Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Η συγκομιδή του κρόκου -Γράφει η Ιωάννα Κύρου

25 Οκτωβρίου, 2015 by Χρήστος Μίμης

krokos
Ο κόκκινος κρόκος αποτελεί ένα από τα εξήντα συστατικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του Αγίου Μύρου, κάθε λουλούδι είναι μια μετάνοια. Πόσες μετάνοιες δεν έχουν γίνει σ΄ αυτά τα ευλογημένα χώματα από τότε που κυρατζήδες και έμποροι έφεραν τον καλλιεργήσιμο βολβό του Κρόκου από την Αυστρία στην τότε Γκόμπλιτσα τον 17o αιώνα και άλλαξαν όχι μόνο το όνομα αλλά και την ζωή των κατοίκων του Κρόκου.

Η συγκομιδή ξεκίνησε, τα « λούδια» όπως τα λένε ακόμα οι παλιοί είναι ένας μικρός πόλεμος .Πρέπει να τα κυνηγήσεις ,να μην τα μαράνει ο ήλιος και να τα προλάβεις , να μην μείνει ούτε ένα στο χωράφι. Έχεις να παλέψεις με τον χρόνο , την βροχή και την λάσπη ,τον αέρα , το κρύο και την κούραση. Έτυχε βέβαια και να χιονίσει την εποχή του κρόκου και ενώ εσύ προσπαθούσες να ζεστάνεις τα ξυλιασμένα σου χέρια , το φυτό σε περιγελούσε «κρέχτο» και διατηρημένο στην εντέλεια δημιουργώντας μια ωραία εικόνα μωβ πινελιών σε άσπρο φόντο.

ιωαννα
Όσο περνά η ώρα η κούραση μεγαλώνει και το σκύψιμο τόσων ωρών σε καταβάλει. Η ομορφιά του τοπίου με τον ήλιο που δύει σε τυλίγει και σε γεμίζει όμορφες εικόνες .

DSC_0858
Στο χωράφι πηγαίνουν οι νεότεροι , στο σπίτι υπάρχει άλλο συνεργείο συνήθως των μεγαλυτέρων μελών της οικογένειας , που αναλαμβάνει το λύχνισμα , το καθάρισμα και το άπλωμα στα τελάρα.

DSC_0851
Γυρνώντας από το χωράφι μαζεύονται όλοι γύρω από το τραπέζι και μερικές φορές έρχονται φίλοι και συγγενείς για βοήθεια. Εκεί καθαρίζουν τον λιχνισμένο κρόκο και συζητούν για την μέρα που πέρασε για την αυριανή που θα έρθει ,λένε αστεία , ιστορίες από τα παλιά, τσιμπολογούν από τα κεράσματα της σπιτονοικοκυράς και φεύγουν αργά κουρασμένοι να ξεκουραστούν γιατί την επόμενη τους περιμένει νέα μάχη στο χωράφι με τα νέα λουλούδια.

DSC_0854
Συμμετέχουν όλοι από τον μεγαλύτερο μέχρι τον μικρότερο γιατί είπαμε , τα «λούδια» είναι ένας μικρός πόλεμος και αυτός ο πόλεμος κερδίζεται με την συμμετοχή όλης της οικογένειας .

Καλή σοδειά και του χρόνου με υγεία.

IVANNA KYROY - ΙΩΑΝΝΑ ΚΥΡΟΥΚείμενο -Φωτογραφίες

Ιωάννα Κύρου

kozanimedia

This entry was posted on Κυριακή, 25 Οκτωβρίου, 2015 at 17:11 and is filed under ΚΟΖΑΝΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply