dreaming1Μια ομάδα Ισραηλινών επιστημόνων εκτιμά πως βρήκε τους λόγους που κάνουν τα μάτια μας να πεταρίζουν όταν κοιμόμαστε.

Μέχρι πρότινος η επικρατούσα άποψη ήταν πως, παρότι κοιμισμένοι, τα μάτια μας «κοιτάζουν» γύρω τους όσα συμβαίνουν στα όνειρά μας. Ωστόσο, αυτή η εξήγηση καταρρίπτεται από το γεγονός ότι πετάρισμα στα μάτια παρατηρείται και στους τυφλούς, αλλά και στα έμβρυα.

Η νέα άποψη από το Ισραήλ που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό  Nature Communications, υποστηρίζει ότι τα μάτια κινούνται κάθε φορά που στα όνειρά μας αλλάζουμε σκηνικό. Στη διάρκεια της μελέτης που πραγματοποίησαν χρησιμοποίησαν ηλεκτρόδια που στόχευαν σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου. Βρήκαν λοιπόν ότι κάθε φορά που το μάτι του κοιμισμένου πεταρίζει, υπάρχει δραστηριότητα στο τμήμα εκείνο του εγκεφάλου που συνδέεται με τις αλλαγές εικόνας ή σκέψης. Αυτό σημαίνει ότι η διαμόρφωση μιας νέες σκέψης ή της εικόνας ενός προσώπου, τοπίου κ.ά. προκαλεί την ενεργοποίηση αυτής της κίνησης των ματιών, που σημαίνει πως κάτι αλλάζει στα όνειρα εκείνου που κοιμάται.

Η έρευνα διήρκησε τέσσερα χρόνια και ίσως στο μέλλον εξελιχθεί τόσο η διαδικασία καταγραφής των όσων συμβαίνουν όσο κοιμόμαστε, που μπορεί από τις κινήσεις των ματιών να μαρτυράμε και το περιεχόμενο των ονείρων μας.

clickatlife

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.