Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Εσύ κοιμήθηκες καλά χθες το βράδυ; 8 συμβουλές για όνειρα γλυκά!

29 Νοεμβρίου, 2015 by Χρήστος Μίμης

υπνοςΑν η απάντησή σου είναι «όχι», μην ανησυχείς… Όλο και μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων πάσχει από αϋπνίες ή από κακό ύπνο.

Ποιος από εμάς δεν έχει ακούσει ότι ο άνθρωπος πρέπει να κοιμάται 8 ώρες ημερησίως κατά προτίμηση κατά την διάρκεια της νύχτας. Κι όμως, όλο και περισσότεροι βρίσκουμε δύσκολο το να αποκοιμηθούμε, ενώ άλλοι σχεδόν αδύνατον να διατηρήσουμε έναν ήρεμο ύπνο. Είτε λόγω ορμονικών διαταραχών, είτε για ψυχογενής λόγους, η στέρηση ύπνου μπορεί να επιφέρει σε ακραίες συνθήκες μέχρι και τον πρώιμο θάνατο.

Στις πολλές αιτίες που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τον ύπνο μας, έρχονται πρόσφατα να προστεθούν και η συνεχής ενασχόληση μας με τα τεχνολογικά μας γκατζετς. Πιο συγκεκριμένα, το βραδινό τσεκάρισμα των εμαιηλς μας, το λίγο πριν κοιμηθούμε σερφαρισμα του διαδικτύου, ή ακόμη και τα μεταμεσονυχτια μηνύματα στο smartphone κινητό μας, στέλνουν το μήνυμα στον εγκέφαλο μας «να ξυπνήσει» και όχι «να πάει για ύπνο».

Προτού λοιπόν καταλήξεις στην εύκολη και κάπως επικίνδυνη λύση των υπνωτικών χαπιών, δες μια σειρά από ενέργειες που μπορείς να κανείς ο/η ίδιος/ια για να χαλαρώσεις και να απολαύσεις έναν ατάραχο ύπνο.

Απόφυγε τα λουκούλλεια γεύματα πριν κοιμηθείς. Ένα ελαφρύ γεύμα είναι η καλύτερη επιλογή.

Επεδίωξε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σου έκθεση στον ήλιο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Εφάρμοσε τεχνικές χαλάρωσης και απόφυγε τις στρεσσογονες σκάψεις.

Απόφυγε κινητά, οθόνες τηλεόρασης ή κομπιούτερ και κάθε άλλη ηλεκτρονική συσκευή.

Μην συσσωρεύεις κούραση και στέρηση ύπνου. Όσο πιο κουρασμένοι τόσο πιο δυσκολία κοιμόμαστε.

Απόφυγε καφέδες, αναψυκτικά και αλκοόλ προτού κοιμηθείς. Δεν βοηθούν.

Αν οι αϋπνίες σου είναι μια μακροχρόνια κατάσταση, κανε διακοπές για λίγο καιρό.

Δημιούργησε και ακολούθησε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Ο αυθορμητισμος δεν βοηθάει.


Ο ύπνος, μαζί με την άσκηση και την διατροφή, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της μακροζωίας. Δεν είναι απλά μια παθητική διαδικασία ή «χάσιμο χρόνου», άλλα μια απαραίτητη λειτουργία που συμβάλλει ενεργά στην ευζωία σώματος και εγκεφάλου. Η στέρηση του μπορεί να επιφέρει ζαλάδες, κακή διάθεση και τάση για ατυχήματα.

Προτεινόμενες ώρες ύπνου ανά ηλικία:

  • Ηλικιωμένοι: 7-8 ώρες
  • Ενήλικες: 7-9 ώρες
  • Νεαροί Ενήλικες: 7-9 ώρες
  • Έφηβοι: 8-10 ώρες
  • Παιδιά: 9-11 ώρες
  • Βρέφη: 12-15 ώρες
  • Νεογέννητα: 14-17 ώρες

iefimerida

This entry was posted on Κυριακή, 29 Νοεμβρίου, 2015 at 14:22 and is filed under ΠΑΡΑΞΕΝΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply