diodia-708_0_0Ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό ανακοίνωση δέσμη μέτρων για τα διόδια.

Συγκεκριμένα έκανε λόγω για ελκυστικότερη πολιτική διοδίων για δύο από τις πέντε συμβάσεις παραχώρησης της Ιονίας Οδού και του Ε-65.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό που ανακοινώθηκε, η συμφωνία η οποία εξασφαλίστηκε με τον ομιλο της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ που κατασκευάζει τα δύο έργα, περιλαμβάνει τις εξής ενέργειες:

1. Δωρεάν διελεύσεις από πλευρικούς σταθμούς διοδίων, για ενδοδημοτικές μετακινήσεις, οι οποίες δεν έχουν εναλλακτικές διαδρομές. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Σπίρτζης μόνο στα όρια του δήμου Ωρωπού υπάρχουν επτά σταθμοί διοδίων, χωρίς να υπάρχουν εναλλακτικές οδεύσεις. Γι’ αυτές τις περιπτώσεις συμφωνήθηκε η δωρεάν διέλευση των κατοίκων στα όρια των δήμων. Οι δήμοι που εντάσσονται σ’ αυτή την κατηγορία είναι: Ωρωπού, Θηβαίων και Ορχομενού.

2. Δωρεάν διελεύσεις από όλους τους σταθμούς του Εθνικού Οδικού δικτύου, σε οχήματα που ανήκουν ή μεταφέρουν άτομα με ειδικές ανάγκες.

3. Επιπλέον εκπτώσεις σε εργαζόμενους που χρησιμοποιούν διόδια. Η συμφωνία αφορά εργαζομένους με σχέσεις εξαρτημένης εργασίας που χρησιμοποιούν καθημερινά τον αυτοκινητόδρομο. Στις 40 διελεύσεις προβλέπονται τουλάχιστον 5 δωρεάν το μήνα, δηλαδή το 12,5 % των μετακινήσεων των χρηστών.

4. Για το αναλογικό σύστημα διοδίων χιλιομετρικής χρέωσης όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, θα εκπονηθεί άμεσα μελέτη εφαρμογής, πλήρως αναλογικών χρεώσεων, η οποία θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται με την ολοκλήρωση της κατασκευής των οδικών έργων.

5. Έναρξη λειτουργίας των πλευρικών σταθμών Βαρυμπόμπης και Αγ. Στεφάνου για το τέλος της περιόδου ολοκλήρωσης των έργων και συγκεκριμένα για το τέλος του 2018. Για τους δημότες που είναι μόνιμοι κάτοικοι των δήμων Αχαρνών, Κηφισιάς και Διονύσου, προβλέπεται να διέρχονται δωρεάν ακόμα και όταν θα λειτουργήσουν οι σταθμοί το 2018.

6. Υποχρέωση καταβολής δημοτικών τελών αν οι Δήμοι παρέχουν τις αντίστοιχες υπηρεσίες στα έργα παραχώρησης, δηλαδή υπηρεσίες αποκομιδής απορριμάτων, ηλεκτροφωτισμού, πρασίνου κ.α.

7. Θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για να επιλυθούν θέματα που αποτελούν τις βασικές πληγές καθυστερήσεων των δημόσιων έργων, όπως απαλλοτριώσεις, περιβαλλοντικές ρυθμίσεις, αρχαιολογικές έρευνες. Για το λόγο αυτό συμφωνήθηκε η χρονική παράταση της περιόδου κατασκευών να είναι 17 μήνες για την Ιόνια Οδό (Αντίρριο-Γιάννενα και Μεταμόρφωση-Σκάρφεια) και 18 μήνες για τον άξονα Κεντρικής Ελλάδος (Λαμία-Ξυνιάδα – Ε65).

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.