Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Έθιμα: «Τα εικονίσματα» στο Σπήλαιο Γρεβενών 2016 (εικόνες + video)

6 Μαΐου, 2016 by Χρήστος Μίμης

DSC_0119Πραγματοποιήθηκε και φέτος, όπως κάθε χρόνο, την Τρίτη ημέρα του Πάσχα (3/5/2016), το έθιμο των «εικονισμάτων», στο Σπήλαιο Γρεβενών, παρουσία του Μητροπολίτη Γρεβενών κκ Δαβίδ.

Σύμφωνα με το έθιμο που κρατά από πολύ παλιά, στη μονή της Παναγίας, γίνεται «δημοπρασία» του Τίμιου Σταυρού και των εικόνων όλων των εκκλησιών του Σπηλαίου.

Ο Τίμιος Σταυρός αντιπροσωπεύει την εκκλησία Παναγία, και ακολουθούν οι εικόνες των εκκλησιών: ο Άγιος Αθανάσιος, ο Άγιος Μιχαήλ, η Αγία Παρασκευή και η Αγία Αικατερίνη.

Αμέσως μετά γίνεται η περιφορά των εικόνων καθώς και των οστών του Όσιου Νικάνορα, του Αγίου Χαραλάμπους, του Αγίου Τρίφωνα, του Αγίου Προκοπίου και η κάρα του Αγίου Μηνά του Καλικελαύδου, σε όλο το χωριό.

Στην συνέχεια, στην κάτω πλατεία, απέναντι από το σχολείο του Σπηλαίου (στο ίσιωμα), οι πιστοί προσκυνούν τα ιερά λείψανα και τις θαυματουργές εικόνες.

Ακολουθεί η επιστροφή στην Παναγιά, αφού προηγουμένως γίνει «στάση» μπροστά στο νεκροταφείο του χωριού και στο πάρκο του Άι Λιά.

Εικόνες:

Περισσότερες εικόνες (για να αποκτήσετε) σε καλύτερη ανάλυση στο studiorammos.gr

Δείτε κι ένα μικρό απόσπασμα από τον χορό που στήθηκε στην πλατεία του χωριού το 2013:

Δείτε το έθιμο το 2015

loading…

This entry was posted on Παρασκευή, 6 Μαΐου, 2016 at 11:25 and is filed under Grevenatv, ΓΡΕΒΕΝΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply