ΚΑΤΑΘΕΣΗ – ΦΩΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

ÏÌÉËÉÁ ÔÏÕ ÊÙÓÔÁ ÓÇÌÉÔÇ ÓÔÇÍ ÈÅÓÓÁËÏÍÉÊÇ ÊÁÉ ÓÕÍÁÍÔÇÓÇ ÌÅ ÍÅÏÕÓ

Ενταση επικράτησε χθες το μεσημέρι στο δικαστήριο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας κατάθεσης του Κ. Σημίτη για την υπόθεση με τις μίζες στα εξοπλιστικά. Μετά τα σφοδρά πυρά του πρώην πρωθυπουργού, ο Ακης Τσοχατζόπουλος πήρε το λόγο και κατήγγειλε ότι τον φιμώνουν, ότι δεν υπήρξε καμιά παρανομία και δωροδοκίες ενώ χαρακτήρισε «πράκτορα» τον Ν. Ζήγρα που προσπάθηκε να μιλήσει.

Κατά τη διάρκεια της έντασης ο Κ. Σημίτης απευθύνθηκε στον πρώην υπουργό Αμυνας λέγοντας ότι στο υπουργείο του γίνονταν τα μύρια όσα. «Επρεπε να τα καταγγείλλεις» φώναξε και αποχώρησε ο πρώην πρωθυπουργός.

Ολος ο διάλογος έχει ως εξής:

Άκης Τσοχατζόπουλος: Θα μου δώσετε το δικαίωμα να ρωτήσω. Θα πάρω το λόγο επειδή θέλω να βοηθήσω δικαστήριο. Να πούμε εμείς οι δυο τι έχει συμβεί στο ΚΥΣΕΑ και τα γεγονότα. Το ΚΥΣΕΑ είναι το ανώτερο κυβερνητικό όργανο να εξασφαλίσει. Ορθώς ο κ. Πρόεδρος είπε πως μετά από Ίμια ο μόνος τρόπος να αλλάξουμε ήταν αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ.
Πρόεδρος: Ερώτηση δεν ακούμε…
Άκης Τσοχατζόπουλος: Θα με αφήσετε να μιλήσω! Είμαι υπό απαγόρευση. Θα πω εγώ αυτά που θέλω όχι εσείς. Να φροντίσετε οι πράκτορες να μην παρεμβαίνουν εδώ μέσα (εννοώντας τον ξάδελφο του Νίκο Ζήγρα). Εισηγήθηκα την πολιτική της Εθνικής Άμυνας. Δεν είναι δικιά μου πρόταση είναι αυτό που έχει εισηγηθεί το σύνολο των ενόπλων δυνάμεων. Γίνεται συζήτηση.
Με συγχωρείται… Την εισηγηςη την κάνει υπουργός Εθνικής Άμυνας, γραπτή πρόταση κάνει το ΣΑΜ. Βεβαίως υπουργός ο Εθνικής Άμυνας έχει την πολιτική ευθύνη για τις αποφάσεις του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι ένας τέτοιος θεςμός όπως το ΚΥΣΕΑ δεν υπάρχει καμία δυνατότητα παρέμβασης. Στο ΚΥΣΕΑ δεν υπήρξε δωροδοκία (σ.σ. είπε χτυπώντας το χέρι).

Κώστας Σημίτης: Να φύγω…
Πρόεδρος: Πηγαίνετε…
Κώστας Σημίτης: Όπως αποδείχθηκε από την πρωτόδικη διαδικασία στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας έγιναν τα μύρια όσα! Εγώ αυτά δεν τα ανέχομαι
Άκης Τσοχατζόπουλος: Αυτά είναι ψεύδη, είναι καταςκευασμένα, είναι συκοφαντίες, δεν είναι αλήθεια (ακολουθώντας τον Κώστα Σημίτη που αποχωρούσε).

Οι βόμβες

Λίγο νωρίτερα ο κ. Σημίτης «έκαψε» τον κ. Τσιχατζόπουλο με τα όσα είπε: «Δεν ξέρω αν στην προκειμένη περίπτωση έγινε δωροδοκία, αποδείχθηκε ότι έγινε. Ξέρω ότι χωρούσε δωροδοκία και πριν και μετά την εισαγωγή της υπόθεσης στο ΚΥΣΕΑ».

Αυτό ανέφερε, σε κάθε ερώτηση της έδρας, ο Κώστας Σημίτης.

Ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος χαιρέτισε το δικαστήριο όταν ανέβηκε στο βήμα και ορκίστηκε με πολιτικό όρκο στη συνείδησή του, τόνισε με την έναρξη της κατάθεσής του ότι επιθυμεί να συμβάλει στην απονομή δικαιοσύνης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν γνωρίζει τις παράνομες πράξεις που αποδίδονται στους κατηγορουμένους και ότι η γνώση του προέρχεται απ’ όσα έχει διαβάσει στον Τύπο.

Ο κ. Σημίτης υποστήριξε ότι το γεγονός των Ιμίων ήταν «καθοριστικό» για την απόφαση της κυβέρνησης να ενισχύσει τον εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων. Υπογράμμισε επίσης, αναλύοντας τη λειτουργία και τους συμμετέχοντες στο ΚΥΣΕΑ, ότι το όργανο επί της ουσίας αποφάσιζε επί ενός φακέλου και της εισήγησης του αρμόδιου υπουργού χωρίς να υπεισέρχεται σε τεχνικές λεπτομέρειες οι οποίες ήταν αρμοδιότητα των επιτροπών, των αρχηγών των σωμάτων και βεβαίως του υπουργού.

Διευκρίνισε επίσης, ότι, η δυνατότητα του ΚΥΣΕΑ ήταν να απορρίψει μία επιλογή για λόγους οικονομικούς ή στρατηγικής πολιτικής αλλά όχι και να αποφανθεί περί της καταλληλότητας και της διαλειτουργικότητας του όπλου για το οποίο άλλωστε, κάθε φορά, υπήρχαν οι σχετικές εισηγήσεις στο φάκελο. «Ο ρόλος του ΚΥΣΕΑ ήταν αποφασιστικός αλλά δεν αποφάσιζε για όλα. Ο νόμος για το ΚΥΣΕΑ λέει πως δίνει τις πολιτικές αποφάσεις αλλά όχι τις αποφάσεις για τις συγκεκριμένες αγορές. Παραδείγματος χάρη, απαντούσε στα πολιτικά ερωτήματα όπως, υπάρχει δυνατότητα να αγοράσει το υπουργείο Άμυνας από τη Γαλλία ή από τις ΗΠΑ; Αυτό αποφασίζει το ΚΥΣΕΑ», είπε χαρακτηριστικά. Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του, ανέφερε: «Αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ και πήραμε 60 F-16, 15 Mirage, τέσσερα υποβρύχια, ελικόπτερα κλπ. Σε διπλωματικό επίπεδο ελήφθη η απόφαση του Ελσίνκι…»

Ο κ. Σημίτης κατέθεσε επίσης ότι μετά τα Ίμια και αφού έγιναν διπλωματικές προσπάθειες, εξομαλύνθηκε η κατάσταση με την Τουρκία, οπότε το 2001 η αρμόδια κυβερνητική επιτροπή αποφάσισε τον περιορισμό των αγορών παρά την αντίθετη άποψη που είχε εκφράσει ο τότε υπουργός Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος.

Όπως ανέφερε ο μάρτυρας, την περίοδο της θητείας του ως πρωθυπουργός δεν ήταν απολύτως τίποτα γνωστό περί δωροδοκιών. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε μετά το 2007, όταν στη Ρωσία και τη Γερμανία έγιναν οι γνωστές δίκες για χρηματισμό αξιωματούχων.

Όπως ανέφερε ο κ. Σημίτης «είναι εξαιρετικά λυπηρό το γεγονός ότι αυτές οι αθλιότητες έγιναν επί πρωθυπουργίας μου, όταν στόχος ήταν να αναβαθμίσουμε και να εκσυγχρονίσουμε τη χώρα».

Πρόεδρος: Μπορεί να δωροδοκηθεί ο υπουργός εφόσον το ΚΥΣΕΑ λαμβάνει την απόφαση αγοράς;

Μάρτυρας: Κάλλιστα χωρεί η δωροδοκία. Υπάρχει δυνατότητα. Εδώ, έγινε δωροδοκία (αντιδράσεις της υπεράσπισης ότι ο μάρτυρας αποφάνθηκε ενώ αυτό ψάχνει το δικαστήριο).

Όπως είπε ο πρώην πρωθυπουργός, εξηγώντας τι εννοούσε με τη «δυνατότητα» δωροδοκίας, «οι τιμές δεν είναι γνωστές, καθορίζονται κατά περίπτωση από τα υλικά αλλά και από τη διαπραγμάτευση που γίνεται. Αυτά είναι ελέγξιμα από επιτροπές. Εδώ, όπως απεδείχθη ή προέκυψε –για να μην αντιδράσει η υπεράσπιση- υπήρχαν πληρωμές σε τρία επίπεδα: σε μέλη των επιτροπών, στον αναπληρωτή διευθυντή εξοπλισμών και σε ανώτατο επίπεδο στον ίδιο τον υπουργό». Στο σημείο αυτό παρενέβη και πάλι ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης του Άκη Τσοχατζόπουλου κ. Γιάννης Παγορόπουλος ο οποίος είπε στον μάρτυρα: «Δεν είναι θέσφατο κύριε, αυτό ψάχνουμε», για να λάβει απάντηση από τον κ. Σημίτη: «Έμαθα πως δύο κατηγορούμενοι ομολόγησαν». Ο συνήγορος απάντησε στον πρώην πρωθυπουργό να μην θεωρεί τίποτα δεδομένο.

Λίγο αργότερα, απαντώντας σε αντίστοιχες ερωτήσεις της έδρας ο κ. Σημίτης επανέλαβε ότι δωροδοκία μπορεί να συμβεί στο πριν και στο μεταγενέστερο στάδιο του ΚΥΣΕΑ, αναφέροντας στο δικαστήριο: «Σε όλη αυτή τη διαδικασία υπάρχουν τεχνικά θέματα. Για παράδειγμα, το αεροπλάνο πρέπει να γίνει έτσι. Εκεί, μπορεί να χωρέσει δωροδοκία».

Σε ερώτηση της προέδρου εάν συγκεκριμένα στην προμήθεια των TOR M1 και των υποβρυχίων έγινε δωροδοκία, ο κ. Σημίτης απάντησε ότι δεν γνωρίζει. Διευκρίνισε επίσης στο δικαστήριο ότι μετά από τόσα χρόνια δεν μπορεί να θυμάται τις συζητήσεις που έγιναν στο ΚΥΣΕΑ για τα συγκεκριμένα όπλα. «Για τα υποβρύχια ωστόσο, θυμάμαι ότι το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε να γίνει συμπαραγωγή των όπλων αυτών με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά καθώς κρίθηκε ότι αντικειμενικά δεν μπορούσε άλλο ναυπηγείο της χώρας να συμμετέχει στο συγκεκριμένο έργο».

Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι στην οκταετία της διακυβέρνησής του, συνολικά το ΚΥΣΕΑ είχε συνεδριάσει 44 φορές ενώ το υπουργικό συμβούλιο 204. Και επανέλαβε ότι το ΚΥΣΕΑ «δεν μπορεί να αγοράσει το όπλο Χ εάν δεν το προτείνει το υπουργείο».

Η κατάθεση του κ. Σημίτη συνεχίζεται ενώ στην αίθουσα βρίσκεται ήδη και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος αναμένεται να εξεταστεί μετά τον κ. Σημίτη.

ημερησία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.