ΒΟΥΛΗΤην αποζημίωση των καταθετών της πρώην Συνεταιριστικής Τράπεζας Δυτικής Μακεδονίας μετά και τη δικαίωσή τους με σχετική απόφαση του Πρωτοδικείου, ζητά με ερώτησή του προς τον Υπουργό Οικονομικών ο βουλευτής Κοζάνης κ. Γ. Κασαπίδης.

Οι εν λόγω καταθέτες βρέθηκαν εκτεθειμένοι, καθώς οι προθεσμιακές καταθέσεις που τους παρουσιάστηκαν αποτελούσαν σύνθετα τραπεζικά προϊόντα, τμήμα των οποίων συνδεόταν με συνεταιριστικές μερίδες. Έτσι, θεωρήθηκαν επενδυτές κατά τη εκκαθάριση της τράπεζας και δεσμεύτηκαν τα κεφάλαιά τους.

Για την αποτροπή αντίστοιχων καταστάσεων στο μέλλον ο κ. Κασαπίδης ζητά μέτρα για την προστασία των ανυποψίαστων καταθετών.

Παρακάτω ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

                                            ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ:        Οικονομικών

κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο

Θέμα: Αποζημίωση των καταθετών της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δυτικής Μακεδονίας.

 

Μετά τη συνεδρίαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Κοζάνης τον περασμένο Φεβρουάριο (5 Φεβρουαρίου 2015), πάρθηκε απόφαση η οποία δικαιώνει τους καταθέτες της πρώην Συνεταιριστικής Τράπεζας Δυτ. Μακεδονίας.

Αποδείχθηκε τελικά ότι οι πελάτες που εμπιστεύτηκαν τις καταθέσεις τους παραπλανήθηκαν, αφού μην επιθυμώντας να λάβουν ρίσκο στα χρήματά τους, βρέθηκαν εκτεθειμένοι με σύνθετα τραπεζικά προϊόντα με τη μορφή προθεσμιακών καταθέσεων, των οποίων τμήμα συνδέονταν με συνεταιριστικές μερίδες.

Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν οι καταθέτες να θεωρούνται ως «επενδυτές» και όχι ως απλοί καταθέτες όπως στην πραγματικότητα πίστευαν.

Όλη αυτή συμπεριφορά της Τράπεζας και όλου του χρηματοπιστωτικού συστήματος είχε αντίκτυπο τόσο στα νοικοκυριά της περιοχής, αφού δεσμεύτηκαν τα κεφάλαιά τους, όσο και στην οικονομία του εμπορικού κόσμου αφού μειώθηκε η ρευστότητα κίνησης.

Επειδή οι καταθέτες δεν είχαν λάβει την ανάλογη πληροφόρηση για τα τραπεζικά προϊόντα ρίσκου και αμφιβολίας που τους προσφέρονταν από την τράπεζα,

Επειδή οι καταθέτες συνεχίζουν να κινδυνεύουν, παρόλη την Πρωτόδικη απόφαση που τους δικαιώνει, καθώς οι εκκαθαριστές έχουν το δικαίωμα να καταθέσουν έφεση,

Επειδή η σημερινή Κυβέρνηση στηρίζει το ¨συνεταιρίζειν¨.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε ώστε τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να προστατεύουν τους ανυποψίαστους καταθέτες από την πώληση σύνθετων  προϊόντων;
  2. Με ποιον τρόπο και πόσο άμεσα θα επιστραφούν στους αποταμιευτές τα ποσά που εμπιστεύτηκαν στην τράπεζα και αποτελούσαν για τον καθένα οικονομίες ζωής;
  3. Υπάρχει πολιτική βούληση της Κυβέρνησης να αδειοδοτήσει την επαναλειτουργία των συνεταιριστικών τραπεζών, οι οποίες στηρίζουν τις τοπικές κοινωνίες και συγκεκριμένα τον εμποροβιοτεχνικό, επαγγελματικό και αγροτικό κόσμο;

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.