Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Αυστραλία: Σπάνιο χρυσό και ροζ μαργαριτάρι 2000 ετών

4 Ιουνίου, 2015 by Σταματίνα

australia-brethike-xruso-kai-roz-margaritari-2000-etwn_2.w_l Ένα «πολύ σπάνιο» φυσικό μαργαριτάρι, ηλικίας 2.000 ετών, ανακαλύφθηκε σε παραθαλάσσια τοποθεσία των Αβοριγίνων στην Αυστραλία.
Το μαργαριτάρι έχει ροζ και χρυσές αποχρώσεις, είναι σχεδόν σφαιρικό με διάμετρο πέντε χιλιοστών.

Λόγω του σχεδόν τέλειου σφαιρικού του σχήματος, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν υψηλής ευκρίνειας μικροαξονική τομογραφία για να βρουν την ηλικία του μαργαριταριού και να αποδείξουν ότι πρόκειται για φυσικό μαργαριτάρι και όχι για σύγχρονο, καλλιεργημένο.

Αυστραλοί επιστήμονες ανακοίνωσαν σήμερα ότι ανακάλυψαν ένα «πολύ σπάνιο» φυσικό θαλάσσιο μαργαριτάρι ηλικίας 2.000 ετών- το πρώτο που ανακαλύπτεται στην Αυστραλία- ενώ πραγματοποιούσαν ανασκαφές σε απομακρυσμένη παραθαλάσσια τοποθεσία των Αβοριγίνων.

Οι αρχαιολόγοι εργάζονταν στη συγκεκριμένη τοποθεσία, στη βόρεια ακτή Κίμπερλι της Δυτικής Αυστραλίας, όταν ανακάλυψαν θαμμένο το σπάνιο μαργαριτάρι, δήλωσε η Κατ Ζαμπό, βοηθός καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Γούλογκονγκ.

«Τα φυσικά μαργαριτάρια είναι πολύ σπάνια στη φύση και με βεβαιότητα-παρά τα πολλά, πολλά κελύφη από στρείδια που βρίσκουμε σε προϊστορικούς λάκκους απορριμάτων στην Αυστραλία- δεν έχουμε ποτέ βρει ένα φυσικό μαργαριτάρι», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ζαμπό, η οποία ειδικεύεται στη μελέτη οστράκων που ανακαλύπτονται σε αρχαιολογικούς χώρους.

«Η τοποθεσία (όπου βρέθηκε) το καθιστά ιδιαίτερα σημαντικό επειδή η ακτή Κίμπερλι της Αυστραλίας ταυτίζεται με την παρουσία μαργαριταριών κι αυτό συνέβαινε κατά το μεγαλύτερο μέρος του τελευταίου αιώνα».

Τα στρείδια που περιέχουν μαργαριτάρια χρησιμοποιούνταν από ιθαγενείς στις τελετές που πραγματοποιούσαν ζητώντας από τις θεότητές τους να βρέξει.

Το σπάνιο μαργαριτάρι θα εκτεθεί αργότερα μέσα στον μήνα στο Ναυτικό Μουσείο Δυτικής Αυστραλίας στο Περθ.

thetoc

This entry was posted on Πέμπτη, 4 Ιουνίου, 2015 at 16:22 and is filed under ΚΟΣΜΟΣ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply