mas ΜΑΣΤην Τετάρτη 6/4 πραγματοποιήθηκαν οι διαδικασίες αξιολόγησης στις σχολές του ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας, έτσι και στο ΤΕΙ Γρεβενών.

Είναι πάγια τακτική των κυβερνήσεων όταν πρόκειται να εφαρμόσουν αντιδραστικές αλλαγές στην παιδεία,  αλλά και γενικότερα να τις βαφτίζουν με ωραίες και ελκυστικές λέξεις .Το θέμα είναι όμως τα κριτήρια με τα οποία γίνεται αυτή η αξιολόγηση. Αξιολογείται άραγε:

  • αν οι σπουδές μας σήμερα είναι στο ύψος των αναγκών μας ή αν υποβαθμίζονται μέρα με τη μέρα, με τις τεράστιες ελλείψεις σε καθηγητές και υποδομές; Στο ΤΕΙ Γρεβενών υπάρχουν 5 μόνιμοι καθηγητές και 5 έκτακτοι όταν οι ανάγκες υπολογίζονται τουλάχιστον στους 20 καθηγητές. Το αποτέλεσμα είναι να μην γίνονται κάποια μαθήματα από το πρόγραμμα σπουδών όπως και 3 με 4 εργαστήρια από τα συνολικά 12!
  • αν αναγκαζόμαστε να βάζουμε βαθιά το χέρι στη τσέπη για τις σπουδές μας, για σίτιση, στέγαση, μεταφορά; Με μια πρόχειρη μαθηματική πράξη ένας σπουδαστής στο ΤΕΙ Γρεβενών χρειάζεται τουλάχιστον 200-300 ευρώ το μήνα μόνο για ενοίκιο, λογαριασμούς και μεταφορά, χωρίς κανένα άλλο έξοδο!
  • αν επιτέλους θα αυξηθεί η χρηματοδότηση του ιδρύματός μας που κοντεύει να βάλει λουκέτο στην λειτουργία του; Σύμφωνα με ενημέρωση που έγινε από το ΤΕΙ Γρεβενών στους σπουδαστές, ο προϋπολογισμός έχει περικοπεί περίπου 80% τα τελευταία χρόνια και μετά το κούρεμα των αποθεματικών και των ΤΕΙ «τα χρήματα φτάνουν ως το τέλος του 2017» και με σφιχτή οικονομία!
  • αν το πτυχίο που παίρνουμε έχει ουσιαστικό αντίκρισμα ή αν αυτό γίνεται κουρελόχαρτο και εμείς μόνιμοι κάτοικοι στις ουρές του ΟΑΕΔ;

Η απάντηση είναι όχι!

Εσωτερικές και εξωτερικές αξιολογήσεις γίνονται κάθε χρόνο! Ας δούμε τα αποτελέσματα:

Κάθε χρόνο η χρηματοδότηση του ιδρύματός μας μειώνεται ακόμα περισσότερο!

Κάθε χρόνο όμως μεγαλώνει ο αριθμός των σπουδαστών που αναγκάζονται να σταματήσουν τις σπουδές τους εξαιτίας του κόστους σπουδών!

Κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι απόφοιτοι μένουν άνεργοι ή απασχολούνται σε δουλειές που καμία σχέση δεν έχουν με το αντικείμενο σπουδών τους!

Γιατί όλα αυτά;

Γιατί μέσω των αξιολογήσεων κρίνεται το κατά πόσο το ίδρυμα προσαρμόζεται στις κατευθύνσεις  της ΕΕ και την αντιδραστική εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, τις οποίες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ όπως και η προηγούμενη, ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, τηρεί στο ακέραιο! Οι κατευθύνσεις αυτές που συζητήθηκαν και στον πρόσφατο «διάλογο για την παιδεία» απαιτούν να βάζουμε πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για τα αναλώσιμα και τα συγγράμματά μας, προβλέπουν μέχρι και δίδακτρα στα προπτυχιακά, βάζουν τις επιχειρήσεις όλο και πιο βαθιά στις σχολές μας, να μας «σώσουν» από την υποχρηματοδότηση, αναλαμβάνοντας όλο και περισσότερες δομές του ΤΕΙ, μετατρέποντάς μας σε πελάτες στο πανάκριβο εμπόρευμα της μόρφωσης! Και όσα ΤΕΙ βέβαια δεν τους κάνουν να παίρνουν το δρόμο του κλεισίματος.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι όλα αυτά γίνονται ταυτόχρονα με τον εθνικό διάλογο για την Παιδεία, στον οποίο σχεδιάζεται το νέο σχέδιο Αθηνά, με το ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας και το ΤΕΙ  Γρεβενών  να είναι από τα πρώτα στη λίστα. Ήδη ακούστηκαν οι πρώτες εικασίες για πιθανή μεταφορά του.

ΕΜΕΙΣ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΟΤΙ:

            Στους δρόμους θα βγούμε με τη σημαία των σύγχρονων αναγκών μας !

           Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω από τις ανάγκες μας! Συμμετέχουμε στη 48ωρη απεργία όταν η κυβέρνηση τολμήσει να φέρει το νόμο λαιμητόμο για το ασφαλιστικό στη Βουλή απαντώντας αγωνιστικά σε όλη την αντιλαϊκή πολιτική της που καθημερινά αποδεικνύει ότι, ακολουθώντας πιστά τις κατευθύνσεις της Ε.Ε, «καίγεται» για την όσο γίνεται καλύτερη υπεράσπιση των μονοπωλιακών ομίλων , μέσα από διάφορα εργαλεία, με κάθε τρόπο και μέσο, χωρίς κανένα δισταγμό, ώστε να είμαστε πάμφθηνοι εργαζόμενοι χωρίς δικαιώματα. Που μπλέκει την Ελλάδα όλο και πιο βαθιά στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, που φέρνει το ΝΑΤΟ μπαμπούλα στο Αιγαίο, που κάνει τις σπουδές μας ακριβό εμπόρευμα και τις προσαρμόζει στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων.

Αλλάζουμε το συσχετισμό στο σύλλογο μας!

Διεκδικούμε:

  • Επαρκή χρηματοδότηση των ιδρυμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό!
  • Αποκλειστικά δωρεάν σπουδές!
  • Να μετατραπούν πανεπιστημιακά ακίνητα και δημόσια κτήρια σε εστίες στην ευθύνη του κράτους! Μέχρι τότε να δίνεται επίδομα ενοικίου, δωρεάν δωμάτια σε ξενοδοχεία! Ούτε ευρώ για σίτιση-μετακίνηση-αναλώσιμα!
  • Πρόσληψη μόνιμων καθηγητών που να καλύπτουν όλο το πρόγραμμα σπουδών! Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού που να καλύπτει όλες τις ανάγκες λειτουργίας του ιδρύματος!
  • Να καταργηθεί ο νόμος-πλαίσιο και το σχέδιο Αθηνά!
  • Επιστημονική μόρφωση και ειδίκευση υψηλού επιπέδου. Επιστήμη και έρευνα στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών και όχι για τα συμφέροντα των μονοπωλίων!
  • Σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα πάνω στο αντικείμενο σπουδών μας! Να μην υπάρχει νέος που θα δουλεύει με λιγότερα από 751€! Μέτρα στήριξης των εργαζόμενων φοιτητών! Να μην διαγράφεται κανείς που θέλει να τελειώσει τις σπουδές του!


Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.