Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Η Frontex σφραγίζει τα σύνορα – Η Ελλάδα ζητά επείγουσα βοήθεια από την ΕΕ

4 Δεκεμβρίου, 2015 by Σταματίνα

 

ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣΗ Ελλάδα σήκωσε τα χέρια ψηλά για το προσφυγικό. Συμφώνησε σε όλα με την Ευρωπαϊκή Ενωση – μετά τις διατυπωθείσες απειλές για έξοδο της χώρας από την Σένγκεν – και έστειλε αίτημα για έκτακτη βοήθεια από την ΕΕ.

Ετσι, η Frontex ανακοίνωσε ότι θα «σφραγίσει» τα χερσαία, βόρεια σύνορα της Ελλάδας αναπτύσσοντας δύναμη 600 ανδρών ενώ θα γίνεται από κοινού με τις ελληνικές αρχές, καταγραφή των μεταναστών. Η εξέλιξη αυτή πυροδοτεί φόβους ότι θα εγκλωβιστούν χιλιάδες πρόσφυγες στα ελληνοσκοπιανά σύνορα. Πάντως, περίπου στις 20:00 το βράδυ της Πέμπτης, το πέρασμα της Ειδομένης άνοιξε για τους μετανάστες και η ροή προς την γειτονική χώρα ξεκίνησε και πάλι.

Στο μέγαρο Μαξίμου δηλώνουν ότι «υλοποιούμε όσα είχαμε συμφωνήσει» ωστόσο διατυπώνονται φόβοι ότι συγκεκριμένες χώρες προωθούν το σενάριο κοινών περιπολιών Ελλάδας-Τουρκίας στα θαλάσσια σύνορα του Αιγαίου.

Τα αρνητικά δημοσιεύματα και οι απειλές για έξοδο της Ελλάδας από τη Σένγκεν

Η εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ στην Ειδομένη χτύπησε «καμπανάκι» στην κυβέρνηση η οποία αναγκάστηκε να συμμορφωθεί με τα αιτήματα των εταίρων μας ως προς το μεταναστευτικό. Ολα αυτά μετά το μπαράζ δημοσιευμάτων στον ευρωπαϊκό Τύπο κατά της Ελλάδας την οποία κατηγορούσαν ότι δεν παίρνει μέτρα και δεν ζήτησε ποτέ την βοήθεια της ταχείας δύναμης επέμβασης, δεν ενεργοποίησε τα 30.000 σημεία υποδοχής και δεν ζήτησε την ενεργοποίηση του μηχανισμού Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας.

Σε ένα τέτοιο κλίμα, άρχισαν να αναπτύσσονται φωνές οι οποίες ζητούσαν την έξοδο της Ελλάδας από την ζώνη του Σένγκεν. Πληροφορία που επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος από τη μία διέψευσε ότι έγινε επίσημα συζήτηση των αρμόδιων επιτρόπων της ΕΕ για να τεθεί για μια διετία εκτός Σένγκεν η Ελλάδα, από την άλλη όμως παραδέχθηκε πως κάποιες χώρες το συζητούν. «Μία τέτοια συζήτηση (για έξοδο της Ελλάδας) έγινε εκτός συνεδρίασης από συγκεκριμένες χώρες που θέλουν να δημιουργήσουν πρόβλημα στη χώρα μας» όπως είπε.

Παράλληλα, άρχισε να επαναφέρεται εκ νέου από ορισμένους κύκλους, το σενάριο περί κοινών περιπολιών Ελλάδας-Τουρκίας στα θαλάσσια σύνορα. Ενα σενάριο που στεντορείως μέχρι τώρα απορρίπτει η Αθήνα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Frontex:

«Ο οργανισμός Frontex συμφώνησε σήμερα (σ.σ. Πέμπτη) με την Ελλάδα να επεκτείνει τις δραστηριότητές του στα σύνορα της χώρας με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, όπου ο οργανισμός θα συνδράμει με την καταγραφή των μεταναστών. Η ανάπτυξη των υπαλλήλων του οργανισμού θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα.
Με την κοινή επίσκεψη που διεξήχθη μεταξύ των ελληνικών αρχών και εκπροσώπων του Frontex θα λάβει χώρα το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να επεξεργαστεί τις τεχνικές λεπτομέρειες της εγκατάστασης.

Η ενίσχυση των λειτουργιών του οργανισμού Frontex στα ελληνικά νησιά και τη βοήθεια στην καταχώριση και λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων των μεταναστών στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας ήταν μεταξύ των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της “Οδού των Δυτικών Βαλκανίων” τον Οκτώβριο.
Η Frontex βοηθά τις ελληνικές αρχές για τον εντοπισμό και την καταγραφή των εισερχόμενων μεταναστών. Ο οργανισμός έχει σήμερα 195 υπάλληλους στα νησιά του Αιγαίου που πλήττονται περισσότερο από τις μεταναστευτικές ροές, αναλαμβάνοντας την αναγνώριση και τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με δίκτυα διακίνησης λαθρομεταναστών. Μόνο στο hotspot της Λέσβου, Frontex αναπτύσσει επί του παρόντος περίπου 83 αξιωματικούς.
Τον Οκτώβριο, η Frontex κάλεσε τα κράτη μέλη να παράσχουν 775 συνοριοφύλακες για τις δραστηριότητές της, με 600 που θα εγκατασταθούν στην Ελλάδα. Τα κράτη μέλη έχουν μέχρι στιγμής προσφέρει 447 υπαλλήλους».

Δραματικό αίτημα για βοήθεια στην ΕΕ

Παράλληλα, αίτημα στην ΕΕ να ενεργοποιήσει την Ευρωπαϊκή Πολιτική Προστασία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επείγουσα κρίση προσφυγικών ροών στην Ειδομένη αλλά και την Αττική και τα νησιά του Αιγαίου απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση.

Ο αρμόδιος αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, απέστειλαν τα εφόδια που απαιτούνται για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

Το ελληνικό αίτημα για ευρωπαϊκή βοήθεια αποτυπώνει με αριθμούς το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Ενδεικτικά ζητάμε, μεταξύ άλλων από την Ε.Ε. να μας συνδράμει παρέχοντας 100 χιλιάδες υπνόσακκους, άλλα τόσα αδιάβροχα, 50 χιλιάδες μάλλινες κουβέρτες, 800 κοντέινερ με θέρμανση, 26 ασθενοφόρα και 1.000 κρεβάτια.

Δείτε την λίστα με το ελληνικό αίτημα που παραπέμπει σε «πολεμική» κατάσταση.

Α/Α

Είδος

Ποσότητα

 1. Λεωφορεία: 20
 2. Ασθενοφόρα: 26
 3. Μικρά λεωφορεία (μίνι βαν): 17
 4. Οχήματα 4χ4: 10
 5. Αντλία νερού: 6
 6. Γεννήτριες – 6 kW Diesel μονοφασική: 4
 7. Κοντέινερ με θέρμανση για τη φιλοξενία ανθρώπων: 800
 8. Κρεβάτια: 1.000
 9. Φορητές τουαλέτες: 100
 10. Φορητές ντουζιέρες: 50
 11. Τέντες για το χειμώνα (240m2): 500
 12. Τέντες για το χειμώνα 6-8 ατόμων: 1.000
 13. Υγειονομικά Κοντέινερ (τουαλέτες & ντουζιέρες): 90
 14. Θερμαντήρες για σκηνές με στερεά καύσιμα: 950
 15. Διαθέσιμες κουβέρτες έκτακτης ανάγκης, έλλασμα: 80.000
 16. Ελαστικές μπότες – μέχρι τα γόνατα: 2.000
 17. Αδιάβροχα: 100.000
 18. Διαθέσιμες κουβέρτες μάλλινες: 50.000
 19. Υπνόσακοι: 100.000
 20. Ψάθες: 5.000
 21. Κουκέτες 3,000
 22. Κουτί πρώτων βοηθειών: 100,000
 23. Πλακίδια φορητού δαπέδου ασφαλείας -92 x 92 cm: 1.000

iefimerida

This entry was posted on Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου, 2015 at 22:52 and is filed under ΚΟΣΜΟΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply