ΕΛΛΑΔΑΘα γνωρίζουμε ίσως και σήμερα, αν η Ελλάδα θα φτάσει σε μια συμφωνία με τους δανειστές της. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε θα είναι σαν κάποιος να πατάει τη σκανδάλη της χρεοκοπίας και να ανεβάζει τις πιθανότητες να αποχωρήσει η χώρα από το ευρώ.

Ακούγεται δραματικό, αλλά κάπως έτσι προδιαγράφει τα πράγματα το Bloomberg και για να γίνει ακόμη πειστικό το εφιαλτικό σενάριο, παραθέτει αντίστοιχα παραδείγματα χωρών που αναγκάστηκαν να φτάσουν ως το ακραίο στάδιο της χρεοκοπίας.

Γράφει: «Η ιστορία προηγούμενων οικονομικών κατακλυσμών δείχνει ότι οι αλλαγές στις αξίες των νομισμάτων μπορούν να λειτουργήσουν ως βαλβίδες διαφυγής που γρήγορα, αν και όχι ανώδυνα, θα ανακουφίσουν την πίεση σε μια οικονομία. Η μαζική υποτίμηση επέτρεψε στις χώρες που χρεοκόπησαν να γίνουν πιο ανταγωνιστικές σε διεθνές επίπεδο, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ξεφύγουν πιο γρήγορα από το χείλος του γκρεμού».

Στα διαγράμματα που ακολουθούν, το Bloomberg συγκρίνει τις αλλαγές στις συναλλαγματικές ισοτιμίες (πριν και μετά) σε τέσσερις οικονομικές διαταραχές του παρελθόντος που προκάλεσαν κύματα ανησυχίας και πανικού στις αγορές. Η πρώτη έχει να κάνει με τη Ρωσία του 1998, η δεύτερη με την Αργεντινή το 2001, η τρίτη με τις ΗΠΑ κατά την περίοδο της κατάρρευσης της Lehman Brothers το 2008 και η τελευταία έχει να κάνει με την Ελλάδα του 2012, οπότε και έγινε η αναδιάρθρωση χρέους. Από αυτές τις περιπτώσεις συνάγεται το συμπέρασμα πως οι χρεοκοπίες «τιμώρησαν» τα εθνικά νομίσματα της Ρωσίας και της Αργεντινής.

Για το δολάριο, τα αποτελέσματα ήταν ανάμεικτα, ενώ το ίδιο συνέβη και με την περίπτωση της Ελλάδας.

Σε αυτό το διάγραμμα φαίνεται τι συνέβη στο ΑΕΠ της κάθε χώρας. Για τη Ρωσία και τη Αργεντινή ήταν ένα «θείο δώρο» καθώς επέτρεψαν σύντομα σε αύξηση. Η ανάκαμψη ήρθε πιο αργά στις ΗΠΑ -που αν και στο έδαφος συνέβη η μεγαλύτερη εταιρική πτώχευση, δεν χρεοκόπησε στο δημόσιο χρέος της. Και στην Ελλάδα, η ανάκαμψη άργησε να φανεί.

Τα ποσοστά ανεργίας στην Αργεντινή και τη Ρωσία έδειξαν, επίσης, σαφή σημεία καμπής προς το καλύτερο, ενώ την ίδια στιγμή στις ΗΠΑ και την Ελλάδα υπήρξε μια αργή βελτίωση.

Για να καταλήξει το άρθρο ως εξής: «Αυτό που ξεχωρίζει την τύχη της Ελλάδας από την αντίστοιχη της Αργεντινής και της Ρωσίας είναι η συμμετοχή στο κοινό νόμισμα, κάτι που οι άλλες δύο χώρες δεν το αντιμετώπισαν. Κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να απολαύσει τα οφέλη από ένα φθηνότερο νόμισμα, αν δεν βγει πρώτα από το ευρώ. Και αυτό είναι κάτι που οι Ευρωπαίοι το έχουν αποκλείσει».

Κατά τον Τζορτζ Μάγκνους, ανώτερο οικονομικό σύμβουλο της UBS Group AG, με έδρα το Λονδίνο, «το πρόβλημα με την Ελλάδας είναι ότι ακόμη και αν χρεοκοπήσει, θα καταφέρει να αγοράσει χρόνο, αλλά δεν θα λύσει τα προβλήματά της. Εάν χρεοκοπήσει και παραμείνει στο ευρώ, η πιθανότητα της υποτίμησης δεν θα υπάρχει, άρα ούτε και η ανάκαμψη της ανάπτυξης. Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή, θα μπορούσε να συνεχιστεί για πολύ καιρό».

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.