Δεν αλλάζει ο σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας για τις ξένες γλώσσες στα δημοτικά και τα γυμνάσια, αλλά κάνει μια χρονιά ...πίσω, μετά τις αντιδράσειςΜια ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση βρίσκεται παγιδευμένη μεταξύ της δέσμευσης για εφαρμογή ΦΠΑ 23% σε σχολεία και φροντιστήρια και της υπόσχεσης για άρση του μέτρου.

Το απόγευμα- κι ενώ όπως προέκυψε στη συνέχεια δεν είχε ολοκληρωθεί η συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ- έφτασε ανακοίνωση, με την οποία μεταξύ άλλων γινόταν γνωστό ότι το μέτρο του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση επανεξετάζεται, με στόχο τη δικαιότερη εφαρμογή του. Μάλιστα στην ανακοίνωση αναφερόταν ότι ως πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση αποφασίστηκε να μην εφαρμοστεί το μέτρο στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία. Ωστόσο, λίγο αργότερα έγινε διόρθωση, με την επισήμανση ότι η ανακοίνωση εστάλη πριν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ και βέβαια πριν εγκριθεί το περιεχόμενο της.

Τελικά, μετά από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης εστάλη νέα ανακοίνωση, από την οποία έλειπε η επίμαχη παράγραφος για το ΦΠΑ, με την επισήμανση ότι η αρχική δεν είχε εγκριθεί από το ΚΥΣΟΙΠ. Αφήνοντας κανείς στην άκρη το στοιχείο της… βιασύνης, θα πρέπει να σταθεί στο… ζουμί, στο ότι δηλαδή το θέμα συζητήθηκε- και μάλιστα εκτενώς σύμφωνα με πληροφορίες- αλλά αποφάσεις δεν ελήφθησαν, καθώς χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά περίπλοκο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα θα επιλυθεί στο ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο και θα υπάρξουν ανακοινώσεις στις προγραμματικές δηλώσεις.

Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός χωρίς όμως να έχει υπάρξει ακόμη πάντως συνεννόηση με τους δανειστές, είναι:

  • Απαλλαγή για τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία
  • Εφαρμογή για δημοτικά, γυμνάσια, Λύκεια
  • Για φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης και Ξένων Γλωσσών επιβολή ΦΠΑ από 0%-13%

Η «γκάφα» με τις ανακοινώσεις

Η αρχική ανακοίνωση – μεσούσης της συνεδρίασης του ΚΥΣΟΙΠ ανέφερε:
1. Συγκροτείται επιτροπή για την παρακολούθηση του έργου της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με τη συμμετοχή εκπροσώπων της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης, του υπουργείου Οικονομικών, της Τράπεζας της Ελλάδος, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του Ταμείου Εγγυήσεων Καταθέσεων και Επενδύσεων.
2. Το μέτρο της επιβολής 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση επανεξετάζεται, με στόχο τη δικαιότερη εφαρμογή του. Ως πρώτο βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση αποφασίστηκε η μη εφαρμογή του στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία.
3. Το Υπουργείο Οικονομικών θα διερευνήσει, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, τρόπους κάλυψης των εκπαιδευτικών κενών στην ειδική αγωγή.
4. Εγκρίθηκαν οι βασικές κατευθύνσεις του προσχέδιου του προϋπολογισμού για το 2016, το οποίο συντάχθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών και θα κατατεθεί αύριο, Δευτέρα, στη Βουλή.

Στην νεότερη ανακοίνωση αφαιρέθηκε η παράγραφος 2 όπου αναφέρονταν στην μη εφαρμογή του ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά νηπιαγωεία.

Γιώργος Παππούς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.