ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΟι λιανικές τιμές των καυσίμων στη χώρα ακολουθούν την πτωτική πορεία των ευρωπαϊκών τιμών και έχουν υποχωρήσει κατά 20,56% , υποστηρίζουν οι εταιρίες πετρελαιοειδών τονίζοντας ότι οι τιμές καθορίζονται ελεύθερα από τους  πρατηριούχους ενώ οι ίδιες προμηθεύονται με συγκεκριμένα περιθώρια κέρδους.

Με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών επισημαίνει ότι το  επιχείρημα ότι η τελική τιμή των καυσίμων δεν ακολούθησε αντίστοιχη πορεία με την τιμή του αργού πετρελαίου το τελευταίο ενάμιση χρόνο, δεν ευσταθεί και είναι παντελώς αβάσιμο. Το μεγάλο ζήτημα του κλάδου των πετρελαιοειδών δεν είναι τα περιθώρια κέρδους, τα οποία έτσι κι αλλιώς έχουν μειωθεί δραματικά λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά ο συνεχιζόμενος αθέμιτος ανταγωνισμός που υφίστανται εταιρίες και πρατήρια από το λαθρεμπόριο και γενικά από τις παράνομες πρακτικές. Αυτό είναι το πιο επείγον ζήτημα στο οποίο θα έπρεπε να επικεντρώσουν την προσοχή τους όλοι οι φορείς της αγοράς, αναφέρει ο Σύνδεσμος και διευκρινίζει:

  1. Η τιμή του αργού συμμετέχει σήμερα στη διαμόρφωση της τιμής κατά 23% προ ΦΠΑ.
  2. Οι λιανικές τιμές των βενζινών στις αντλίες αποτελούνται κατά περίπου 70% από σταθερούς φόρους σε ευρώ.
  3. Το αργό πετρέλαιο, όπως και τα τελικά προιόντα πετρελαιοειδών, αποτελούν χρηματιστηριακά εμπορεύματα και ακολουθούν διεθνείς τιμές όπως ορίζονται από τις Διεθνείς τιμές Platts. Οι τιμές των προιόντων δεν μεταβάλλονται ποτέ με το ίδιο ποσοστό που μεταβάλλονται οι διεθνείς τιμές.
  4. Οι χονδρικές τιμές στην Ελλάδα επηρεάζονται από τις διεθνείς τιμές Platts των τελικών προιόντων πετρελαιοειδών(ανατολικής Μεσογείου) και όχι από τις τιμές Platts του αργού.
  5. Οι λιανικές τιμές ακολουθούν τις τιμές των τελικών προιόντων διυλιστηρίων και όχι τις τιμές του αργού.
  6. Η μετατροπή των τόνων σε λίτρα και η ισοτιμία ευρώ δολαρίου παίζουν σημαντικό ρόλο στην τελική διαμόρφωση της τιμής, διότι είναι απαραίτητη για τη μετατροπή των διεθνών τιμών των τελικών προϊόντων από $/ΜΤ σε Euro/Μ3.
  7. Οι τιμές αντλίας καθορίζονται ελεύθερα και αποκλειστικά από τους πρατηριούχους. Οι εταιρίες εμπορίας σε καμία περίπτωση δεν καθορίζουν – απαγορεύεται ακόμα και να συστήνουν – λιανικές τιμές αντλίας.
  8. Οι εταιρίες εμπορίας προμηθεύονται από τα Διυλιστήρια και πουλούν στα πρατήρια, με συμφωνίες στην πλειοψηφία των οποίων το περιθώριο κέρδους της εταιρίας είναι ποσό σταθερό, εκπεφρασμένο σε ευρώ και όχι σε ποσοστό επί της Διϋλιστηριακής τιμής. Αυτό σημαίνει ότι μια Εταιρία Εμπορίας δεν μπορεί να αποκομίσει όφελος από την πτώση των τιμών αγοράς αφού πουλάει με κέρδος σταθερό σε ευρώ ανά λίτρο.
  9. Η πρόταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) να δημοσιεύονται οι τιμές που πουλάει κάθε εταιρία σε κάθε πρατήριο, οδηγεί στην ισοπέδωση και εξίσωση των τιμών χονδρικής προς τα κάτω, αλλά όχι υποχρεωτικά και των τιμών λιανικής, αφού αυτές θα συνεχίσουν να διαμορφώνονται ελεύθερα από τους πρατηριούχους. Παρόμοιες πρακτικές, οι οποίες επαναφέρουν «από το παράθυρο» τις περίπου ίδιες για όλους, «αγορανομικές τιμές», αποθαρρύνονται ενεργά σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
  10. Σε όλη την Ευρώπη, οι τιμές λιανικής είχαν πτώση σε ποσοστά παρόμοια με αυτά της χώρας μας, δηλαδή από 17% έως 22%, με τη χώρα μας να έχει υποχώρηση κατά 20,5%.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.