συριζα - βουληΧαράτσια-έκπληξη για μικρομεσαίους και για τα ελληνικά νοικοκυριά φέρνει το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το δάνειο-γέφυρα και το νέο Μνημόνιο.

Σοκ θα υποστούν ατομικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες: ο φόρος αυξάνεται από 26% σε 29% και όχι 28% όπως ζητούσαν οι δανειστές. Διπλασιάζεται και η προκαταβολή φόρου, από 55% σε 100% για την επόμενη χρονιά –και χωρίς καμία πρόβλεψη για ατομικό αφορολόγητο!

Ωστόσο δεν υπάρχει αναφορά στους φόρους των επιχειρήσεων που ίσως έρθουν σε επόμενο εφαρμοστικό νόμο και, σύμφωνα με την επιστολή Τσακαλώτου προς τον ESM θα πρέπει να αυξηθούν από 26% σε 28% (ή σε 29% μόνον αν πέσουν έξω όλα τα άλλα μέτρα που ετοίμασε η κυβέρνηση).

Με άλλη διάταξη του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι στα νησιά με πληθυσμό άνω των 4.100 μόνιμων κατοίκων, με βάση την τελευταία εθνική απογραφή, το ανώτατο όριο των συναλλαγών σε μετρητά ορίζεται σε 70 ευρώ ανά συναλλαγή, εκτός από τις συναλλαγές που γίνονται με δημόσιο φορέα. Θα ισχύσει άμεσα και

Στο νομοσχέδιο που ήρθε στο φως της δημοσιότητος όμως θα προστεθούν και άλλα μέτρα (πχ ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου) αφού δεν έχει λάβει την τελική μορφή τους και, για παράδειγμα, παραμένει μείνει κενό (…) το ακριβές ποσό για παραπτώματα φοροδιαφυγής.

Τα πάνω κάτω έρχονται πάντως στον ΦΠΑ:

– Ισχύουν τρεις συντελεστές 23%, 13% και 6% (αντί 6,5% σήμερα)
– Στον ΦΠΑ 23% πάνε κατευθείαν ο καφές, το τσάι, τα λάδια (μαργαρίνες και ό,τι δεν προέρχεται από ελιά), τα μπαχαρικά, το τριμμένο τυρί, τα οστρακοειδή κλπ. Στο 23% θα πάνε και τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς.
– Στο 13% παραμένουν το τυρί (όχι τριμμένο), γάλα, νωπά κρέατα, ψάρια, όσπρια, δημητριακά κλπ. Το ψωμί, τα ζυμαρικά και το γιαούρτι παραμένουν μεν στο 13% αλλά φορολογούνται με 23% αν έχουν προσθήκη πχ φρούτων, ζάχαρης ή άλλων υλικών. Στο 23% πάνε επίσης φρυγανιές, παξιμάδια και όλα τα αλλαντικά.
– Στον πολύ χαμηλό συντελεστή 6% (από 6,5%) υπάγονται φάρμακα, θέατρα και βιβλία. Οι εφημερίδες δεν φαίνεται να εξαιρούνται όμως από το 23%.
– Τα ξενοδοχεία θα πάνε από 6,5% στο 13% από 1.10.2015

Ατομικές επιχειρήσεις

Εκτός από αυξήσεις ΦΠΑ σε βασικά είδη διαβίωσης, αυξάνεται ο συντελεστής και η προκαταβολή φόρου εισοδήματος για επιτηδευματίες, αλλάζουν οι ποινικές διατάξεις για τα εγκλήματα της φοροδιαφυγής, διευρύνεται και αυξάνεται ο φόρος πολυτελείας, επιβάλλεται φόρος τηλεοπτικής διαφήμισης, γίνεται αύξηση του φόρου αλληλεγγύης και επιβάλλεται έκτακτη εισφορά σε εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, για ατομικές επιχειρήσεις, θα φορολογούνται σύμφωνα με την ακόλουθη κλίμακα: για φορολογητέο εισόδημα έως 50.000 ευρώ το χρόνο με συντελεστή 29% (αντί 26% σήμερα) και το υπερβάλλον ποσό από 33%.

Επιπλέον, η προκαταβολή φόρου σχεδόν διπλασιάζεται, από 55% σε 100% του φόρου που προκύπτει «από επιχειρηματική δραστηριότητα» για το φόρο στο εισόδημα του διανυόμενου φορολογικού έτους.

Έκτακτοι φόροι

1. Επιβάλλεται (αναδρομικά από το 2014) φόρος πολυτελούς διαβίωσης για κυριότητα ή κατοχή επιβατικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης μεγάλου κυβισμού, αεροσκαφών, ελικοπτέρων και ανεμοπτέρων, σκαφών αναψυχής ιδιωτικής χρήσης καθώς και δεξαμενών κολύμβησης. Θα ισχύει και για σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης, μήκους από 5 έως και 7 μέτρα, με συντελεστή 5%.

Εξαιρούνται ιστιοφόρα σκάφη και πλοία αναψυχής εξ ολοκλήρου από ξύλο (τύπου τρεχαντήρι, βαρκαλάς, πέραμα, τσερνίκι, λίμπερτυ) τα οποία προέρχονται από ελληνική ναυτική παράδοση.

2. Αυξάνεται και αναδρομικά η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, για εισοδήματα 30.000 ευρώ και άνω –και χωρίς κανένα αφορολόγητο. Αυτό σημαίνει ότι και περισσότερα θα πληρώσουν φέτος με την εκκαθάριση φόρου, και μεγαλύτερη παρακράτηση θα γίνεται στους μισθούς πλέον, και περισσότερα θα πληρώσουν στην επόμενη εκκαθάριση φόρου το 2016.

Η νέα κλίμακα που θα ισχύει είναι:

α) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από δώδεκα χιλιάδες ένα (12.001) ευρώ έως είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή μηδέν κόμμα επτά τοις εκατό (0,7%) επί ολόκληρου του ποσού.

β) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από είκοσι χιλιάδες ένα (20.001) ευρώ έως και τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή ένα κόμμα τέσσερα τοις εκατό (1,4%) επί ολόκληρου του ποσού.

γ) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από τριάντα χιλιάδες ένα (30.001) έως και πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή δύο τοις εκατό (2%) επί ολόκληρου του ποσού.

δ) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από πενήντα χιλιάδες ένα (50.001) έως και εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή τέσσερα τοις εκατό (4%) επί ολόκληρου του ποσού.

ε) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από εκατό χιλιάδες ένα (100.001) ευρώ έως και πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή έξι τοις εκατό (6%) επί ολόκληρου του ποσού.
στ) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από πεντακόσιες χιλιάδες ένα (500.001) και άνω, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή οκτώ τοις εκατό (8%) επί ολόκληρου του ποσού.

ζ) Βουλευτές και υπουργοί θα πληρώσουν εισφορά 5%.

Συντάξεις

1. Από 01.01.2023 τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος για τη λήψη πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος για κάθε κατηγορία ασφαλισμένων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το Δημόσιο και την Τράπεζα της Ελλάδος είναι το 62ο έτος της ηλικίας με 40 έτη ασφάλισης ή 12.000 ημέρες ασφάλισης και το 67ο έτος της ηλικίας με 15 έτη ή 4.500 ημέρες ασφάλισης.

Για τη λήψη μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος, το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος για κάθε κατηγορία ασφαλισμένων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το Δημόσιο και την Τράπεζα της Ελλάδος είναι, από την ίδια ως άνω ημερομηνία, το 62ο έτος της ηλικίας με 15 έτη ή 4.500 ημέρες ασφάλισης.

Τα προβλεπόμενα μέχρι 30.06.2015 μικρότερα από τα ανωτέρω όρια ηλικίας συνταξιοδότησης προσαρμόζονται σταδιακά και αυξάνονται, αρχής γενομένης από 01.07.2015 κατά 6 μήνες ανά έτος μέχρι και το έτος 2022.

Στις περιπτώσεις που για τη συνταξιοδότηση δεν προβλέπεται όριο ηλικίας, η μεταβατική προσθήκη του εξαμήνου ξεκινά από 01.01.2016 με όριο ηλικίας το 58ο έτος, εφ’ όσον η συνταξιοδότηση λαμβάνει χώρα με συμπλήρωση 35 ετών ασφάλισης, σε κάθε άλλη περίπτωση δε, με όριο ηλικίας το 55ο έτος.

2. Κατά τη χρονική περίοδο προσαρμογής των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, επιβάλλεται μείωση του ποσού σύνταξης κατά 16% μηνιαίως και μέχρι τη συμπλήρωση του διαμορφούμενου, κατά περίπτωση προβλεπόμενου νέου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.

3. Οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης όπως έχουν διαμορφωθεί από τις γενικές, ειδικές και καταστατικές διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας παραμένουν σε ισχύ για τις παρακάτω κατηγορίες ασφαλισμένων:

α. υπαγόμενοι σε καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, καθώς και ασφαλισμένοι απασχολούμενοι σε ορυχεία, λιγνιτωρυχεία και υπόγειες στοές

β. μητέρες παιδιών που είναι ανίκανα για κάθε βιοποριστική εργασία
γ. σύζυγοι, γονείς και αδελφοί αναπήρων

δ. ασφαλισμένοι ανάπηροι που καταλαμβάνονται από τις διατάξεις του Ν.612/77

4. Θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα μέχρι 30.06.2015 λόγω συμπλήρωσης των προϋποθέσεων του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης και ορίων ηλικίας, όπου αυτά προβλέπονται, δεν θίγονται και δύνανται ν’ ασκηθούν οποτεδήποτε.

5. Στους συνταξιοδοτούμενους μετά τις 30.06.2015, χορηγείται σύνταξη (οργανικό ποσό) που αναλογεί στις καταβαλλόμενες εισφορές και μετά την συμπλήρωση του 67ου έτους, χορηγείται το πλήρες ποσό της κατώτατης εγγυημένης σύνταξης (κατώτατο όριο).

Συγχωνεύσεις Ταμείων

1. Από 01.01.2015 εντάσσονται υποχρεωτικά στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) όλα τα ταμεία και οι τομείς επικουρικής ασφάλισης που δεν έχουν ενταχθεί μέχρι την δημοσίευση του παρόντος.

2. Από την ανωτέρω ημερομηνία πόροι όλων των εντασσομένων ταμείων επικουρικής ασφάλισης στο ΕΤΕΑ είναι οι προβλεπόμενοι στο άρθρο 38 του Ν. 4052/2012.

3. Από 01.01.2016 οι εγγυημένες σε μηνιαία βάση συνταξιοδοτικές εισφορές (κρατική επιχορήγηση) προς τα ασφαλιστικά ταμεία κύριας ασφάλισης διατηρούνται σε ονομαστικούς όρους μέχρι το έτος 2021 στα επίπεδα του έτους 2015.

4. Από 01.07.2015 αυξάνονται οι εισφορές υγειονομικής περίθαλψης από 4% σε 6% και παρακρατούνται από τις κύριες συντάξεις και από την ανωτέρω ημερομηνία το αντίστοιχο ποσοστό εισφορών υγειονομικής περίθαλψης, ορίζεται σε 6% και παρακρατείται από τις επικουρικές συντάξεις.

5. Από 01.07.2105 καταργούνται σταδιακά όλες οι χρηματοδοτούμενες από το κράτος εξαιρέσεις και εναρμονίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές σε όλα τα ταμεία κύριας ασφάλισης με αυτές που ισχύουν στο ΙΚΑ.

Διαβάστε την αιτιολογική έκθεση

Διαβάστε το Σχέδιο Νόμου

 

πρώτο θέμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.