Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Τα παράξενα στατιστικά της Ευρώπης: Σε ποια χώρα κινδυνεύουν οι γάμοι, πού ζουν οι χειρότεροι γείτονες

21 Οκτωβρίου, 2015 by Σταματίνα

gamos_20.10_708

Θα μπορούσε να τις αποκαλέσει κανείς και τις άχρηστες πληροφορίες της Ευρώπης. Πιο… επιστημονικά όμως, είναι μερικά από τα πιο παράξενα στατιστικά τα οποία αφορούν την Ευρώπη.

Με αφορμή το γεγονός ότι σήμερα, Τρίτη, είναι η Παγκόσμια Ημέρα Στατιστικών, το Politico έψαξε και βρήκε αυτά τα στατιστικά της Eurostat τα οποία δεν… πεθαίνει κιόλας να μάθει κανείς.

Η χώρα που παράγει τα περισσότερα ροδάκινα
Στην Ισπανία υπάρχουν 65.459 στρέμματα με δέντρα που παράγουν ροδάκινα και νεκταρίνια, δηλαδή πάνω από το 1/3 του συνόλου της ΕΕ, με τη χώρα να προηγείτραι της Ιταλίας και της Ελλάδας.

Πού υπάρχουν τα αεροπλάνα… αντίκες
Η Eurostat κρατά αρχεία και για την ηλικία των επιβατικών αεροπλάνων κάθε χώρας. Η Γερμανία διαθέτει 141 που ξεπερνούν τα 15 χρόνια, η Βρετανία έχει 123 αεροσκάφη αυτής της κατηγορίας. Οποιος θέλει να ταξιδεύει με νεότερα αεροπλάνα, θα πρέπει να ξέρει ότι στην Κύπρο όλα είναι σε ηλικία που δεν ξεπερνά τη δεκαετία.

Πόσα ψάρια έπιασαν πέρυσι στην Εσθονία
Η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία έχει την απάντηση και για αυτό: 66.103 τόνοι. Δηλαδή πολλά περισσότερα από τα ψάρια που έπιασαν στη Σλοβενία (247 τόνοι), αλλά λιγότερα από ότι στην Ισπανία (1.108.830 τόνοι). Η Eurostat πάντως έχει στοιχεία και για τις εκτός ΕΕ χώρες, με τη Νορβηγία να πρωταγωνιστεί, αφού εκεί ψάρεψαν 2.134.609 τόνους πέρυσι!

Ποιος έχει τις καλύτερες επιδόσεις στην υδατοκαλλιέργεια
Προφανώς είναι ένα ζήτημα που απασχολεί πολλούς. Στην Ουγγαρία λοιπόν υπήρχαν 84 εκατομμύρια νεαρά ψάρια σε ιχθυοκαλλιέργειες, ενώ η Γαλλία είναι πρώτη στη λίστα με 3.763 εκατομμύρια. Ομως, σημειώνει το Politico, η Eurostat δεν αποκαλύπτει πόσες τέτοιες εγκαταστάσεις υπάρχουν στην Πορτογαλία, την Αυστρία, την Ελλάδα, την Εσθονία, τη Βρετανία ή τη Γερμανία. Αυτή η πληροφορία είναι… απόρρητη.

Ποια χώρα έχει τους πιο θορυβώδεις γείτονες
Οποιος κοιμάται «ελαφριά», καλύτερα να μην μετακομίσει στη Μάλτα, τη Γερμανία και την Ολλανδία, όπου τουλάχιστον το 25% του πληθυσμού ισχυρίζεται ότι υποφέρει από τους θορύβους που προέρχονται από τους γείτονες ή το δρόμο. Αντίθετα, οι πιο «ήσυχες»- σε αυτό τον τομέα- χώρες είναι η Βουλγαρία, η Σουηδία και η Φινλανδία.

Πού μπορεί να αγοράσει κανείς τα πιο φτηνά ποτά
Εκθεση της Eurostat του 2007 ανέφερε ότι το κόστος των αλκοολούχων ποτών διαφέρει κατά 112% ανάμεσα στις χώρες της περιοχής. Η Ιρλανδία είναι η πιο ακριβή, με την μπίρα εκεί να κοστίζει 81% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, ενώ ακολουθεί η Φινλανδία (70%) και η Βρετανία (52%). Η Βουλγαρία είναι ο παράδεισος για όποιον ψάχνει φτηνά ποτά, με την τιμή της μπίρας να είναι κατά 31% φθηνότερη από το μέσο όρο της ΕΕ.

Σε ποια χώρα «πεθαίνουν» οι γάμοι
Στην Ιρλανδία είναι πιο πιθανό να… γεράσει μαζί ένα ζευγάρι, αφού μόλις το 13% των γάμων καταλήγει σε διαζύγιο. Βέβαια, καλό είναι να σημειωθεί ότι το διαζύγιο νομιμοποιήθηκε εκεί μόλις το 1997. Τα άσχημα νέα είναι για τους Βέλγους, αφού εκεί το ποσοστό διαζυγίων φτάνει το 71%, όπως και για τους Πορτογάλους (68%) και τους Ούγγρους (67%).

Μπορώ να εμπιστευτώ τον ταχυδρόμο;
Η Eurostat κάθισε και υπολόγισε μέχρι και το ποσοστό των επιστολών τα οποία παραδίδονται εγκαίρως, από την ταχυδρομική υπηρεσία κάθε χώρας. «Αριστα» πήραν οι ταχυδρόμοι σε Λουξεμβούργο, Μάλτα, Σλοβακία, Σλοβενία, Ολλανδία και Αυστρία, όπου το ποσοστό έγκαιρης παράδοσης φτάνει το 96%. Αντίθετα στη Ρουμανία ούτε τα μισά γράμματα δεν φτάνουν στην ώρα τους, αφού το σχετικό ποσοστό… επιτυχίας είναι 40,6%.

Ποιοι ψωνίζουν διαδικτυακά;
Στο Λονδίνο μπορεί το ποσοστό εκείνων που έκαναν αγορές στο ίντερνετ να έφτανε στο 86% πέρυσι, αλλά στη Ρουμανία μόλις το 7% ψώνιζε με αυτό τον τρόπο. Επίσης, τον παραδοσιακό τρόπο αγορών προτιμούν οι Βούλγαροι, οι Ιταλοί και οι Πορτογάλοι.

Η μάχη των φύλων στο διαδίκτυο
Οι άνδρες είναι εκείνοι που χρησιμοποιούν περισσότερο το διαδίκτυο, σύμφωνα με τη Eurostat, αφού το 82% «σερφάρουν» σε σύγκριση με το αντίστοιχο 77% των γυναικών που κάνουν κάτι τέτοιο.

iefimerida

This entry was posted on Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου, 2015 at 19:21 and is filed under ΚΟΣΜΟΣ, ΠΑΡΑΞΕΝΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply