Ξανά κάλπες στο δήμο Γρεβενών
Στις κάλπες προσέρχονται οι Τούρκοι την Κυριακή, έπειτα από μια προεκλογική περίοδο που στιγματίστηκε από την αιματηρή βομβιστική επίθεση την Παρασκευή στη συγκέντρωση του HDP και τις επικρίσεις κατά του Ερντογάν για το παλάτι-προεδρικό μέγαρο.

To κουρδικό κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), το οποίο ενδέχεται να τορπιλίσει τις φιλοδοξίες του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να ενισχύσει τις εξουσίες του, κατηγόρησε το Σάββατο τον Τούρκο πρόεδρο για έλλειψη σεβασμού προς τους υποστηρικτές του που σκοτώθηκαν στη βομβιστική επίθεση της Παρασκευής στην προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος και απαίτησε να ζητήσει συγγνώμη.

Ο Ερντογάν απάντησε κατηγορώντας τον ηγέτη του κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς ότι υποκίνησε τα επεισόδια του περασμένου Οκτωβρίου, που συνδέονταν με την κρίση στη Συρία, και είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων.

Φωνάζοντας «δολοφόνε Ερντογάν» και κρατώντας ένα πανό όπου αναγραφόταν το σύνθημα «ειρήνη πάνω απ’ όλα» εκατοντάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία στο σημείο των χθεσινών επιθέσεων στο Ντιγιάρμπακιρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Άλλοι ακολούθησαν μια αυτοκινητοπομπή που κατευθυνόταν προς την περιοχή όπου τελέστηκε η κηδεία ενός 16χρονου αγοριού. Περίοικοι έκαναν το σήμα της νίκης και φώναζαν «οι μάρτυρες δεν πεθαίνουν» και «AKP (το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) θα πληρώσεις για αυτό».

Ο βουλευτής του HDP Ιντρίς Μπαλουκέν δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι το κόμμα του ξεκαθάρισε στην κυβέρνηση ότι πιστεύει ότι η ρητορική εναντίον του στην οποία επιδίδεται ο Ταγίπ Ερντογάν και το κυβερνών κόμμα άνοιξαν το δρόμο για την επιθέσεις.

Τουλάχιστον 2 άνθρωποι και περισσότεροι από 200 τραυματίστηκαν στις δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν χθες στη συγκέντρωση δεκάδων χιλιάδων υποστηρικτών του κουρδικού κόμματος.

Ο Ντεμιρτάς είπε ότι ο Ερντογάν συνέχισε τη δική του συγκέντρωση μετά την είδηση για τη βομβιστική επίθεση χωρίς καν να αναφερθεί σε αυτήν ή στα θύματά της.

Ο Ερντογάν αργότερα απέστειλε τα συλλυπητήριά του χαρακτηρίζοντας την επίθεση «προβοκάτσια» που σκόπευσε στο να υπονομεύσει τις αυριανές εκλογές.

«Πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από εκείνους, να εκφράσει τη λύπη του σε εκείνους» τόνισε ο Ντεμιρτάς σε μία συγκέντρωση στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης.

«Πρέπει να πάει στο Ντιγιάρμπακιρ. Δεν είναι ο πρόεδρος των 77 εκατομμυρίων ανθρώπων; Οφείλει να αφήσει λουλούδια στο σημείο που σκοτώθηκαν άνθρωποι».

Σε μία συγκέντρωση στην ανατολική Τουρκία, ο Ερντογάν επισήμανε από την πλευρά του ότι ο Ντεμιρτάς πρέπει να ζητήσει συγγνώμη κατηγορώντας τον ότι εκείνος υποδαύλισε τα επεισόδια βίας που ξέσπασαν όταν οι Κούρδοι στην πόλη Κομπάνι, στη Συρία, δέχθηκαν επίθεση από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Ντεμιρτάς κατηγόρησε τις φιλοκυβερνητικές εφημερίδες ότι δεν κάλυψαν εκτενώς την χθεσινή επίθεση. Έδειχνε μάλιστα τα πρωτοσέλιδα ενώ μιλούσε στους χιλιάδες υποστηρικτές του στην Κωνσταντινούπολη.

«Γνωρίζω ότι είμαστε οργισμένοι, ωστόσο δεν θα ενεργήσουμε με θυμό. Θα ενεργήσουμε με καλή θέληση. Θα είμαστε έξυπνοι και θα δώσουμε την απάντησή μας στις κάλπες και θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων για την χώρα μας» τόνισε ο ίδιος.

Ο ηγέτης του HDP αποκάλυψε ότι το κόμμα του βρέθηκε στο στόχαστρο 140 επιθέσων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας περιλαμβανομένης μιας διπλής βομβιστικής επίθεσης σε πόλεις της νότιας Τουρκίας τον περασμένο μήνα όπου τραυματίστηκαν 6 άνθρωποι.

Το HDP άλλωστε, όπως ο ίδιος υποστήριξε, θα συνεχίσει να προωθεί τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των Κούρδων αυτονομιστών και της κυβέρνησης ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.