Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Καρδιαγγειακά προβλήματα ίσως κρύβουν οι διαταραχές της όρασης

26 Νοεμβρίου, 2015 by Σταματίνα

C33948CFEC2756649EA8BE73EEDE8356Σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα ίσως υποκρύπτουν οι παροδικές διαταραχές της όρασης, σύμφωνα με μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine.

Ο επίκουρος καθηγητής οφθαλμολογίας Ηλίας Γεωργάλας και η αναπληρώτρια καθηγήτρια Χρυσάνθη Κουτσανδρέα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κατέληξαν στο παραπάνω συμπέρασμα μετά τη μελέτη 77χρονου ασθενούς ο οποίος είχε εμφανίσει τρία σύντομης διάρκειας επεισόδια παροδικής αμαύρωσης (amaurosis fugax) στο δεξί μάτι. Κάθε επεισόδιο είχε διάρκεια πέντε λεπτά και εν συνεχεία η όραση επανερχόταν σε φυσιολογικό επίπεδο.

Αν και η αρχική οφθαλμολογική εξέταση του ασθενούς δεν έδειξε κάποιο πρόβλημα όρασης, ούτε η αρτηριακή πίεση σε αυτά ήταν υψηλή, τελικά αποκαλύφθηκε θρόμβος αίματος, ο οποίος μπλόκαρε την τροφοδοσία με αίμα της αρτηρίας που καταλήγει στο πίσω μέρος του ματιού. Το μπλοκάρισμα της ροής του αίματος προκαλούσε την περιοδική και παροδική απώλεια της όρασης.

Ο μικροσκοπικός θρόμβος ήταν θραύσμα μιας πλάκας, που προερχόταν από τη δεξιά αρτηρία της καρωτίδας του άνδρα, τη βασική αρτηρία που μεταφέρει το αίμα στο λαιμό και στο κεφάλι. Ο θρόμβος που είχε αποκολληθεί, είχε καταλήξει μέσω της κυκλοφορίας του αίματος στην αρτηρία του αμφιβληστροειδούς.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργάλα, οι άνθρωποι με τέτοιο πρόβλημα στα μάτια τους, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρό εγκεφαλικό. Όπως δήλωσε στο Live Science, «τέτοιου είδους προβλήματα όρασης λόγω στένωσης της καρωτίδας μπορεί να αποτελούν την μοναδική προειδοποιητική ένδειξη για καρδιαγγειακό πρόβλημα. Γι’ αυτό, ακόμη και τα παροδικά προβλήματα όρασης πρέπει να ελέγχονται από γιατρό».

Ο 77χρονος ασθενής δεν είχε ιστορικό οφθαλμολογικών προβλημάτων, αλλά είχε υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και έπαιρνε στατίνες τα τελευταία πέντε χρόνια. Χρειάσθηκε τελικά να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για να αφαιρεθεί η πλάκα που προκαλούσε την επικίνδυνη (σε βαθμό 80%) στένωση στην καρωτίδα του. Ένα χρόνο μετά, ο ασθενής δεν είχε παραπονεθεί ξανά για προβλήματα όρασης.

in

This entry was posted on Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου, 2015 at 19:52 and is filed under ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply