svma-630x400

Απίστευτο και όμως αληθινό! Το ξέρατε ότι ο άνθρωπος έχει κάποια μέρη του σώματος, τα οποία αποδεικνύονται άχρηστα για τη λειτουργία του; Φυσικά δε μιλάμε για μέρη, όπως η καρδιά, ο εγκέφαλος, οι πνεύμονες και τα νεφρά, αλλά για κάποια άλλα, τα οποία δεν εξυπηρετούν κάποιο ουσιώδη σκοπό.

Σας τα παρουσιάζουμε παρακάτω:

1. Plica semilunaris (τρίτο βλέφαρο)

Οι άνθρωποι έχουν το αποκαλούμενο τρίτο βλέφαρο (όχι το τρίτο μάτι), το οποίο βρίσκεται δίπλα στο δακρυϊκό πόρο. Το τρίτο βλέφαρο δεν είναι απαραίτητο για την όραση.

2. Το σημείο του Δαρβίνου (η επάνω πτυχή του δέρματος στο αυτί)

Το σημείο του Δαρβίνου υπάρχει στο 10% των ανθρώπων, στο πάνω μέρος του αυτιού τους. Έρευνες δείχνουν ότι πρόκειται για μια άρθρωση, που επέτρεπε στον άνθρωπο να περιστρέφει η να κατεβάζει τα αυτιά του προς τα κάτω.

3. Τρίχες στον κορμό

Οι τρίχες στον κορμό δεν έχουν κανένα λόγο ύπαρξης, σε αντίθεση με τις τρίχες του κεφαλιού ή τα φρύδια. Επιπλέον, δεν ενισχύουν τη σεξουαλικότητα των ανδρών και δεν αρέσουν σε καμιά γυναίκα.

4. Όργανο Jacobson

Το όργανο Jacobson, βρίσκεται στο οσφρητικό σύστημα των αμφιβίων, των ερπετών και των θηλαστικών. Περιγράφεται ως “χημειοϋποδοχέας” και πρόκειται επί της ουσίας για ένα εξειδικευμένο αισθητήριο όργανο στην μύτη, που χρησιμοποιείται για την ανίχνευση χημικών ουσιών. Στην περίπτωση των ανθρώπων, αυτές οι ουσίες είναι κυρίως οι φερομόνες. Πλέον οι άνθρωποι δεν χρειάζονται αυτό το όργανο.

5. Φρονιμίτης στα δόντια

Οι φρονιμίτες σήμερα δεν έχουν καμία ουσιαστική χρησιμότητα, καθώς καταστρέφουν την ευθυγράμμιση της οδοντοστοιχίας και εμποδίζουν την υγιεινή των δοντιών. Πολλοί άνθρωποι ταλαιπωρούνται από πόνους όταν αρχίζουν να βγάζουν φρονιμίτες, ενώ το 35% του πληθυσμού δεν αναπτύσσει όλους τους φρονιμίτες.

6. Μυς στο αυτί

Οι πρόσθια, οπίσθιοι και ανώτεροι μύες γύρω από το εξωτερικό αυτί είναι πολύ χρήσιμοι για τα ζώα, αλλά όχι για τον άνθρωπο.

7. Κόκκυγας

Βρίσκεται στο τέλος της σπονδυλικής στήλης και αποτελείται από τρεις έως πέντε μικρούς σπονδύλους κάτω από το ιερό οστό, οι οποίοι είναι είτε ξεχωριστά, είτε τήκονται μαζί σε ένα οστό. Ο κόκκυγας είναι ένα κατάλοιπο από σπονδύλους, από όταν οι μακρινοί μας πρόγονοι είχαν ουρές.

8. Οι μικροσκοπικοί μύες που κάνουν εφικτή την “ανατριχίλα”

Ονομάζονται pili arrector και είναι μικροσκοπικοί μύες που συνδέονται με τους θύλακες των τριχών μας μέσω λείων μυϊκών ινών. Όταν αυτοί οι μύες συσπώνται, κάνουν τις τρίχες στο δέρμα μας να ανασηκώνονται, κάτι που συνήθως αναφέρεται ως “ανατριχίλα”.

9. Σκωληκοειδίτιδα

Βρίσκεται μεταξύ του λεπτού και του παχέως εντέρου, αλλά δεν παίζει κανένα ρόλο στην πέψη. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι έπαιζε κάποιον ρόλο, όταν η διατροφή του ανθρώπου αποτελείτο ως επί το πλείστον από φυτά. Τώρα, το μόνο που κάνει είναι να παθαίνει φλεγμονή και να μολύνεται, προτού τελικά υποστεί ρήξη και αναπτυχθεί σκωληκοειδίτιδα.

10. Θηλές στο στήθος των ανδρών

Όλα τα ανθρώπινα έμβρυα αναπτύσσουν θηλές, πριν ακόμη προσδιοριστεί πλήρως το φύλο. Ωστόσο στους άνδρες οι θηλές δεν εξυπηρετούν απολύτως τίποτα.

tribune

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.