Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

«Χάθηκαν» 770 εκατ. ευρώ – Αγωνία για τα έσοδα από τις αλλαγές στο ΦΠΑ

25 Σεπτεμβρίου, 2015 by Σταματίνα

fpa708_10

Σιγή ιχθύος τηρεί το υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με την απώλεια 770 εκατ. ευρώ από τα κρατικά ταμεία, μένοντας στα οφθαλμοφανή δηλαδή στην υστέρηση εσόδων 1,9 δισ ευρώ από τις καθυστερήσεις στην εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ και των φορολογικών δηλώσεων.

Η ζημιά που όχι μόνο δεν πρόκειται να καλυφθεί αλλά είναι πολύ πιθανόν να μεγαλώσει, έγινε στην κατανάλωση, καθώς η πολύμηνη διαπραγμάτευση, τα αλλεπάλληλα σκοτσέζικα ντους στη ψυχολογία των φορολογούμενων και τελικά η επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων, στέρησε 772 εκατ. ευρώ από ΦΠΑ και λοιπούς φόρους συναλλαγών.

Ακόμα και το επιχείρημα των πολύ χαμηλών τιμών στα καύσιμα, δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις απώλειες ΦΠΑ, αφού πάνω από 500 εκατ. ευρώ είναι η χασούρα από τις υπόλοιπες συναλλαγές και μάλιστα σε μια περίοδο με θεωρητικά προσδοκώμενο υψηλό τζίρο λόγω Τουρισμού.

Με αυτά τα δεδομένα, στο υπουργείο Οικονομικών κάθονται σε «αναμμένα κάρβουνα», αφού στις περιοδικές δηλώσεις του Οκτωβρίου θα φανεί τι δημοσιονομικό όφελος είχαν τελικά οι αλλαγές στους συντελεστές του ΦΠΑ. Με βάση τις εκτιμήσεις, που έγιναν σε συνεννόηση με τους δανειστές, οι μετατάξεις δεκάδων προϊόντων και υπηρεσιών από το 13% στο 23%, θα φέρουν φέτος 795 εκατ. ευρώ στα κρατικά ταμεία.

Ήδη, όμως, είναι διάχυτος ο φόβος στο οικονομικό επιτελείο ότι αφενός η συρρίκνωση της κατανάλωσης αφετέρου η έκρηξη της φοροδιαφυγής- όπως επιβεβαιώνεται κάθε εβδομάδα στα στοιχεία της ΓΓΔΕ- θα κρατήσουν τα έσοδα πολύ χαμηλότερα, με αποτέλεσμα να τίθεται εν αμφιβόλω ο στόχος για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ.

Στο οκτάμηνο η “τρύπα” στα φορολογικά έσοδα ξεπερνά τα 3,3 δισ ευρώ και από τις πληρωμές του ΕΝΦΙΑ τον Οκτώβριο αλλά και τις επόμενες δόσεις του φόρου εισοδήματος στο τέλος Σεπτεμβρίου και στο τέλος Νοεμβρίου, θα κριθεί αν η λογιστική «τρύπα»- όπως τη χαρακτηρίζουν τώρα στελέχη του οικονομικού επιτελείου- θα μετατραπεί σε πραγματική «τρύπα», ανοίγοντας το δρόμο για διορθωτικές κινήσεις – ήτοι νέα μέτρα με τον Προϋπολογισμό του 2016.

iefimerida

This entry was posted on Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου, 2015 at 18:11 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply