Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Προβληματισμός της ΚΕΔΕ για την χωροθέτηση των βοσκοτόπων

29 Μαΐου, 2015 by Χρήστος Μίμης

Για ανισότητες που προκύπτουν κάνει λόγο η Ένωση

ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΑΝα αρθούν οι ανισότητες που δημιουργεί μεταξύ των κτηνοτρόφων διαφόρων περιοχών της χώρας, η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα βοσκοτόπια, ζητεί η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.

Το θέμα τέθηκε στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της και όπως ειπώθηκε οι κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας είναι αδικημένοι, ενώ είναι ευνοημένοι οι συνάδελφοί τους, στις νησιώτικες περιοχές.

«Ένας κτηνοτρόφος με 100 αιγοπρόβατα, στην Κεντρική Μακεδονία θα λάβει μόλις 48 εκτάρια επιλέξιμου βοσκοτόπου, ενώ στην Κρήτη θα λάβει 113. Με αυτόν τον τρόπο κτηνοτρόφοι διαφορετικών Περιφερειών θα λάβουν και διαφορετικά ποσά ενίσχυσης», είπε ο δήμαρχος Δομοκού και πρόεδρος της Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης της ΚΕΔΕ Δημήτρης Τζιαχρήστας.

Ο Δημήτρης Τζιαχρήστας ζήτησε ο εθνικός βοσκότοπος να ανέλθει και πάλι στα 27 εκατομμύρια εκτάρια, όπως ήταν μέχρι το 2012, ενώ επισήμανε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία τι θα δηλωθεί φέτος, διότι με τη νέα ΚΑΠ αυτό θα ισχύσει για τα επόμενα επτά χρόνια.

Ο δήμαρχος Αμφιλοχίας και επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα», Απόστολος Κοιμήσης, υπογράμμισε ότι το πρόβλημα οφείλεται στο ότι δεν έχουν χωροθετηθεί οι βοσκότοποι. Πρότεινε δε να αναλάβουν οι δήμοι το κόστος των μελετών χωροθέτησης, αφού οι αγροτικές ενώσεις είτε έχουν κλείσει είτε υπολειτουργούν και αμέσως μετά η κυβέρνηση να τις νομοθετήσει.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, σημείωσε ότι η χρηματοδότηση των χωροθετήσεων θα μπορούσε να γίνει και μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων.

This entry was posted on Παρασκευή, 29 Μαΐου, 2015 at 18:20 and is filed under ΕΡΓΑΣΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply