moria-708_2

Για Πειραιά άρχισαν ξανά να αναχωρούν πρόσφυγες των οποίων η αίτηση ασύλου που υπέβαλλαν έχει σε πρώτο βαθμό εξετασθεί και οι ελληνικές αρχές έχουν αποφασίσει ότι η παραχώρηση ασύλου θα γίνει από την Ελλάδα αφού συντρέχουν λόγοι να μην επαναπροωθηθούν στην Τουρκία στη βάση της συμφωνίας Τουρκίας-ΕΕ.

Ήδη για Πειραιά έχουν αναχωρήσει περισσότεροι από 100 πρόσφυγες, οι οποίοι και κλήθηκαν για συνεντεύξεις στις αρμόδιες υπηρεσίες ασύλου στην Αθήνα. Ο αριθμός βέβαια είναι μικρός σε σχέση με τους περισσότερους από 4.000 συνολικά μετανάστες και πρόσφυγες που είναι εγκλωβισμένοι στη Λέσβο διαμένοντας στο hot spot και σε ανοικτές δομές, όμως λόγω των μικρών ροών προς τη Λέσβο το γεγονός αποτελεί μια ανάσα μπροστά στην πιθανότητα αδιεξόδου.

Διαμαρτυρία

Εν τω μεταξύ, νέες διαμαρτυρίες φθάνουν στην Αστυνομία και στον Δήμο Λέσβου από κατοίκους της Μόριας, του γειτονικού στο hot spot χωριού, οι οποίοι και καταγγέλλουν φθορές και κλοπές στο χωριό τους από διερχόμενους από το μετανάστες και πρόσφυγες.

«…Οι μετανάστες/πρόσφυγες, διέρχονται, περιφέρονται και κατασκηνώνουν στο χωριό μας κατά δεκάδες, εγκλωβίζοντας τους κατοίκους στα σπίτια τους, ενώ παράλληλα στην προσπάθειά τους να καλύψουν κάποιες από τις βιοτικές τους ανάγκες προβαίνουν σε παραβατικές συμπεριφορές, προκαλώντας αγανάκτηση και φόβο», αναφέρει μεταξύ άλλων επιστολή προς τον Δήμο και την Αστυνομική Διεύθυνση που υπογράφει ο πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Νίκος Τρακέλλης.

Στην ίδια επιστολή αναφέρουν επίσης ότι «τα λήμματα από τις εγκαταστάσεις του κέντρου της Μόριας καταλήγουν σε εξωτερικό φρεάτιο, τα οποία πέφτουν στον ποταμό και εν συνεχεία καταλήγουν στη θάλασσα, θέτοντας σε κίνδυνο την δημόσια υγεία». Και καταλήγει η επιστολή: «Όπως γνωρίζετε, είναι καταστάσεις που βιώσαμε όλοι μας πριν από λίγους μήνες και δεν είμαστε διατεθειμένοι σε καμία περίπτωση να τις ξαναζήσουμε. Γι’ αυτό, στηριζόμενοι στην υπευθυνότητα και την ευαισθησία σας, πιστεύουμε ότι θα λάβετε υπ’ όψιν σας την αγωνία μας και τους προβληματισμούς μας και θα δώσετε άμεσα λύσεις».

«Δεν λέμε ότι όλοι οι πρόσφυγες δημιουργούν προβλήματα. Σε καμιά περίπτωση. Όμως το γεγονός ότι πλέον παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στο νησί σε συνδυασμό με το ότι πολλοί δεν έχουν χρήματα για το φαγητό τους, προκαλεί τέτοια φαινόμενα και δημιουργούν προβλήματα στο χωριό μας. Δέχομαι καταγγελίες από κατοίκους για κλοπές ζώων, λαχανικών από κήπους κ.ά. Κάποιοι ζητάνε νερό ή φαγητό από τον κόσμο και πολλοί τους προσφέρουν. Καταλαβαίνουμε την κατάσταση και συμπαραστεκόμαστε στους ανθρώπους αυτούς, όμως δεν μπορούμε να μην ανησυχούμε για το τι μπορεί να γίνει το καλοκαίρι, όταν αυξηθεί ο αριθμός και οι άνθρωποι αυτοί περιφέρονται στο χωριό αναζητώντας φαγητό», δηλώνει στη σημερινή έκδοση της εφημερίδας Νέα της Λέσβου ο πρόεδρος της.

iefimerida


loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.