Νέες υπηρεσίες και εισαγωγή μέσω πανελληνίων εξετάσεων από το 2016

πυροσβεστικηΑπό το 2016 η εισαγωγή στην Ακαδημία της Πυροσβεστικής θα γίνεται μέσω πανελληνίων εξετάσεων και η αντιπυρική περίοδος της ίδιας χρονιάς θα βρει το Σώμα με νέες υπηρεσίες καθώς θα έχει προηγηθεί αναδιάρθρωσή τους.

Αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων άλλων στον σχεδιασμό για την επόμενη ημέρα στο Πυροσβεστικό Σώμα, από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Η αντίστροφη μέτρηση για τις αλλαγές ξεκινά, σύμφωνα με πληροφορίες, από σήμερα Πέμπτη, σε συνεδρίαση για το πλαίσιο λειτουργίας της Ακαδημίας στην οποία θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της, του Αρχηγείου της Πυροσβεστικής και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην οποία υπάγεται το Π.Σ. Αυτό που ωστόσο δεν αναμένεται να γίνει -αν και είχε εξαγγελθεί προεκλογικά- είναι η κατάργηση του νόμου 4249/2014 περί αναδιάρθρωσης του Πυροσβεστικού Σώματος.

Υπενθυμίζεται ότι προεκλογικά εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ είχαν εξαγγείλει άμεση ομογενοποίηση του προσωπικού του Π.Σ. με ένταξη των Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης (Π.Π.Υ) στο μόνιμο προσωπικό, άμεση πρόσληψη των επιλαχόντων πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης και η πρόσληψη των μονίμων Πυροσβεστών να πραγματοποιείται σε ετήσια, συνεχή και σταθερή βάση με το σύστημα των πανελληνίων εξετάσεων. Να σημειωθεί ότι έως τώρα οι προσλήψεις των πυροσβεστών γίνονταν μέσω διαγωνισμών.

Για τις επιμέρους αλλαγές σε υπηρεσίες και διαδικασίες όπως οι κρίσεις και οι προαγωγές αλλά και ο κανονισμός εσωτερικής λειτουργίας του ΠΣ έχει ζητηθεί από τις συνδικαλιστικές ενώσεις των πυροσβεστών να στείλουν τις παρατηρήσεις τους. Για τις κρίσεις και προαγωγές προεκλογικά είχε ειπωθεί ότι σχεδιάζεται να γίνει άμεση τροποποίηση του κανονισμού κρίσεων και προαγωγών με εισαγωγή συστήματος μοριοδότησης, το οποίο θα έχει συγκεκριμένα κριτήρια, ενώ η επιλογή του Αρχηγού και Υπαρχηγού του Π.Σ. θα γίνεται από διακομματική Επιτροπή της Βουλής.

Σχετικά με την ομογενοποίηση αυτή -λόγω οικονομικών συγκυριών- αναβάλλεται προσωρινά και αναμένεται να γίνει μετά τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου.

Για την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών, αυτές θα γίνουν με κριτήρια την επικινδυνότητα της κάθε περιοχής, την μορφολογία του εδάφους κ.α. και στόχος είναι οι αλλαγές να έχουν ολοκληρωθεί πριν την έναρξη της επόμενης αντιπυρικής περιόδου.

Προεκλογικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν ότι στο σχεδιασμό που είχαν κάνει προβλέπεται ο «επανακαθορισμός του ρόλου και ανασχεδιασμός της δομής, οργάνωσης και λειτουργίας του Α.Π.Σ. με τη δημιουργία νέων Κλάδων, Διευθύνσεων και Τμημάτων – συγχωνεύσεις υφιστάμενων Διευθύνσεων, ώστε να διευκολύνεται η αρχή του συγκεντρωτικού ελέγχου». Ακόμη προβλέπονταν η δημιουργία νέου οργανογράμματος και τροποποίηση του κανονισμού μεταθέσεων κατόπιν ουσιαστικού διαλόγου με τους συνδικαλιστικούς φορείς. Επιπλέον σχεδιάζονταν μεταβίβαση ουσιαστικών αρμοδιοτήτων στις Περιφερειακές Διοικήσεις Π.Υ. με ταυτόχρονη μεταφορά ανάλογων οικονομικών πόρων και αύξηση της οργανικής τους δύναμης ώστε να διευκολύνεται η αρχή της αποκεντρωμένης εκτέλεσης και διακοπή της υποχρηματοδότησης του ΠΣ και κάλυψη όλων των απαραίτητων λειτουργικών του δαπανών.

Επιπροσθέτως στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνονταν και «η αξιολόγηση όλων των επιχειρησιακών μονάδων (Π.Υ. και Π.Κ.) και των Ειδικών Υπηρεσιών του ΠΣ με βάση αναβάθμιση – υποβάθμιση και όχι κατάργησή τους, με συγκεκριμένα κριτήρια που θα καθορισθούν από το Συμβούλιο Επιτελικού Σχεδιασμού του ΠΣ., η άμεση τροποποίηση της δομής και του τρόπου λειτουργίας των πεζοπόρων τμημάτων σύμφωνα με τις γνώσεις και εμπειρίες που έχουν αποκτηθεί και τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει, η χρησιμοποίηση διοικητικών αξιωματικών σε στην αντιμετώπιση σοβαρών συμβάντων με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (σεισμοί, δασικές πυρκαγιές, πλημμύρες, χιονοπτώσεις, τεχνολογικά ατυχήματα κλπ.) και ειδικότερα σε διαδικασίες όπως εκτίμηση κινδύνου, ασφάλεια – σχεδιασμός επιχειρήσεων, εφαρμογή σχεδίων διοικητικής υποστήριξης, προανάκριση , εκτίμηση κόστους επιχειρήσεων κ.α., παρέχοντας υπηρεσίες διοικητικής υποστήριξης των επιχειρήσεων ως εμπειρογνώμονες».

Αξιωματικοί της Πυροσβεστικής έλεγαν χαρακτηριστικά «αρκετά έχουν ειπωθεί κυρίως προεκλογικά. Μένει να δούμε πόσα από αυτά θα υλοποιηθούν και πότε».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.