Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Ο Λέκκας μας φοβίζει: Ο σεισμός του Νεπάλ θα φέρει σεισμικό ντόμινο

27 Απριλίου, 2015 by Σταματίνα

lekkas Σεισμικό ντόμινο αναμένεται να προκαλέσει η ισχυρή δόνηση των 7,8 βαθμών στο Νεπάλ προειδοποίησε τη

Δευτέρα στο Mega, από το Νεπάλ όπου βρίσκεται, ο Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ).

“Ο σεισμός δεν μπορεί να επηρεάσει τον ελληνικό χώρο” δήλωσε πάντως κατηγορηματικά.
Ώς τώρα από τον Εγκέλαδο έχουν χαθεί τουλάχιστον 3.218 άνθρωποι και οι τραυματίες είναι 6.538. “Το σεισμικό γεγονός στη Νεπάλ ήταν 900 φορές μεγαλύτερο από αυτό στην Κεφαλονιά” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας.
Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ εκτίμησε ακόμη ότι λόγω της σεισμικής δραστηριότητας υπολογίζεται ότι τα Ιμαλάια “θα σηκωθούν τουλάχιστον ένα μέτρο”.
Όπως εξήγησε εξάλλου στον ΣΚΑΪ o καθηγητής, ο σεισμός προήλθε από τη σύγκρουση της τεκτονικής πλάκας της Ασίας με την πλάκα Ινδίας. Λόγω της σύγκρουσης υπάρχει πτύχωση πετρωμάτων και δημιουργήθηκαν τα Ιμαλάια.

“Αυτή η ορεινή αλυσίδα προήλθε από χιλιάδες τέτοιους σεισμούς. Στη συγκεκριμένη περιοχή υπήρχε σεισμικό κενό… Ένα από τα ρήγματα δεν είχαν σπάσει και υπάρχουν και άλλα δύο. Το ένα που δεν είχε σπάσει έδωσε και τον προχθεσινό σεισμό” τόνισε ο επικεφαλής του ΟΑΣΠ.
Ο κ. Λέκκας είναι επικεφαλής αποστολής του ΕΚΠΑ και του ΟΑΣΠ με χρηματοδότηση του ΟΗΕ, για παροχή επιστημονικής και τεχνικής βοήθειας στο Νεπάλ.
Σημειώνεται ότι οι ζημιές από το σεισμό και τους μετασεισμούς εκτιμάται ότι γύρισαν την οικονομία του Νεπάλ πάνω από μια 10ετία πίσω. Σύμφωνα με την Αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία, μέχρι στιγμής το κόστος από το σεισμό κυμαίνεται σε 1 με 10 δισεκ. δολάρια.

iefimerida

This entry was posted on Δευτέρα, 27 Απριλίου, 2015 at 20:34 and is filed under ΚΟΣΜΟΣ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply