ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΝΤΟΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΑΤΜ
Στη χθεσινή σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών υπό τον Υπουργό Οικονομικών στην οποία συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των πέντε

μεγαλύτερων πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας, σε διαρκή συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδος, αποφασίστηκαν τα εξής:

Από την Τετάρτη, και για τρεις συναπτές μέρες, θα ανοίξουν περί τα χίλια τραπεζικά καταστήματα σε όλη την χώρα για να εξυπηρετήσουν τους συνταξιούχους που δεν διαθέτουν κάρτες ανάληψης ή χρεωστικές κάρτες και οι οποίοι θα δύνανται να αποσύρουν έως 120 ευρώ μετρητά μία φορά μόνον κατά την διάρκεια της εβδομάδας τούτης. Παράλληλα, οι τράπεζες δεσμεύονται να εκδώσουν άμεσα χρεωστικές κάρτες ώστε οι συνταξιούχοι να μπορούν να συναλλάσσονται κανονικά σε σημεία πώλησης που δέχονται χρεωστικές κάρτες καθώς και να κάνουν τις προβλεπόμενες αναλήψεις των 60 ευρώ ημερησίως.

Ο κατάλογος των τραπεζικών καταστημάτων που θα ανοίξουν την Τετάρτη θα δημοσιοποιηθεί αργότερα σήμερα.

Τέλος, το Υπουργείο Οικονομικών θυμίζει σε όλους τους καταθέτες ότι οι καταθέσεις τους σε ευρώ είναι ασφαλείς πριν και μετά το δημοψήφισμα το οποίο δίνει στους πολίτες την ευκαιρία να αποφανθούν για το εάν συμφωνούν ή όχι με την πρόταση του Eurogroup.

Σε αυτά, οι συνταξιούχοι δεν θα μπορούν να πάρουν το ποσό της σύνταξής τους ολόκληρο, αλλά σωρρευτικά από 60 ευρώ για κάθε ημέρα έως τότε. Κάτι που θα πρέπει να σημειωθεί ότι ισχύει μόνο για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις. Δηλαδή, αν κάποιος άλλος πολίτης δεν κάνει ανάληψη 60 ευρώ μία ημέρα, δεν σημαίνει ότι την επόμενη μπορεί να «σηκώσει» 120 ευρώ.

Στις επίμονες ερωτήσεις των οικονομικών συντακτών για το πότε θα ανοίξουν οι τράπεζες, η επίσημη απάντηση ήταν πως αυτό θα συμβεί το αργότερο την ερχόμενη Δευτέρα. Γίνεται όμως συζήτηση με τις τράπεζες για το ενδεχόμενο να ανοίξουν νωρίτερα, αλλά για περιορισμένο είδος συναλλαγών.

Επίσης, οι ελληνικές αρχές αφήνουν ένα παράθυρο αισιοδοξίας για ενίσχυση του ELA στην επόμενη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αν αυξηθεί η έκτακτη χρηματοδότησης, τότε μπορεί και να ανέβει πάνω από τα 60 ευρώ το όριο για τις αναλήψεις.

Ακόμη διευκρινίστηκε ότι:

  • Οργανώθηκε νέα ομάδα αντιμετώπισης κρίσεων που είναι σε ανοιχτή γραμμή με το Μέγαρο Μαξίμου, το ΥΠΟΙΚ, τις τράπεζες, την επιτροπή κεφαλαιαγοράς και την Τράπεζα της Ελλάδος.
  • Εχουν δημιουργηθεί τηλεφωνικά κέντρα σε κάθε τράπεζα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.
  • Για τους Ελληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό και δεν έχουν ρευστό μαζί τους και πρέπει να πληρώσουν με κάρτα, θα αυξηθεί το όριο για τη χρήση των καρτών τους, αλλά δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη πότε θα αυξηθεί και κατά πόσο.
  • Δεν μπορεί να βρεθεί λύση για το γεγονός ότι πολλοί πρατηριούχοι δεν δέχονται πλέον χρεωστική κάρτα, επειδή αν δεν μπορούν να κάνουν πληρωμές με ηλεκτρονικό τρόπο οι ίδιοι, θα πρέπει να αγοράσουν καύσιμα με μετρητά.
  • Για τις επιταγές αναστέλλονται όλες οι προθεσμίες λήξης.
  • Ολες οι ηλεκτρονικές πληρωμές προς το εσωτερικό είναι απεριόριστες.
  • Υπάρχει ειδική επιτροπή στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, που εγκρίνει αιτήματα για περιορισμένα είδη συναλλαγών προς το εξωτερικό, για φάρμακα, τρόφιμα και καύσιμα.


iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.