succ708

Ακόμα κι αν δεν πιστεύετε στα ζώδια, ο μήνας που γεννηθήκαμε πράγματι παίζει ρόλο στη μετέπειτα εξέλιξή μας, όπως αποκαλύπτει πρόσφατη επιστημονική έρευνα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Sports Medicine, τα παιδιά του φθινοπώρου, ιδιαίτερα εκείνα που γεννήθηκαν τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο (δηλαδή οι τελευταίοι Ζυγοί, οι Σκορπιοί και οι πρώτοι Τοξότες), είναι ταχύτερα, έχουν καλύτερη φόρμα και είναι πιο δυνατά από τα συνομήλικά τους που γεννήθηκαν άλλους μήνες.

Σε μια προσπάθεια να προσδιοριστεί αν ο μήνας γέννησης επηρεάζει την απόδοση σε τρεις δοκιμασίες φυσικής λειτουργίας σε παιδιά και εφήβους, ο δρ Γκάβιν Σάντερκοκ (επικεφαλής της μελέτης και κλινικός φυσιολόγος στο Κέντρο Αθλητισμού και Επιστημών της Ασκησης στο Πανεπιστήμιο του Εσεξ) και οι συνεργάτες του ανέλυσαν στοιχεία σε μια μεγάλη ομάδα αγοριών και κοριτσιών.

Συνολικά, πάνω από 8.550 αγόρια και κορίτσια, ηλικίας μεταξύ 10 και 16 ετών από τα 26 δημόσια σχολεία του Εσεξ, εξετάστηκαν στην αντοχή, τη δύναμη λαβής και τη χαμηλή κατανάλωση ενέργειας του σώματος. Οι ερευνητές συγκέντρωσαν τα δεδομένα και τα συνέκριναν με τον μήνα γέννησης του κάθε παιδιού.

Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι ο μήνας γέννησης επηρεάζει τα επίπεδα της καρδιαγγειακής φυσικής κατάστασης, τη μυϊκή δύναμη και την ικανότητά τους να επιταχύνουν, οι οποίοι είναι οι παράγοντες που καθορίζουν πόσο καλός είναι κάποιος σε ένα άθλημα.

Ο Σάντερκοκ και η ομάδα του διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν Νοέμβριο (Σκορπιοί, πρώτοι Τοξότες) είχαν την μεγαλύτερη αντοχή και δύναμη και ήταν τα δεύτερα δυνατότερα. Εκείνα που γεννήθηκαν το μήνα Οκτώβριο (Ζυγοί, πρώτοι Σκορπιοί) ήταν σχεδόν ίδια σε φόρμα, αλλά ήταν ταδυνατότερα, ενώ από κοντά ακολουθούν και τα παιδιά του Δεκεμβρίου (Τοξότες, πρώτοι Αιγόκεροι) ανέφερε η εφημερίδα The Guardian. Αντίθετα, τα παιδιά που γεννήθηκαν τον Απρίλιο (Κριοί) και τα παιδιά του Ιουνίου (Δίδυμοι), επίσης, είχαν τη χειρότερη φυσική κατάσταση.

Οι συγγραφείς πιστεύουν ότι ένας παράγοντας που ευθύνεται για τα δυνατά παιδιά του φθινοπώρου είναι η υπερέκθεση στον ήλιο κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών προς το τέλος της εγκυμοσύνης, καθώς η βιταμίνη D είναι σημαντική για την ανάπτυξη και εξέλιξη του μωρού.

«Οι εποχικές διαφορές στις συγκεντρώσεις ενδομήτριας βιταμίνης D φαίνεται πιο πιθανή εξήγηση» επισημαίνουν οι ερευνητές. Τους καλοκαιρινούς μήνες, που το σώμα της εγκύου είναι σε πλήρη έκθεση στον ήλιο, η μέλλουσα μητέρα δεν χρειάζεται να πάρει συμπληρώματα.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.