Ανοίγει για την Ελλάδα η κολοσσιαία αγορά των BRICS

tsipras-putinΠερίπου 25 ελληνικές εταιρείες θα συμμετέχουν στο οικονομικό φόρουμ που διεξάγεται στην Αγία Πετρούπολη, οι οποίες θα έχουν επαφές με αρκετές ρωσικές εταιρείες, αλλά και στελέχη ρωσικών τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του defencenet.gr, συντροφιά με τον υπουργό Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη έχουν μεταβεί οι επικεφαλής της ΔΕΗ (Μ. Παναγιωτάκης), ΕΛΠΕ (Σπ. Παλαιογιάννης) και ΔΕΠΑ (Γρ. Στεργιούλης), ενώ πολλές μεγάλες ελληνικές εταιρείες που προσδοκούν στην κολοσσιαία αγορά των 3 δισ. πολιτών των BRICS (Κίνα, Ινδία, Ρωσία, Βραζιλία, Νότιος Αφρική) ξεκίνησαν ήδη επαφές.

Οι εν λόγω εταιρείες ρίχνουν, προφανώς, γέφυρες στις κρατικές επιχειρήσεις της Ρωσίας για ενεργειακές συνεργασίες με εταιρείες χωρών των Brics, αφού εκτός από το πολιτικό μνημόνιο για τον ελληνικό αγωγό, υπάρχει ενδιαφέρον για τον επικείμενο διαγωνισμό εκμετάλλευσης υδρογοναθράκων, αλλά και συμφωνίες στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας.

Μην ξεχνάμε τον κλάδο του πετρελαίου, αφού μέλη των BRICS είναι και τρεις πετρελαιοπαραγωγές χώρες, Βραζιλία, Ρωσία, Ν. Αφρική, όπου τα ΕΛΠΕ μπορεί να επωφεληθούν. Η συμμετοχή της ΔΕΠΑ εξάλλου δεν είναι καθόλου τυχαία αφού αναμένεται να διαδραματίσει  πρωταγωνιστικό ρόλο στο σχέδιο υλοποίησης του ελληνικού αγωγού σε συνεργασία με τη Ρωσία και τη Gazprom.

Μεταξύ των επιχειρηματιών που βρίσκονται στην Αγία Πετρούπολη είναι η τουριστική εταιρεία Aldemar, πολλές επιχειρήσεις από τον κλάδο του τουρισμού, επιχειρήσεις πώλησης γούνας, κατασκευαστικές (όπως ο ΑΚΤΩΡ), ο Κοπελούζος κλπ.  Σ

την αποστολή είναι και ο Χρήστος Στάικος, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου ΑΕ, αλλιώς γνωστής ως Enterprise Greece. Σκοπός της είναι να προβάλλει και υποστηρίζει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα και προωθεί στο εξωτερικό ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Μάλιστα, στην αποστολή έχουν μεταβεί ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ και νυν σύμβουλος για την ένταξη της Ελλάδας στην τράπεζα των Βrics. Η συμμετοχή του δεν είναι τυχαία, καθώς κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Αγία Πετρούπολη θα συζητηθεί εκτενώς το θέμα αυτό, ενώ αναμένεται να υπογράψει ο Αλέξης Τσίπρας με τον Βλαντιμίρ Πούτιν πολιτικό μνημόνιο, τόσο για τον αγωγό φυσικού αερίου, αλλά και για άλλα θέματα συνεργασίας. Στο τραπέζι, όπως αισιοδοξεί η ελληνική πλευρά, παραμένει  η προκαταβολή ύψους 5 δισ. ευρώ από τα έσοδα του αγωγού.

Ο πρωθυπουργός θέλησε να έχει στο πλευρό του -πέρα από τους υπουργούς Παναγιώτη Λαφαζάνη, Νάντια Βαλαβάνη και Γιώργο Σταθάκη- τον ξαδερφό του Γιώργο Τσίπρα, ειδικός γραμματέας Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος αναμένεται να πραγματοποιήσει πολύ σημαντικές επαφές.

Να θυμίσουμε σε αυτό το σημείο ότι με διάταξη του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας νομοθετήθηκε η σύσταση δημόσιας εταιρείας με την επωνυμία «Δημόσια Επιχείρηση Ενεργειακών Επενδύσεων» (Δ.ΕΠ.ΕΝ.Ε.) με σκοπό τη διενέργεια επενδύσεων σε θέματα φυσικού αερίου και άλλων επενδύσεων για ενεργειακούς σκοπούς. Το αρχικό κεφάλαιο της εταιρείας θα είναι ένα εκατομμύριο ευρώ, ενώ η μία μοναδική μετοχή της θα ανήκει στο Δημόσιο.

Ο αγωγός θα διέρχεται από την Ελλάδα και υπολογίζεται ότι μπορεί να φέρνει στη χώρα μας 47 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως. Θα αποτελεί μία επενδυση ύψους 2 δισ. ευρώ και αναμένεται ότι θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας. 

Αν και οι συζητήσεις για την κατασκευή του ελληνικού αγωγού εκτιμάται ότι είναι σε προχωρημένο επίπεδο ακόμα γίνονται συζητήσεις για τις λεπτομέρειες του κοινοπρακτικού σχήματος που θα κατασκευάσει τον αγωγό.  Η Ρωσία έχει εκδηλώσει το συνεχές ενδιαφέρον της -μέσω εταιρείων- για τον αγωγό και την πρόθεση συγκεκριμένων επενδυτών για συμμετοχή μαζί με εταιρεία συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου -πιθανότητα τη ΔΕΠΑ- στο υπό συγκρότηση επενδυτικό σχήμα για την κατασκευή του αγωγού.

Ο υπουργός Ενέργειας με τους συνομιλητές του έχουν εξετάσει το ζήτημα της χρηματοδότησης προς την ελληνική εταιρεία του δημοσίου που θα συμμετάσχει στον αγωγό. Αυτό που προκύπτει είναι ότι ρωσικές εμπορικές τράπεζες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για σύμπραξη στο χρηματοδοτικό σχήμα, το οποίο υποστηρίζεται από τη ρωσική ηγεσία. Αν και εφόσον αυτή η σκέψη προχωρήσει είναι απαραίτητο να διευκρινίσει το υπουργείο  Ενέργειας τους όρους χρηματοδότησής της από τη Ρωσία.


defencenet

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.