yedi-708

Χώροι, περιοχές, άνθρωποι που ταυτίστηκαν με το ρεμπέτικο, τον τρόπο ζωής και κυρίως οι ανθρώπινες ιστορίες που αναφέρονται σε αυτό, αποτελούν το πεδίο έρευνας του αρχαιολόγου/ξεναγού, Τάσου Παπαδόπουλου, που οργανώνει ακόμα ένα Thessaloniki Walking Tour για την Κυριακή 22 Νοεμβρίου.

Πρόκειται για μία διαφορετική ξενάγηση στο κέντρο της θεσσαλονίκης, κάθε φορά, με διαφορετικό θέμα. Η διαδρομή της Κυριακής εχει αφορμή τους δρόμους του ρεμπέτικου, ξεκινά στις 11 πμ από το Γεντί Κουλέ και ολοκληρώνεται τρεις ώρες αργότερα.
Το μπουζούκι, οι δερβίσηδες, οι πρόσφυγες, η μπάρα, οι μαχαλόμαγκες, τα  καπέλα, το Γεντί Κουλέ και πάνω από όλα η ίδια η ρεμπέτικη μουσική, θα σταθούν αφορμή για μια βόλτα στο κέντρο της πόλης αλλά και στο χρόνο. Οι μέρες που πέρασε στην Θεσσαλονίκη ο Βαμβακάρης, ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Κατσαρός, τα στέκια στην πόλη και οι περιπέτειες των ανθρώπων όπως αποτυπώθηκαν σε στίχους, θα ζωντανέψουν μπροστά στους συμμετέχοντες.


Ο Τάσος Παπαδόπουλος με την πυκνή του αφήγηση συνδέει σημεία, στενά στην Άνω Πόλη, πλατείες, φυλακές ακόμη και έναν τάφο στην Ευαγγελίστρια με το ρεμπέτικο. Μαζί του ανακαλύπτουμε τις ιστορίες πίσω από τα τραγούδια που γράφτηκαν για την Θεσσαλονίκη, τραγούδια που γράφτηκαν στη Θεσσαλονίκη, για τις συνθήκες, τους έρωτες, τις συνήθειες που σχετίζονται μαζί τους.
Μια διαδρομή ξεχωριστή που βασίζεται σε έρευνα του Τάσου Παπαδόπουλου -αρχαιολόγου, ξεναγού και υποψηφίου διδάκτορα Βυζαντινής Αρχαιολογίας- ο οποίος σχεδίασε και υλοποιεί την ξενάγηση, ζωντανεύοντας μια εποχή και φέρνοντας στο φως ανείπωτες ή και γνωστες ιστορίες.

Φωτογραφίες Πάρις Παρίσης

Η ξενάγηση δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί χωρίς ρεμπέτικο και το ραντεβού δίνεται στο Καφενείο «Αλάμπρα» με ζωντανή μουσική ποτό και μεζέδες.

Thessaloniki Walking Tours 
Η ομάδα προτείνει θεματικές διαδρομές στη Θεσσαλονίκη επιχειρώντας να συνδέσει το παρελθόν με το σύγχρονο πρόσωπό της πόλης. Για τις ξεναγήσεις τους δίνουν έμφαση στις ανθρώπινες ιστορίες, στο μικρό, αυτό που γλίστρησε από τη μεγάλη αφήγηση, το οποίο όμως συνδέεται με τα μεγάλα γεγονότα που καθόρισαν τον σύνθετο χαρακτήρα της Θεσσαλονίκης μέσα στον χρόνο. Οι καλά σχεδιασμένες διαδρομές δίνουν την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να ευχαριστηθούνε την πόλη με τρόπο διασκεδαστικό και παράλληλα τεκμηριωμένο, αλλά και να τη δουν με μία διαφορετική ματιά, πέρα από την καθημερινότητα.

Γεντί Κουλέ

Σημειώστε: 
Thessaloniki Walking Tours 
«Το ρεμπέτικο στην Θεσσαλονίκη»
Σημείο Συνάντησης: Γεντί Κουλέ (είσοδος)
Ώρα: 11πμ
Συμμετοχή: 15 ευρώ και 12 εκπτωτικό (στην τιμή συμπεριλαμβάνεται το ποτό και ο μεζές).
Πληροφορίες / Κρατήσεις: info@thessalonikiwalkingtours.com τηλ: 6978186900

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.