Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Κυβέρνηση με τεντωμένα νεύρα: Χάος με το προσφυγικό, αγωνία για αξιολόγηση

27 Φεβρουαρίου, 2016 by Σταματίνα

tsipras.27.2.708

Ανεξέλεγκτες είναι, πλέον, οι διαστάσεις που παίρνει η κατάσταση στη χώρα μας, με τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.
Η κατάσταση, έτσι όπως διαμορφώνεται, μοιάζει εκρηκτική. Σε καθημερινή βάση ανθρώπινα «ποτάμια» επιχειρούν να φτάσουν ακόμα και με τα πόδια στην Ειδομένη, όπου και παραμένουν εγκλωβισμένοι χιλιάδες, καθώς τα Σκόπια έχουν «σφραγίσει» τα σύνορα προκαλώντας σκηνές χάους.

Η Αθήνα, τα τελευταία εικοσιτετράωρα, βρίσκεται «επί ποδός πολέμου» καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες, με διπλή στόχευση. Να ανταποκριθεί στις ανάγκες που δημιουργούνται από τους πρόσφυγες και μετανάστες που συρρέουν κατά χιλιάδες στη χώρα μας –αυτό τον σκοπό προσπαθεί να καλύψει και το αίτημα προς την Κομισιόν για έκτακτη και άμεση χρηματοδότηση. Και, βέβαια, να μπορέσει να διαχειριστεί επιτυχώς το διπλωματικό και πολιτικό παρασκήνιο από την ενορχηστρωμένη σκληρή στάση που τηρούν η Αυστρία και χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.Αυστηρό μήνυμα Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, έστειλε αυστηρό μήνυμα για το προσφυγικό, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον πρόεδρο της ευρωομάδας των σοσιαλιστών Τζιάνι Πιτέλα, μετά τη συνάντηση που είχαν.

Επικαλούμενος τη λατινική φράση «pacta sunt servanda», διεμήνυσε στους ευρωπαίους εταίρους ότι «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται», είναι δεσμευτικές! Δεν δίστασε, μάλιστα, να αναφερθεί και στις χώρες που δεν έχουν δεχτεί ούτε ένα πρόσφυγα υπογραμμίζοντας ότι είναι αδιανόητο να κουνούν και το δάχτυλο.

«Όπλο» οι μονομερείς κινήσεις

Σε κάθε περίπτωση, άσσος στο μανίκι της κυβέρνησης παραμένει το δικαίωμα του κ. Τσίπρα να «παγώσει» τη λήψη αποφάσεων στα Ευρωπαϊκά όργανα για ζητήματα που αφορούν στη χρηματοδότηση των χωρών που γυρνούν την πλάτη στην προσφυγική κρίση. Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι θα προσέλθει στη Σύνοδο Κορυφής, της 7ης Μαρτίου, με στόχο να υπάρξει κοινή απόφαση. «Πιστεύω ότι δεν θα χρειαστεί να κάνουμε μονομερείς ενέργειες», είπε θέτοντας, όμως, ως προϋπόθεση το σεβασμό των κανόνων απ’ όλους.

Στο «περίμενε» για την αξιολόγηση

Κατά τα λοιπά, με ενδιαφέρον αναμένεται η συνεδρίαση του Euroworking τη Δευτέρα, οπότε και το Μέγαρο Μαξίμου περιμένει να γνωστοποιηθεί η ακριβής ημερομηνία άφιξης στην Αθήνα του κουαρτέτου.

Το πρωθυπουργικό επιτελείο διατηρεί σε γενικές γραμμές την αισιοδοξία του για ολοκλήρωση της αξιολόγησης ως το Πάσχα των Καθολικών, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με πλήρη βεβαιότητα. Κάθε πρόβλεψη θα ήταν παρακινδυνευμένη μια και τα δεδομένα θα διαμορφωθούν από τις νέες συζητήσεις της Αθήνας με τους θεσμούς μέχρι τη Δευτέρα.

 

iefimerida

This entry was posted on Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου, 2016 at 15:01 and is filed under ΠΟΛΙΤΙΚΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply