Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Ποια είναι η πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου

26 Απριλίου, 2015 by Χρήστος Μίμης

Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα σύμφωνα με διεθνή έρευνα για την ευτυχία

ευτυχιαΜπορεί στη λίστα των χρεωμένων χωρών να βγαίνουμε αρκετά ψηλά, κανείς όμως δεν ήλπισε πως σε μια λίστα που κατατάσσει τις χώρες ανάλογα με το επίπεδο ευτυχίας τους, θα μπορούσε,  ειδικά τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα να κατακτήσει το βάθρο.

Αναλογιζόμενος άλλωστε κανείς τις συνιστώσες που έλαβαν υπόψη τους οι ερευνητές για την κατασκευή της ευτυχισμένης λίστας κατανοεί πως οι πρωτιές μπορούν χαρακτηριστούν αναμενόμενες αλλά και άρρηκτα συνδεδεμένες με το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων των πρωταθλητριών σε ευτυχία χωρών.

Σύμφωνα λοιπόν με διεθνή έρευνα για την ευτυχία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στη Νέα Υόρκη τα πρωτεία παίρνει η Ελβετία, η οποία προηγείται της Ισλανδίας, της Δανίας, της Νορβηγίας και του Καναδά, ενώ η Ελλάδα καταλαμβάνει την 102η θέση μεταξύ 158 χωρών.

Την πρώτη δεκάδα των «ευτυχισμένων» χωρών συμπληρώνουν η Φινλανδία, η Ολλανδία, η Σουηδία, η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία. Οι ΗΠΑ βρίσκονται στη 15η θέση, το Βέλγιο στη 19η, η Βρετανία στην 21η, η Γερμανία στην 26η, η Γαλλία στην 29η, η Ισπανία στην 36η και η Ιταλία στην 50ή.

Η φετινή έκθεση αποτελεί την τρίτη κατά σειρά που επιχειρεί να ποσοτικοποιήσει την ευτυχία προκειμένου να επηρεάσει τις πολιτικές των κυβερνήσεων. Τα Ηνωμένα Έθνη είχαν δώσει στη δημοσιότητα την πρώτη έκθεσή τους το 2012.

Για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι ερευνητές μελέτησαν το προσδόκιμο ζωής με καλή υγεία, το κατά κεφαλή ΑΕΠ, την κοινωνική υποστήριξη (το να μπορεί κάποιος να βασιστεί σε κάποιον άλλον), την εμπιστοσύνη (υπολογίζεται με βάση την απουσία διαφθοράς στην πολιτική ή τις επιχειρήσεις), την ελευθερία στις επιλογές που κάνει ο καθένας για τη ζωή του και τη γενναιοδωρία.

Οι 13 πρώτες χώρες της κατάταξης είναι οι ίδιες που ήταν και το 2014, έχοντας απλώς αλλάξει μεταξύ τους θέσεις, σημείωσε ο Τζέφρι Σακς, ο διευθυντής του Ινστιτούτου της Γης στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σημείωσε ότι οι χώρες αυτές συνδυάζουν τον πλούτο με την ισχυρή κοινωνική υποστήριξη ενώ και οι κυβερνήσεις τους είναι σχετικά έντιμες και υπεύθυνες.

Στις τελευταίες θέσεις του καταλόγου βρίσκονται το Αφγανιστάν (153), η Ρουάντα (154), το Μπενίν (155), η Συρία (156), το Μπουρούντι (157) και το Τόγκο (158).

Παρά την εμπόλεμη κατάσταση στο Ιράκ, η χώρα αυτή βρίσκεται στην 112η θέση, μπροστά από τη Νότια Αφρική, την Ινδία, την Κένυα και τη Βουλγαρία.

newsbeast

This entry was posted on Κυριακή, 26 Απριλίου, 2015 at 23:53 and is filed under ΚΟΣΜΟΣ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply