ΛΕΦΤΑ - ΕΝΦΙΑ - ΑΚΙΝΗΤΑ

Οχι μόνο για τα σπίτια στην Ελλάδα αλλά και για αυτά τα οποία έχουν στο εξωτερικό θα πληρώνουν ΕΝΦΙΑ οι ιδιοκτήτες ακινήτων από το 2016, ενώ και την επόμενη χρονιά ο φόρος ακινήτων, όπως όλα δείχνουν, θα υπολογίζεται με τις πλασματικές αντικειμενικές αξίες που ισχύουν από το 2007.

Βάσει των προβλέψεων του Μνημονίου και των όσων είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, οι τιμές της εφορίας δεν θα μειωθούν φέτος αλλά στα τέλη του 2016, κάτι το οποίο σημαίνει πως, αν δεν λάβει ειδική πρόνοια η κυβέρνηση, ο ΕΝΦΙΑ μπορεί να υπολογιστεί στην αντικειμενική αξία που είχαν την 1.1.2016 όπως ισχύει τώρα, και όχι στις νέες που θα είναι σαφώς μειωμένες.

Κατά τα άλλα, στο μάτι του υπουργείου Οικονομικών μπαίνουν τα ακίνητα που έχουν αγοράσει οι Έλληνες στο εξωτερικό, αφού παρά τις προφανείς τεχνικές δυσκολίες, ο Τ. Αλεξιάδης επανέλαβε ότι ο φόρος του 2016 θα επεκταθεί και στην ακίνητη περιουσία εκτός συνόρων. «Είναι άδικος να πληρώνει ΕΝΦΙΑ ένας πολίτης για ένα ακίνητο 50- 60 χιλιάδων ευρώ κι ένας άλλος που έχει ακίνητο στο Λονδίνο να μην πληρώνει τίποτα» σημείωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στο συνέδριο Prodexpo, προαναγγέλλοντας την επέκταση της φορολογίας ακινήτων στα ακίνητα εξωτερικού με βάση το μοντέλο Μόντι, δηλαδή το σύστημα που εφάρμοσε η Ιταλία.

Η αρχή θα γίνει με την περιβόητη λίστα των ακινήτων του Λονδίνου, αλλά πριν βεβαιωθεί ο φόρος του 2016 θα κληθούν όσοι έχουν ακίνητα σε άλλες χώρες να τα δηλώσουν σε ειδικό έντυπο. Ο φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν θα είναι η διαφορά που προκύπτει- αν προκύπτει- από το φόρο που καταβάλλουν στις χώρες όπου βρίσκεται το ακίνητο και για να πιστοποιείται αυτό, οι εν λόγω ιδιοκτήτες θα πρέπει να προσκομίζουν σχετικό έγγραφο της αρμόδιας Αρχής. Το εγχείρημα φυσικά μόνο εύκολο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς είναι αμφίβολο π.χ. αν μπορούν να εντοπιστούν και να φορολογηθούν ακίνητα που έχουν αγοραστεί από Έλληνες αλλά είναι περασμένα σε επιχειρήσεις, πόσο μάλλον υπεράκτιες, ενώ ανάλογος είναι ο προβληματισμός για ακίνητα που βρίσκονται σε χώρες εκτός Ε.Ε. όπως η Ελβετία.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.