Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Το online τεστ που προβλέπει… εάν θα ζεις σε 5 χρόνια

6 Ιουνίου, 2015 by Σταματίνα

to-online-test-pou-problepei-ean-tha-zeis-se-5-xronia_3.w_l Αν είσαι κοντά στα 40 και θέλεις να μάθεις εάν θα ζεις την επόμενη 5ετία, το μόνο που χρειάζεται είναι να αναρωτηθείς πόσο υγιής αισθάνεσαι. Και να κάνεις το τεστ.

Ανεξάρτητα από το πώς αξιολογεί κανείς την υγεία του – άριστη, καλή, μέτρια ή κακή- υπάρχει ένα περιθώριο πρόβλεψης θανάτου, τουλάχιστον για τα επόμενα πέντε χρόνια, διατείνονται επιστήμονες, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian.

Ερευνητές επινόησαν ένα διαδικτυακό τεστ προσδόκιμου ζωής, το οποίο υπολογίζει τον κίνδυνο θανάτου ενός ατόμου εντός πενταετίας, ελπίζοντας ότι οι άνθρωποι θα το εκμεταλλευτούν ώστε να βελτιώσουν την υγεία τους.

12 απλές ερωτήσεις, όπως…

Χρησιμοποιώντας ένα ερωτηματολόγιο με περίπου 12 απλές ερωτήσεις, όπως για παράδειγμα, πόσα αυτοκίνητα έχει κάποιος, με πόσους ζει κάτω από την ίδια στέγη, ή αν περπατάει αργά ή γρήγορα, κάθε Βρετανός (και όχι μόνο) ηλικίας από 40 ως 70 ετών θα μπορεί να μάθει για τον κίνδυνο θανάτου που διατρέχει για μία

πενταετία.

Οι ερευνητές που επινόησαν το τεστ σε συνεργασία με τη φιλανθρωπική οργάνωση Sense Αbout Science- μία βρετανική ΜΚΟ έργο της οποίας είναι να βοηθήσει τους πολίτες να κατανοούν τους επιστημονικούς και ιατρικούς ισχυρισμούς- υποστηρίζουν ότι το τεστ μπορεί να αυξήσει την ευαισθητοποίηση σε θέματα υγείας και στο μέλλον να χρησιμοποιείται από οικογενειακούς γιατρούς για να εντοπίζουν τους υψηλού κινδύνου πιθανούς ασθενείς.

Η «Ubble ηλικία»

Το διαδικτυακό τεστ που ονομάζεται Ubble (από τα αρχικά του UK Longevity Explorer-«Εξερευνητής Μακροβιότητας Ηνωμένου Βασιλείου») βρίσκει επίσης την «Ubble ηλικία» κάποιου.

Αν η «Ubble ηλικία» του είναι μικρότερη από την πραγματική του ηλικία, τότε και ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου είναι μικρός. Σε αντίθετη περίπτωση, προτείνουν οι ερευνητές, οι άνθρωποι θα έπρεπε να σκεφτούν πιθανές βελτιώσεις για την υγεία τους όπως τη διακοπή του καπνίσματος και μία πιο υγιεινή διατροφή.

Πώς βλέπεις το σκορ

«Το σκορ μπορεί να μετρηθεί διαδικτυακά μέσω ενός σύντομου ερωτηματολογίου χωρίς να απαιτούνται εργαστηριακές εξετάσεις ή κλινική εξέταση» δήλωσε ο Άντρεα Γκάνα του σουηδικούΙνστιτούτου Karolinska, ένας από τους επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet.

Δεδομένα 500.000 ενηλίκων

Ο Γκάνα και ο συνάδελφός του Έρικ Ίνγκελσον του σουηδικούΠανεπιστημίου της Ουψάλα ανέλυσαν τα δεδομένα που αφορούσαν σχεδόν μισό εκατομμύριο ενήλικες 40 με 70 ετών και τα οποία συνέλεξαν για την UK Biobank (μία τεράστια τράπεζα από ιατρικά δεδομένα εθελοντών), από το 2006 που ιδρύθηκε μέχρι το 2010.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα στατιστικό μοντέλο επιβίωσηςγια να αξιολογήσουν την πιθανότητα 655 συγκεκριμένες δημογραφικές μετρήσεις, καθώς και μετρήσεις υγείας και τρόπου ζωής να μπορούν να προβλέπουν πιθανό θάνατο από οποιαδήποτε αιτία αλλά και από έξι συγκεκριμένες αιτίες για γυναίκες και άνδρες χωριστά.

Ο Γκάνα, ωστόσο, προειδοποιεί ότι το σκορ «έχει ένα βαθμό αβεβαιότητας και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως μία ντετερμινιστική πρόβλεψη».

Εκτός από τον κίνδυνο θανάτου για μία πενταετία, ο υπολογιστής- που διατίθεται στην ιστοσελίδα  ubble.co.uk βρίσκει στους χρήστες και την «Ubble ηλικία» τους.

Εκείνοι των οποίων η «Ubble ηλικία» είναι σημαντικά μεγαλύτερη από την πραγματική τους ηλικία θα πρέπει να το αντιμετωπίσουν ως προειδοποίηση για την υγεία τους-επισημαίνουν οι επιστήμονες-και να σκεφτούν στα σοβαρά να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους.

thetoc

This entry was posted on Σάββατο, 6 Ιουνίου, 2015 at 23:12 and is filed under ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply