abga-brazoun O πραγματικός κόσμος μοιάζει με πίστα του Minecraft στα μάτια του ανθρώπου που φοράει τα Γυαλιά της Microsoft, τα HoloLens.

Εκατοντάδες προγραμματιστές είχαν την ευκαιρία να δουν τον πραγματικό κόσμο να μπερδεύεται με τον ψηφιακό, φορώντας τα υπό ανάπτυξη Γυαλιά Επαυξημένης Πραγματικότητας της Microsoft, τα Microsoft HoloLens.

Στο ετήσιο συνέδριο προγραμματιστών build 2015, η εταιρεία είχε διαθέσιμη μια βελτιωμένη έκδοση της συσκευής που φοριέται στο κεφάλι και προβάλλει στον πραγματικό κόσμο ολογράμματα -είτε πρόκειται για ολογράμματα ανθρώπων που μοιράζονται την ίδια εικόνα, για τρισδιάστατα αρχιτεκτονικά σχέδια κτιρίων που «ζωντανεύουν» ή απλά «παράθυρα» εφαρμογών για Windows 10, όπως το πρόγραμμα αναπαραγωγής βίντεο ή το Skype, που ακολουθούν τον χρήστη.

H Microsoft είχε κάνει το ντεμπούτο μιας πρώιμης έκδοσης των HoloLens τον Ιανουάριο. Τα Γυαλιά που δεν κρύβουν ό,τι περιβάλλει τον χρήστη που τα φοράει, αλλά προβάλλουν στον περίγυρό του χρήσιμες κατ’επιλογή πληροφορίες, ήταν τότε γυμνά και καλωδιωμένα σε έναν υπολογιστή. Τώρα, λειτουργούσαν αυτόνομα, αφού, εκτός από πλήθος αισθητήρων, είχαν και την δική τους πηγή ενέργειας -μπαταρία.

Τι είδαν όσοι φόρεσαν τα HoloLens την πρώτη φορά
Η επίδειξη σε λιγοστούς δημοσιογράφους -περί τους 30- έγινε και πάλι κλειστών των θυρών και υπό αυστηρές προϋποθέσεις, όπως για παράδειγμα, την απαίτηση να εισέρχονται στην “HoloLens Academy” αφήνοντας το smartphone τους εκτός Ακαδημίας. Εκεί, είχαν την ευκαιρία να φορέσουν τα HoloLens και να επιχειρήσουν να χρησιμοποιήσουν το Unity 3D και το Visual Studio για να φτιάξουν μια υποτυπώδη έστω εφαρμογή που θα ζωντάνευε υπό μορφή ολογραμμάτων, ορατών σε όσους φορούν τα ίδια Γυαλιά. Η Nicole Lee, από το Engadget, περιγράφει την διαδικασία διάρκειας 90 λεπτών, αφενός ως εντυπωσιακή, αφετέρου ως σχετικά εύκολη.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε μια εκτενή συζήτηση δύο δημοσιογράφων τεχνολογίας που φόρεσαν τα HoloLens.

Οι δημοσιογράφοι κλήθηκαν να φτιάξουν ένα υποτυπώδες παιχνίδι με εικονικά origami από τις σελίδες ενός σημειωματάριου που στο τέλος έβγαζε μαύρο καπνό μετά από μια δυνατή έκρηξη και άφηνε μια τρύπα από την οποία ένας άλλος κόσμος με λιβάδια και ποτάμια προέβαλλε μπροστά στα έκπληκτα μάτια τους.

Πάντως, δεν συμφωνούν όλοι όλοι τα HoloLens ότι δείχνουν τα εντυπωσιακά, αδιαμφισβήτητα, βίντεο της Microsoft, όπως και όλα όσα δείχνει ότι βλέπουν οι παρουσιαστές της φορώντας τα Γυαλιά στις δύο εκδηλώσεις όπου τα παρουσίασε. Το περιοδικό Wired μεταφέρει την εμπειρία ενός αναλυτή με ιδιαίτερη σχέση με το αντικείμενο, ο οποίος μας προσγειώνει λέγοντας ότι «το δωμάτιο δεν γεμίζει από ολογράμματα». Το περιθώριο που έχει κανείς για να δει ένα ολόγραμμα είναι πολύ μικρό και περιορίζεται στις 35-40 μοίρες οριζόντια, κατά τον Brian Blau, ένας από τους λιγοστούς ανθρώπους που φόρεσαν τα HoloLens.
Η Microsoft κάλεσε τους προγραμματιστές να φανταστούν το δικό τους app να παίρνει την μορφή ολογραμμάτων και τόνισε πως όσα μάθουν για την ανάπτυξη “universal app” -των εφαρμογών που μπορούν να εκτελούνται σε οποιαδήποτε συσκευή τρέχει Windows 10- μπορεί να αξιοποιηθεί για να αναπτύξουν app και για τα HoloLens.

Δείτε την δεύτερη παρουσίαση των HoloLens στο build 2015:

Στο βίντεο, η Microsoft δείχνει εφαρμογές που μπορούν να αξιοποιήσουν τα ολογράμματα με επαναστατικά αποτελέσματα -στην κατασκευή κτιρίων (με δυνατότητα προβολής του σχεδίου στον πραγματικό χώρο και επεξεργασίας σε περίπτωση λάθους στο σχέδιο με ένα άγγιγμα), στην απαιτητική εκπαίδευση (π.χ. φοιτητών ιατρικής στην ανατομία), στον έλεγχο πραγματικών ρομποτικών μηχανισμών κ.ά.

in

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.