angre 1Την Πέμπτη 7 Μαίου 2015 πραγματοποιήθηκε η τρίτη συνάντηση εργασίας των Εταίρων του διατοπικού Σχεδίου συνεργασίας «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές», στο Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας, στην περιοχή Ψυρρή.

Το Σχέδιο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LEADER και συμμετέχουν ως Εταίροι είκοσι Αναπτυξιακές Εταιρείες της Ελλάδος: Αναπτυξιακή Πάρνωνα, Αχαΐα Αναπτυξιακή, Αναπτυξιακή Βορείου Πελοποννήσου, Αναπτυξιακή Γρεβενών, Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας, Αναπτυξιακή Ημαθίας, Αναπτυξιακή Νομού Θεσσαλονίκης, Αναπτυξιακή Καβάλας, Αναπτυξιακή Καρδίτσας, Αναπτυξιακή Καστοριάς, Αναπτυξιακή Εταιρεία Νομού Λάρισας, Αναπτυξιακή Λήμνου, Αναπτυξιακή Μεσσηνίας, Αναπτυξιακή Πέλλας, Εταιρεία Ανάπτυξης Πηλίου, Πιερική Αναπτυξιακή, Αναπτυξιακή Εταιρεία Σερρών, Φθιωτική Αναπτυξιακή, Αναπτυξιακή Φωκική, Αναπτυξιακή Χαλκιδικής.

Το παραπάνω Σχέδιο, που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποσκοπεί στην ανάδειξη και εξέλιξη της γαστρονομικής μας παράδοσης και των εκλεκτών ελληνικών γεύσεων, που δημιουργούνται με αναγνωρισμένα, πιστοποιημένα (ΠΟΠ, ΠΓΕ) και εκλεκτά προϊόντα από την κάθε περιοχή της Ελλάδας.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων για τις δράσεις του Σχεδίου που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Αρχικά παρουσιάστηκε η εκπόνηση του Σχεδίου Δράσης/ marketing plan, που θα υποδείξει τη μεθοδολογία και τις πρακτικές μέσα από τις οποίες θα πραγματοποιηθεί η ανάδειξη και προβολή των εκλεκτών ελληνικών γεύσεων από τις περιοχές των Εταίρων καθώς και τα ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής.

angre 2Επιπλέον, στο πλαίσιο του Σχεδίου προβλέπεται η σύσταση ενός Δικτύου των Ελληνικών Εκλεκτών Γεύσεων. Το Δίκτυο θα αξιοποιήσει τα υπόλοιπα εργαλεία που θα δημιουργήσει το Σχέδιο με στόχο την υλοποίηση δράσεων ανάδειξης των εκλεκτών γεύσεων με προϊόντα που διαθέτουν ποιότητα, φήμη και άμεση σύνδεση με την περιοχή παραγωγής. Θα ενσωματώσει ένα τουλάχιστον χαρακτηριστικό προϊόν από κάθε περιοχή, καλύπτοντας γεωγραφικά όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της χώρας και θα έχει βιώσιμη προοπτική, ευρεία απήχηση και εθνικό χαρακτήρα. Η δημιουργία του Δικτύου υιοθετήθηκε πρόσφατα από την ΚΕΔΕ – Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας. Μέλη του Δικτύου καταρχήν θα είναι οι είκοσι Αναπτυξιακές Εταιρείες που συμμετέχουν στο Σχέδιο καθώς και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμοι) που ανήκουν στις περιοχές παρέμβασης των ΟΤΔ.

Παράλληλα, αυτή τη περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η κινηματογράφηση στις περιοχές των 20 Αναπτυξιακών Εταιρειών από εξειδικευμένο συνεργείο, για τη δημιουργία οπτικοακουστικού υλικού – βίντεο προβολής, με στόχο την ανάδειξη των εκλεκτών τοπικών γεύσεων με αναγνωρισμένα, πιστοποιημένα και εκλεκτά προϊόντα. Ήδη μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιηθεί βιντεοσκόπηση σε οχτώ περιοχές των Εταίρων (Καρδίτσα, Φωκίδα, Καστοριά, Πήλιο, Καβάλα, Λήμνος, Βορείου Πελοποννήσου, Λήμνος) ενώ έχει καταρτιστεί πρόγραμμα για τη βιντεοσκόπηση στις υπόλοιπες περιοχές.

Το οπτικοακουστικό υλικό που θα δημιουργηθεί αφορά την προβολή του Έργου και της προσέγγισής του γενικά και των επί μέρους εκλεκτών τοπικών γεύσεων από τις περιοχές των Εταίρων. Το υλικό θα περιλαμβάνει τις εκλεκτές τοπικές γεύσεις και τα ποιοτικά προϊόντα των περιοχών των Εταίρων, στιγμιότυπα από τις τοπικές εκδηλώσεις, αξιοθέατα, χαρακτηριστικά τοπία, ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά των περιοχών και ό,τι άλλο κριθεί απαραίτητο και ταιριαστό με τους στόχους του έργου και τη γαστρονομική του προοπτική.

Την επόμενη ημέρα, Παρασκευή 8 Μαΐου 2015, έγινε παρουσίαση του διατοπικού Σχεδίου, σε ημερίδα που πραγματοποίησε η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 και το Εθνικό Αγροτικό Δίκτυο.

Η ημερίδα αφορούσε μεταξύ των άλλων, την ενημέρωση/κατάρτιση των φορέων εφαρμογής του Προγράμματος LEADER σε θέματα διατοπικής συνεργασίας με παρουσίαση παραδειγμάτων επιτυχημένων έργων διατοπικών συνεργασιών. Οι «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές» επιλέχθηκαν ως καλή πρακτική διατοπικής συνεργασίας. Ο Γενικός Διευθυντής της Αναπτυξιακής Πάρνωνα, κ. Μαρίνης Μπερέτσος παρουσίασε τον τρόπο σχεδιασμού του Έργου, το στήσιμο της συνεργασίας (κριτήρια επιλογής Εταίρων, τρόποι εύρεσης Εταίρων), τη στρατηγική, τους στόχους που επιτεύχθηκαν, τα κλειδιά επιτυχίας του Σχεδίου καθώς και τις δυσκολίες κατά την υλοποίησή του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.