άμεσα τις συμβατικές τους υποχρεώσεις και να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στους εργαζόμενους.

Η κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να προασπίσει τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και να δώσει δείγμα γραφής.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ δεν θα επιτρέψει να αγοραστούν τηλεοπτικές άδειες με λεφτά, που οφείλονται στους εργαζόμενους».

iefimerida

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.