Σύνεντευξη Τύπου Τσακαλώτου-Σταθάκη

tsakalotos stauakhsΤα βασικά σημεία της συμφωνίας με τους πιστωτές, που ήδη δέχεται έντονες επικρίσεις, κυρίως σε ότι αφορά την προστασία της α΄κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, παρουσίασαν οι υπουργοί Οικονομικών, Ευκ.Τσακαλώτος, και Οικονομίας, Γ.Σταθάκης.

Εξασφαλίζεται απόλυτη ή ισχυρή προστασία για το 60% των δανειοληπτών επέμειναν οι υπουργοί, τονίζοντας ότι σημαντική δικλείδα ασφαλείας είναι ότι η δόση του δανείου θα υπολογίζεται με βάση την τρέχουσα εμπορική αξία του ακινήτου.

Τόνισαν ότι ήταν μια δύσκολη διαπραγμάτευση λόγω κυρίως της αφόρητης πίεσης του χρόνου εξαιτίας της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Το καλοκαίρι μας «κυνηγούσε» το Grexit, τώρα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος, για να δικαιολογήσει προφανώς και τις υποχωρήσεις που έκανε η κυβέρνηση σε κρίσιμα θέματα.

Σε ό,τι αφορά τα ισοδύναμα μέτρα για να αποφευχθεί η επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, ο κ. Τσακαλώτος επιβεβαίωσε ότι από την επιβολή τέλους στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ, δεν συγκεντρώνεται -σύμφωνα με τους δανειστές- το απαιτούμενο ποσό (περίπου 300 εκατ. ευρώ), οπότε υπάρχουν σκέψεις για επιβολή χαμηλού ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί(γύρω στα 30 λεπτά στο μπουκάλι), πληροφορία που προκάλεσε αντιδράσεις.

Θα υπάρξει, τουλάχιστον, ένα ακόμη ισοδύναμο για να καλυφθούν 100 εκατ. ευρώ από το σύνολο των απωλειών εσόδων 300 εκατ. ευρώ, που θα προκύψουν από την κατάργηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών.

Ένα από τα ισοδύναμα που μελετάται είναι η επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα κρασιά τα οποία εξαιρούνται σήμερα από τον φόρο αυτόν. Για το μέτρο έχει γίνει συζήτηση με τους δανειστές, έχουν γίνει και οι εκτιμήσεις για την αποδοσή του αν και ακόμη δεν έχουν ληφθεί οι οριστικές αποφάσεις. Η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι οδηγεί σε επιβάρυνση κατά 30 λεπτά του ευρώ ανά φιάλη.

Δεν είναι πάντως το μόνο μέτρο που βρίσκεται στο τραπέζι. Εξετάζονται από ένα ως τρία ισοδύναμα για την κάλυψη των 100 εκατ. ευρώ διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε ερωτηθείς σχετικά, δεν αποκλείεται στο νομοσχέδιο που προορίζεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή να μην προβλέπεται η ρύθμιση για τα ισοδύναμα αυτά προκειμένου να οριστικοποιηθούν και να περιληφθούν τελικά στον προϋπολογισμό.

Ο νόμος με τα συμφωνηθέντα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη είπε ο Ευ.Τσακάλωτος.

«Δύσκολη διαπραγμάτευση, μεγάλη πίεση χρόνου»

«Η συμφωνία με τους θεσμούς έκλεισε στις 1:30 το πρωί… πήγα σχετικά νωρίς στο σπίτι χθες» είπε χαρακτηριστικά ανοίγοντας τη συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομικών, υπενθυμίζοντας με αυτό το σχόλιο του τις πολύωρες διαπραγματεύσεις μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών κυρίως τις τελευταίες ημέρες.

Η συμφωνία καλύπτει και τα 48 προαπαιτούμενα, αλλά και κάποια θέματα, που ενώ εντάσσονταν στο δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων, ήρθαν, στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, πιο μπροστά, καθώς άπτονταν του χρηματοπιστωτικού τομέα, εξήγησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Στο πλαίσιο αυτό για παράδειγμα συζητήθηκε η στρατηγική για τα κόκκινα δάνεια. Το σχετικό νομοσχέδιο θα έρθει αργότερα, αλλά θα βασίζεται σε αυτή τη συμφωνίας, εξειδικεύοντας ουσιαστικά το σκεπτικό της για τις διάφορες κατηγορίες κόκκινων δανείων. Όπως σημείωσε, ο υπουργός Οικονομικών δεν θα υπάρξει κοινή λύση για όλες τις κατηγορίες κόκκινων δανείων, ούτε η εφαρμογή των διατάξεων θα γίνει με τον ίδιο τρόπο. Για κάποιες κατηγορίες η εφαρμογή θα είναι άμεση, για κάποιες σταδιακή.

Τη δυσκολία της διαπραγμάτευσης και την αφόρητη πίεση του χρόνου επικαλέστηκε -για άλλη μια φορά- ο υπουργός Οικονομικών προκειμένου να δείξει την υπέρμετρη προσπάθεια που καταβλήθηκε από την κυβέρνηση για την επίτευξη συμφωνίας, αλλά προφανώς και για να δικαιολογήσει τους επώδυνους συμβιβασμούς που έκανε τελικά το οικονομικό επιτελείο.

«Όπως λειτουργούσε το καλοκαίρι η απειλή του Grexit τώρα λειτουργούσε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος περιγράφοντας τις πιεστικές συνθήκες και δίνοντας εικόνα για τα θεμιτά και αθέμιτα «όπλα» που χρησιμοποιούν οι δανειστές, τα οποία, όμως, είναι συνήθως προβλέψιμα και αναμενόμενα, κατ΄επέκταση η συνεχής χρήση τους ως δικαιολογία από την κυβέρνηση για μάχες που χάνονται, μάλλον δεν θα της βγει σε καλό, όπως δεν βγήκε και στις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Επαναλαμβάνοντας ότι η συμφωνία συνδέεται με σειρά αναγκαίων βημάτων για να προχωρήσει το σχέδιο ανασυγκρότητησης της χώρας ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι «η υπόσχεσή μας στον ελληνικό λαό να διαπραγματευτούμε και να κερδίσουμε πράγματα συνεχίζεται». Ο οδικός χάρτης, περιλαμβάνει τρία βήματα: την ανακεφαλαιοποίηση, την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και τη συζήτηση για το χρέος, υπενθύμισε, και εξήγησε πόσο προχωρά καθένα από αυτά τα κρίσιμα στάδια με την επίτευξη της συμφωνίας.

Αναφορά έκανε ο κ. Τσακαλώτος και στο παράλληλο πρόγραμμα, το οποίο έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση να «τρέξει», με κύριο στόχο να μετριαστούν οι συνέπειες του μνημονίου για τις ασθενέστερες ομάδες.

Πότε θα εκταμιευτούν τα λεφτά

Το νομοσχέδιο με τα συμφωνηθέντα μέτρα θα ψηφιστεί το βράδυ της Πέμπτης και την Παρασκευή η Ομάδα Εργασίας του Eurogroup (EWG) θα επιβεβαιώσει ότι ψηφίστηκε ό,τι συμφωνήθηκε, είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Τσακαλώτος έκανε μάλιστα ειδική αναφορά στις θετικές δηλώσεις που έκαναν σήμερα για την Ελλάδα, σχολιάζοντας την ύπαρξη συμφωνίας με τους δανειστές ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο Επίτροπος Οικονομίας Π.Μοσκοβισί.

Σε ό,τι αφορά στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, είπε ότι όταν οι τράπεζες ολοκληρώσουν τις διαδικασίες και γίνει γνωστό το ποσό που θα χρειαστεί να συνεισφέρει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Βοήθειας (ΤΧΣ) στην ανακεφαλαιοποίησή τους, θα γίνει με απόφαση του ESM η μεταβίβαση του αναγκαίου ποσού από τα 10 δισ. ευρώ, που έχουν προβλεφθεί.

«Τα 2 δισ. ευρώ που προορίζονται για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους μπορούν να απελευθερωθούν νωρίτερα», εκτίμησε ο κ. Τσακαλώτος.

Ακόμη ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι οι επικεφαλής των θεσμών θα παραμείνουν μέχρι την Παρασκευή, για να συμφωνηθεί και το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων (milestones), που αποτελεί προϋπόθεση για την υποδόση ύψους 1 δισ. ευρώ, καθώς και τα επόμενα βήματα.

δολ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.