Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Γαλλία: 22.000 € για συλλεκτικό αντίτυπο της Michelin

19 Ιουλίου, 2015 by Σταματίνα

gallia-22000--gia-sullektiko-antitupo-tis-michelin.w_lΈνα αντίτυπο της πρώτης έκδοσης του οδηγού Michelin πουλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 22.00 ευρώ!

Ένα αντίτυπο της πρώτης έκδοσης του περίφημου γαστρονομικού οδηγού Michelin, που χρονολογείται στα 1900, πουλήθηκε σήμερα έναντι 22.000 ευρώ στη διάρκεια μιας δημοπρασίας στη Γαλλία, καταγράφοντας παγκόσμιο ρεκόρ στις δημοπρασίες του προγόνου της βίβλου των εστιατορίων.

Το αντίτυπο, “σε πολύ καλή κατάσταση”, πουλήθηκε χωρίς τα έξοδα σε έναν γάλλο συλλέκτη κατά τη διάρκεια μιας δημοπρασίας αφιερωμένης στη γαλλική εταιρία ελαστικών Michelin στο καζίνο του Ρουαγιά (κεντρική Γαλλία), δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διοργανωτής της Διεθνούς Συνόδου των συλλεκτών Michelin, Πιερ-Γκαμπριέλ Γκονζάλεζ.

Ο κόκκινος οδηγός των αδελφών Michelin

Σήμερα, ο περίφημος κόκκινος οδηγός προσθέτει και αφαιρεί τη φήμη εστιατορίων σε 24 χώρες, στα οποία διανέμει και από τα οποία ανακαλεί τα τρία πολυπόθητα αστέρια.

Όμως όταν πρωτοεκδόθηκε στς αρχές του 20ού αιώνα από τους αδελφούς Michelin, προοριζόταν να διευκολύνει τις μετακινήσεις των πολύ λίγων ακόμη ταξιδιωτών οι οποίοι ταξίδευαν με αυτοκίνητο.

Η πρώτη έκδοση του οδηγού Michelin είδε το φως το 1900, ένα “μικρό βιβλιαράκι” που διανεμήθηκε δωρεάν σε κάπου 35.000 αντίτυπα.

“Εκείνη την εποχή, αυτοί οι οδηγοί γράφονταν για να αποδραματοποιήσουν τα ταξίδια με αυτοκίνητο που ήταν πραγματικά μια περιπέτεια. Έβρισκε κανείς τα σημεία όπου υπήρχαν βουλκανιζατέρ, βενζινάδικα, ξενοδοχεία και συνεργεία αυτοκινήτων που ήταν αρκετά συχνά ο σιδεράς της γειτονιάς”, εξηγεί ο Γκονζάλεζ.

Το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί το 2013: ένας οδηγός του 1900 είχε πουληθεί έναντι 18.000 ευρώ ή 15.800 ευρώ χωρίς τα έξοδα.

“Αυτή τη στιγμή απομένουν ακόμη καμιά τριανταριά συλλογές που δεν είναι πλήρεις. Οι περισσότεροι διαθέτουν πλήρεις συλλογές από το 1900 έως το 2015 και εκείνο του 1900 είναι σαφώς το πιο σπάνιο από όλα”, ανέφερε ο Γκονζάλεζ.

Ένα άλλο αντίτυπο του κόκκινου οδηγού για τη Γαλλία του 1900 που δημοπρατήθηκε “σε λιγότερη καλή κατάσταση” βρήκε σήμερα αγοραστή έναντι 14.000 ευρώ.

thetoc

This entry was posted on Κυριακή, 19 Ιουλίου, 2015 at 22:41 and is filed under ΚΟΣΜΟΣ, ΠΑΡΑΞΕΝΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply