ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣΞεκαθαρίζει σιγά σιγά το τοπίο για το που θα κινηθούν οι φετινές βάσεις εισαγωγής καθώς το Υπουργείο Παιδείας εξέδωσε τα στατιστικά των βαθμολογιών των πανελλαδικών εξετάσεων 2015.

  • Τα επίσημα στοιχεία αναφέρουν ότι  162 υποψήφιοι (σε ποσοστό 0,51) έγραψαν μεταξύ 19-20 στη Θεωρητική Κατεύθυνση, μόλις 223 στη Θετική σε όλα τα μαθήματα, 13 στην Τεχνολογική (Τεχνολογίας και Παραγωγής) και 183 στην Τεχνολογική και τον τομέα (Πληροφορικής Υπηρεσιών).
  • Στα αρχαία κατεύθυνσης σημειώθηκε το χαμηλότερο ποσοστό αριστούχων όλων των εποχών (0,95) ενώ το αμέσως υψηλότερο ήταν 1,70% το 2013. Αυτό αναμένεται να ρίξει δραματικά τις βάσεις στις υψηλόβαθμες σχολές, όπως Νομικές και Φιλολογίες.
  • Στην τεχνολογική κατεύθυνση το ποσοστό των αριστούχων ήταν 1,3% για την Φυσική ενώ για τα Μαθηματικά κατεύθυνσης 1,25%


ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

Στο 1ο πεδίο η κακή απόδοση στα δύο από τα τέσσερα μαθήματα της θεωρητικής κατεύθυνσης πρέπει να κάνουν τους υποψηφίους να περιμένουν πτώση των βάσεων σε σχολέ όπως οι Νομικές, κάποιες Παιδαγωγικές και προσχολικής ηλικίας αλλά και σε σε τμήματα όπως Κοινωνικής Θεολογίας, Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Κοινωνιολογίας και Θεατρικών Σπουδών, όπου έχουν δοθεί περισσότερες θέσεις εισακτέων, η πτώση θα είναι μεγαλύτερη.

Υποσημείωση για τις Νομικές

Η Νομική της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης θα έχει μικρότερη πτωση από αυτή της Κομοτηνής.

Καθώς η αύξηση των θέσεων υπάρχει στα τμήματα της Κοινωνιολογίας, η πτώση των βάσεων θα είναι μεγαλύτερη κατά σειρά στο Πανεπιστήμιο Αιγίου, μετά στο τμήμα της Κρήτης και η πιο μικρή θα είναι στο πάντειο

Στο 2ο και 4ο πεδίο οι υποψήφιοι πρέπει να περιμένουν βουτιά στις βάσεις εισαγωγής αρκετών πρωτοκλασάτων σχολών που περιλαμβάνονται όπως δείχνουν οι κάκιστες βαθμολογικές επιδόσεις οι τελευταίες στα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης (Μαθηματικά και Φυσική). θα υπάρχει ελεύθερη πτώση των βάσεων σε αρκετά περιζήτητα και υψηλόβαθμα πολυτεχνικά τμήματα, όπως Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Πολιτικών Μηχανικών Μηχανολόγων Μηχανικών, παρά το γεγονός ότι οι θέσεις έχουν μειωθεί. Μεγάλη θα είναι η πτώση και στις σχολές , μεσαίων βαθμολογιών του 2ου Επιστημονικού Πεδίου, όπως οι Φυσικομαθηματικές.

Στο 3ο Πεδίο θα υπάρξει σημαντική υποχώρηση των βάσεων για τα δεδομένα του 3ου Επιστημονικού Πεδίου. Η πτώση θα είναι εξαιτίας των αισθητά χειρότερων επιδόσεων που διαγράφονται στο πρώτο μάθημα αυξημένης βαρύτητας (Βιολογία), αλλά και σε άλλα δύο μαθήματα της Θετικής Κατεύθυνσης.Ιατρικές .

Ιατρικές κτηνιατρικές

Φαίνεται πως οι βάσεις πιέζονται προς τα κάτω στα πλέον υψηλόβαθμα τμήματα της Ιατρικής, στις Κτηνιατρικές, Φαρμακευτικές  και Οδοντιατρικές Σχολές. Ανάλογη αναμένεται η εικόνα για τα τμήματα υψηλής ζήτησης των ΤΕΙ, όπως Νοσηλευτικής, Διατροφής και Διαιτολογίας.

Τέλος στο 5ο πεδίο φαίνεται πως θα είναι το μονοαδικό που οι βάσεις θα κρατηθούν στα επίπεδα του 2014

 alfavita

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.