Να ψηφίσουν το ασφαλιστικό ζήτησε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλ.Τσίπραςboylh

Ολοκληρώθηκε στις Επιτροπές Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, η δεύτερη ανάγνωση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εργασίας, για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα και πλέον οδεύει στην Ολομέλεια. Η συζήτηση θα ξεκινήσει το πρωί του Σαββάτου και η ψήφισή του αναμένεται αργά το βράδυ της Κυριακής, κατά την οποία η ΝΔ και το ΚΚΕ, αναμένεται να ζητήσουν ονομαστική ψηφοφορία.

Κατά τη συζήτηση στις Επιτροπές, το νομοσχέδιο έχει ψηφιστεί επί της αρχής από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, ενώ το καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης τοποθετήθηκαν αρνητικά και στα περισσότερα άρθρα του νομοσχεδίου, εκτός από ορισμένα για τα οποία δήλωσαν «παρών» ή επιφυλάχθηκαν για να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.

Επί του συνόλου των άρθρων, θετική ψήφο έδωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ. Η ΝΔ και το Ποτάμι επιφυλάχτηκαν για την Ολομέλεια, ενώ «κατά» ψήφισαν τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος έχει καταθέσει 24 νομοτεχνικές βελτιώσεις, ενώ έκανε γνωστό ότι αποδέχεται τροπολογία που συνυπογράφουν βουλευτές της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού για το συνταξιοδοτικό των ΑμεΑ, καθώς και τροπολογία για τη χρηματοδότηση των συνταξιοδοτικών οργανώσεων.

Να ψηφίσουν το ασφαλιστικό ζήτησε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλ.Τσίπρας
Να ψηφίσουν το ασφαλιστικό ζήτησε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλ.Τσίπρας

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κάλεσε την Παρασκευή τους βουλευτές του κόμματός του να υπερψηφίσουν την ασφαλιστική μεταρρύθμιση στην ψηφοφορία την Κυριακής.

Σε ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του στη Βουλή, ο πρωθυπουργός είπε ότι η ψηφοφορία για το ασφαλιστικό αφορά μια φιλόδοξη μεταρρύθμιση που στόχο έχει να καταστήσει το ασφαλιστικό βιώσιμο και ότι η αναγκαιότητα της συγκεκριμένης παρέμβασης πρέπει να κατανοηθεί από όλους.

«Βρισκόμαστε πλέον στην τελική ευθεία για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης της Συμφωνίας του καλοκαιριού. Τους τελευταίους μήνες η διαπραγματευτική ομάδα δώσαμε και εξακολουθούμε να δίνουμε μια δύσκολη μάχη σε πολιτική και τεχνικό επίπεδο. Στόχος μας δεν είναι απλά να κλείσει η αξιολόγηση, αλλά να προχωρήσει η διαδικασία και να τηρηθούν στο ακέραιο οι δεσμεύσεις μας στον ελληνικό λαό», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι δεσμεύσεις δεν ήταν μόνο να υλοποιήσουμε τη συμφωνία αλλά να προστατέψουμε τους αδύναμους, τους μισθούς, τις συντάξεις, την πρώτη κατοικία των δανειοληπτών…» σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε: «Να θυμίσω την στάση της κυβέρνησης τον περασμένο Σεπτέμβρη, αλλά και αυτών που σήμερα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα… Τον Σεπτέμβρη η ΝΔ, προεκλογικά και μετεκλογικά υποστήριζε ότι η Συμφωνία με τους θεσμούς οδηγεί σε περικοπή των επικουρικών συντάξεων».

«Δεχθήκαμε την χλεύη ορισμένων… Μας έλεγαν βγάλτε τα μόνοι σας πέρα με τους δανειστές… Και τα βγάλαμε… Δεν είχαμε καμία αυταπάτη ότι θα στηρίξουν την προσπάθεια μας να σωθούν οι συντάξεις, αυτοί που διέλυσαν το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα» σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.

«Παλέψαμε λοιπόν σκληρά για το ασφαλιστικό, αγνοήσαμε τις σειρήνες της υποταγής και της καταστροφής και τα βγάλαμε πέρα μόνοι μας».

«Μεθαύριο ψηφίζουμε στη Βουλή μια φιλόδοξη μεταρρύθμιση που φέρνει το Ασφαλιστικό σε ράγες βιωσιμότητας χωρίς να μειωθούν οι κύριες συντάξεις, χωρίς να επηρεαστεί η συντριπτική πλειοψηφία των επικουρικών, χωρίς να περικοπεί ούτε ευρώ από την συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων…»

«Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους η αναγκαιότητα της παρέμβασης μας για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος…. Χωρίς παρεμβάσεις το Ασφαλιστικό σύστημα θα κατέρρεε. Η μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό ήταν μονόδρομος, είτε είχαμε συμφωνία είτε όχι. Οχι μόνο τολμήσαμε να βγάλουμε το φίδι από την τρύπα αλλά κάναμε μια πραγματικά ριζοσπαστική μεταρρύθμιση»

«Αποκαθιστούμε χρόνιες στρεβλώσεις και αδικίες μεταξύ των ασφαλισμένων. Με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο επιτυγχάνουμε, μεταξύ άλλων, την καταπολέμηση της φτώχειας των ηλικιωμένων μέσω της καθιέρωσης της εθνικής σύνταξης, ενώ σε αυτό το πόσο θα προστίθεται και το ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης».

«Επίσης επιτυγχάνουμε την αποκατάσταση των στρεβλώσεων που είχαν προκαλέσει οι περικοπές των συντάξεων των προηγούμενων ετών, καθώς για πρώτη φορά έχουμε ενιαίους ασφαλιστικούς κανόνες για το σύνολο των εργαζομένων».

«Ακούσαμε τις προτάσεις των φορέων και σεβαστήκαμε τις αγωνίες, τις διαφωνίες αλλά και τις διαμαρτυρίες στο μέτρο του δυνατού. Με βάση τα επίσημα στοιχεία, πάνω από 90% των αγροτών δεν θα υποστούν επιβαρύνσεις από τον συνδυασμό του φορολογικού και του ασφαλιστικού. Χωρίς την ασφαλιστική μεταρρύθμιση η βασική σύνταξη του αγρότη από 172 ευρώ σήμερα, θα γίνονταν 158 ευρώ εντός του 2016 και 0 ευρώ το 2027.», σημείωσε.

«Με τη δική μας πρόταση εξασφαλίζουμε τη βασική σύνταξη των 384 ευρώ και το ανταποδοτικό μέρος που στηρίζεται από καταβληθείσες εισφορές».

«Στόχος μας η προστασία των νέων και των χαμηλών εισοδημάτων» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

«Αναγνωρίζω ότι αυτή η μεταρρύθμιση δεν θα είναι για όλους ευνοϊκή. Κάποιοι θα έχουν επιβάρυνση, αλλά θα την έχουν αυτοί που μπορούν να αντεπεξέλθουν… Δουλέψαμε σκληρά για να φέρουμε μια μεταρρύθμιση που εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού σε συνδυασμό με την κοινωνική δικαιοσύνη σε αντίθεση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις που δεν εξασφάλιζαν ούτε το ένα ούτε το άλλο».

«Σε τι κατάσταση θα βρισκόταν άραγε το ασφαλιστικό σύστημα αν γίνονταν νόμοι του κράτους, οι προτάσεις της ΝΔ;» αναρωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Να γυρίσω στο φορολογικό νομοσχέδιο. Συντάχθηκε με γνώμονα την προοδευτικότητα και την δίκαιη κατανομή των βαρών. Η νέα μας πρόταση για το φορολογικό σύστημα έχει ως βάση και την οικογενειακή κατάσταση. Χαρακτηριστικά θα αναφέρω ότι στους τρίτεκνους και στους πολύτεκνους το 61% των φορολογουμένων θα πληρώσει μικρότερο φόρο. Κοιτάζοντας τη συνολική εικόνα -και το τονίζω αυτό- οι φορολογούμενοι σε ποσοστό έως 98% θα έχουν μικρή επιβάρυνση ή ελάφρυνση. Στους ελεύθερους επαγγελματίες, που δεν έχουν αφορολόγητο όπως οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, το 92% θα πληρώσει μικρότερο φόρο, ενώ το 71% των φορολογούμενων με μεικτό εισόδημα από επιχειρήσεις και μισθούς θα πληρώσει μικρότερο φόρο» σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια δύσκολη στιγμή για την επίτευξη της… Είναι ιστορική ανάγκη να μιλήσουμε την γλώσσα της αλήθειας»…

Μύθος Πρώτος: «Η διαπραγμάτευση κατέστρεψε τη χώρα και την οικονομία». Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Πετύχαμε υπεραπόδοση της τάξης 1% από το στόχο του – 0,25%,δηλαδή το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 0,7%, που επιβεβαιώθηκε από τη Eurostat.

Πίσω από τα στοιχεία της Eurostat βρίσκονται μεγάλες προσπάθειες. Δεν ήταν τυχαία… Το πλεόνασμα 1% πάνω από το στόχο δεν είναι απλά ένας αριθμός που δεν έχει να κάνει με την οικονομία, είναι χρήματα…

«Μύθος δεύτερος: «Οι εκλογές του 2015 διέκοψαν το success story Σαμαρά. Για ποιο success story μιλάμε; Για αυτό που έφερε την ελληνική οικονομία 1,5% έξω από το στόχο του 2014. Αλήθεια ποιο «success story» θα γραφόταν το 2016, το 2017 και το 18 όταν οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα ήταν στο 4,5%;

»Μύθος τρίτος: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εκτίναξε την ανεργία». Αυτό είναι πραγματικά εξοργιστικό. Συνιστά προφανές ψεύδος. Οι δείκτες της ανεργίας είναι μειωμένοι σχεδόν 1,5% επί των ημερών μας – γεγονός για το οποίο δεν πανηγυρίζουμε.

»Μύθος τέταρτος: Η ΝΔ ισχυριζόταν το καλοκαίρι ότι η διαπραγμάτευση θα επέφερε ύφεση ύψους 7%. Δεν θα μπορούσε να διαψευστεί περισσότερο. Τελικά η ύφεση δεν ξεπέρασε το 0,2% ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν η Ελλάδα θα μπει σε τροχιά ανάπτυξης στο β’ εξάμηνο του 2016. Το 2015 για πρώτη χρονιά μετά από πολλά χρόνια δεν μειώθηκαν μισθοί και συντάξεις ενώ οι 100 δόσεις έδωσαν ανάσα σε νοικοκυριά-επιχειρήσεις» ανέφερε.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας έχουμε αξιωματική αντιπολίτευση που βρίσκεται σε τόσο μεγάλη σύγχυση όπου στο τέλος της ημέρας ταυτίζεται με τους πιο σκληρούς δανειστές. Ακόμα μια ένδειξη της σύγχυσης της ΝΔ είναι η επίθεση εναντίον του ΠτΔ για μια δήλωση του. Πρόκειται για πολιτικό και θεσμικό ατόπημα ολκής» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Η ηγεσία της ΝΔ επιλέγει να ακολουθήσει πιστά τα πεπραγμένα της περιόδου Σαμαρά. Άγεται και φέρεται καθ΄ υπόδειξη της διαπλοκής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τροφοδοτεί τον πολιτικό του λόγο από τον πανικό των golden boys και των καναλαρχών που χρωστάνε δάνεια και είναι υπόδικοι».

«Την ίδια ώρα οι επίσημοι φορείς της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα έχουν πάθει ένα ιδιότυπο Σύνδρομο της Στοκχόλμης… Μόλις πριν λίγες μέρες ο Τζιάνι Πιτέλα αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά με τα καλύτερα λόγια στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης».

«Στη μεγάλη μάχη θα είμαστε μόνοι. Απέναντι στα νέα των χρεοκοπημένων καναλιών, στα πρωτοσέλιδα της αντιδραστικής προπαγάνδας. Οι μοναδικοί μας σύμμαχοι είναι ο κόσμος που έχει πάρει απόφαση ότι τα πράγματα στην Ελλάδα μπορούν και θα πάνε αλλιώς. Με τη στήριξη αυτών καλούμαστε να βγάλουμε το φίδι από την τρύπα. Και θα το βγάλουμε. Συμπαγείς σα μια γροθιά θα βγάλουμε την Ελλάδα από την κρίση και αμέσως μετά την αξιολόγηση ξεκινάμε την πορεία για τις μεγάλες αλλαγές.».
«Είμαστε σε πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι. Αλλά είμαστε πιο έμπειροι και πιο δυνατοί από ποτέ και θα νικήσουμε» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Αντίδραση Καραγιαννίδη

Εντονη ήταν η αντίδραση του βουλευτή Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Καραγιαννίδη μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του Πρωθυπουργού στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαν την ίδια δυνατότητα έκφρασης των απόψεών τους, αφού μετά την ομιλία του πρωθυπουργού ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ανακοίνωσε την λήξη της συνεδρίασης.

«Αγαπητοί συνάδελφοι, έληξε η Κοινοβουλευτική Ομάδα» ανακοίνωσε ο Κώστας Ζαχαριάδης και πρόσθεσε: «Στις 20:30 θα αποφασίσουμε ποιοι θα μιλήσουν αύριο…».

«Τι θα γίνει, θα κάνουμε κανονική Κοινοβουλευτική Ομάδα;» εξερράγη ο κ.  Καραγιαννίδης και πρόσθεσε απευθυνόμενος στο προεδρείο της ΚΟ: «Θα μιλήσουμε κι εμείς ή μόνο θα ενημερωνόμαστε; Εχουμε εδώ και δυόμιση μήνες που περνάμε μέτρα και μέτρα και δεν ξέρουμε τι γίνεται»!

Το σχόλιο της ΝΔ για την ομιλία Τσίπρα

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, για την ομιλία του πρωθυπουργού στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Την ώρα που εξαιτίας της ανικανότητάς του επιβάλλει μέτρα 12 δις ευρώ και βγάζει την Ελλάδα στους δρόμους, ο κ. Τσίπρας έχει το θράσος να ισχυρίζεται πως δεν θίγεται κανένας. Αμετανόητος, προσποιείται ότι δεν είδε τίποτα από την καταστροφή που έφερε έως τώρα.

»Προσποιείται πως δεν καταλαβαίνει ότι σέρνει, και πάλι, τη χώρα στο σημείο μηδέν. Με ψέματα και ύβρεις προσπαθεί να φανατίσει, να πολώσει και να διχάσει. Κάνει  αντιπολίτευση στην Αντιπολίτευση γιατί, πια, δεν μπορεί να κυβερνήσει.

»Όσο κι αν προσπαθεί, όσο κι αν εκβιάζει καταστάσεις δεν βρίσκει συνενόχους.Έχει μείνει μόνος, εγκλωβισμένος στα αδιέξοδα που ο ίδιος δημιούργησε».

Η απάντηση του ΠΑΣΟΚ
«Σε άλλο κόσμο, σε άλλη χώρα επιχείρησε  να μας πείσει ότι βρισκόμαστε ο κ. Τσίπρας με την σημερινή ομιλία του. Ομιλία ενός πανικόβλητου πολιτικού μπροστά στην καθολική λαϊκή κατακραυγή και στις αντιδράσεις για την καταστροφική πολιτική του.

Δεν είχε το θάρρος να ζητήσει συγγνώμη από τον Ελληνικό λαό γιατί τον επιβαρύνει με 12,5 δις μέτρα, αλλά είχε το θράσος να ισχυριστεί ότι ενώ περικόπτει 2 δις ευρώ από τις συντάξεις, αυτές δήθεν δεν θα μειωθούν!

Ανερυθρίαστα ψέματα, πρόκληση απέναντι στους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, τους επιστήμονες, τους επαγγελματίες, τους αγρότες.

Δυστυχώς τόσο με το ασφαλιστικό, όσο και με τα φορολογικά μέτρα που έρχονται, «σκοτώνει» ό, τι δημιουργικό υπάρχει στον τόπο και υπονομεύει το μέλλον.

Όσο για τις δηλώσεις του κ. Πιτέλα, του συνιστούμε να τις διαβάσει, όχι ότι μας ενδιαφέρει,  αλλά μπας και καταλάβει ότι η προβοκάτσια του χρεοκόπησε.

Ο συγκυβερνήτης του ακροδεξιού Καμμένου και το φερέφωνο του εθνικολαϊκισμού του, έχει το θράσος να ψέγει  την Κεντροαριστερά γιατί υπερασπίζει τα λαϊκά συμφέροντα.

Και προφανώς εκείνος που πάσχει από το σύνδρομο της Στοκχόλμης είναι ο ίδιος που αποτελεί σήμερα τον πιο πρόθυμο στις απαιτήσεις των πιο συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης» αναφέρει το ΠΑΣΟΚ.

δολ,αμπε

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.