Ο τραπεζίτης που ξεκίνησε με… δανεικά από τον πατέρα του
πλουσιοι
Βγαλμένη από ταινία φαντασίας μοιάζει η ιστορία επιτυχίας του τραπεζίτη που ξεκίνησε με δανεικά χρήματα από τον πατέρα του και φίλους του και κατάφερε να φτιάξει έναν πραγματικό κολοσσό και να μπει στις λίστες του Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου.

Ο λόγος για τον Uday Kotak ιδρυτή και Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Kotak Mahindra Bank της Ινδίας.

Μπορεί το όνομά του να μην είναι γνωστό στην Ελλάδα, όμως η φήμη του είναι πλέον παγκόσμια.

Μόλις πέρσι ο Ινδός τραπεζίτης κατέκτησε τον τίτλο του «Παγκόσμιου Επιχειρηματία της Χρονιάς» από την ΕΥ στο πλαίσιο μιας εντυπωσιακής τελετής στην αίθουσα Salle des Etoiles στο Μόντε Κάρλο.

Ο Uday Kotak επελέγη μεταξύ 60 φιναλίστ από 51 χώρες που διεκδικούσαν τον τίτλο και οι οποίοι είχαν ήδη εκλεγεί ως Επιχειρηματίες της Χρονιάς στη χώρα τους.

Με έδρα το Μουμπάι, η τράπεζα Kotak Mahindra Bank (KMB) έχει 605 υποκαταστήματα σε ολόκληρη την Ινδία καθώς και γραφεία σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Ντουμπάι, Αμπού Ντάμπι, Μαυρίκιο και Σιγκαπούρη και θεωρείται σήμερα ένας από τους κορυφαίους ομίλους χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της Ινδίας.

Το επιχειρηματικό του δαιμόνιο είναι μοναδικό. Μπορεί από το 1995 να είχε συνεργάτες την Goldman Sachs στην Ινδία, στον τομέα της επενδυτικής τραπεζικής, όμως έδειξε τα… δόντια του το 2007, όταν οι αναπτυξιακές προοπτικές της Ινδικής οικονομίας έστρεψαν το ενδιαφέρον των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών στην Ινδία και η Goldman Sachs ενδιαφέρθηκε να εξαγοράσει την KMB.

Ο Uday Kotak, ανέτρεψε τους κανόνες του παιχνιδιού και εξαγόρασε τη Goldman.

Μόλις αντιλήφθηκε τι επρόκειτο να συμβεί κατάφερε το… ακατόρθωτο με μαεστρία. Αντί να τον αγοράσουν η Goldman του πούλησε τα μερίδιά της, 25%, σε δύο ventures με την Kotak Mahindra προς 3,33 δισ. ρουπίες (75 εκατ. δολ.).

Τα τελευταία δέκα χρόνια, 25πλασίασε τα περιουσιακά στοιχεία του ομίλου και 30πλασίασε τα έσοδά του. Σήμερα, η KMB θεωρείται η πέμπτη σε αξία τράπεζα στην Ινδία και σύντομα θα γίνει τέταρτη μετά τη συμφωνία του με την ING. Η συγχώνευση της ING Vysya με την Kotak Mahindra ωθεί τη δεύτερη σε ενεργητικό ύψους 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ένα δίκτυο με περισσότερα από 1.200 καταστήματα σε όλη τη χώρα.

Η ιστορία επιτυχίας και το κρίκετ

Ο Uday Kotak ίδρυσε την Capital Management Finance Ltd το 1985. Το 2003 η επιχείρηση ήταν η πρώτη μη τραπεζική εταιρεία χρηματοδότησης στην εταιρική ιστορία της Ινδίας που μετετράπη σε τράπεζα. Στο διάστημα αυτό, ξεκινώντας με κεφάλαιο εκκίνησης που δεν ξεπερνούσε τα 250.000 δολάρια, εξελίχθηκε σε διεθνή όμιλο με έσοδα 2,8 δισ. δολάρια.

Ο δαιμόνιος τραπεζίτης ξεκίνησε την επιχείρησή του όταν δανείστηκε χρήματα από τον πατέρα του που έκανε εμπόριο βαμβακιού και φίλους του. Το ποσό δεν ήταν και πολύ μεγάλο, όμως ο ίδιος κατάφερε πολλά…

Για τους Ινδούς είναι ο άνθρωπος που ήρθε από το πουθενά και μέσα σε δύο δεκαετίες έφτιαξε ένα παγκόσμιο brand και μια τεράστια περιουσία. Κατά ένα περίεργο τρόπο το Κρίκετ, η δεύτερη μεγάλη αγάπη του, μετά τα μαθηματικά, συνδέεται άμεσα με την επιτυχία του.  Άλλωστε δεν ήταν απλά καλός στα μαθηματικά,αλλά είχε μια ιδιαίτερη σχέση με τους αριθμούς. ήταν σαν οι αριθμού να του μιλούσαν…

Το 1979, ενώ έπαιζε κρίκετ στο κολέγιο και ήταν αρχηγός της ομάδας, είχε ένα ατύχημα. Η μπάλα τον χτύπησε στο κεφάλι και με εγκεφαλική αιμορραγία βρέθηκε στο νοσοκομείο. Οι πιθανότητες ήταν εναντίον του και οι γιατροί δεν έδιναν πολλές πιθανότητες επιβίωσης.

Ωστόσο καταρρίπτοντας τις πιθανότητες βγήκε από το νοσοκομείο σώος και δυνατός.

Αυτό το ατύχημα καθόρισε την πορεία της ζωής του. Του πήρε λίγο χρόνο να αναρρώσει και έχασε το εξάμηνο για το Master.

Έτσι άρχισε να πηγαίνει στο γραφείο της οικογενειακής επιχείρησης που έκανε εμπόριο βαμβακιού.

Δεν ήταν μια ευχάριστη εμπειρία, αν και όπως ο ίδιος έχει πει σε συνεντεύξεις του ήταν ένα τεράστιο μάθημα γι’ αυτόν. «Για κάθε απόφαση, θα έπρεπε να ασχοληθεί με δεκατέσσερα μέλη της οικογένειας και το μόνο πράγμα που μου δίδαξαν ήταν να μην κάνω ποτέ επιχειρήσεις με την οικογένεια. Έχω 5.000 υπαλλήλους σήμερα και κανείς από αυτούς δεν έχει σχέση με εμένα» έχει δηλώσει παλιότερα.

Εκείνη την εποχή οι τράπεζες στην Ινδία έδιναν στους καταθέτες επιτόκιο 6%, αλλά δάνειζαν με 16,5%… Εκεί ακριβώς είδε τη μεγάλη ευκαιρία.

Σε εκείνες τις ημέρες, θυμάται Ουντάι, οι τράπεζες έδωσαν καταθέτες 6 τοις εκατό για την επιστροφή των χρημάτων τους. Αλλά εάν μια εταιρεία προχώρησε στην ίδια τράπεζα για να δανειστεί κεφάλαια, οι τράπεζες χρεώνονται ενδιαφέρον του 16,5 τοις εκατό.

Έμαθε ότι η Nelco, της Tata χρειαζόταν κεφάλαιο κίνησης. Βρήκε συνεργάτες και φίλους και τους υποσχέθηκε απόδοση που θα ήταν υψηλότερη από το 6% των τραπεζών. Στη Nelcο έδωσε επιτόκιο χαμηλότερο από το 16% της τράπεζας και ξεκίνησε.

O γάμος του και το deal

Όταν κοιτάζει πίσω τη ζωή του, πιστεύει ότι το 1985 ήταν ίσως μία από τις πιο σημαντικές χρονιές. Τότε αποφάσισε να ξεκινήσει μια  δική του επιχείρηση και τότε γνώρισε τη σύζυγό του, Pallavi. Ήταν ουσιαστικά η αγάπη με την πρώτη ματιά. Παντρεύτηκαν μέσα σε λίγους μήνες και έκαναν δύο παιδιά.

Και ήταν η χρονιά που ο Αντιπρόεδρος του ινδικού βιομηχανικού κολοσσού Mahindra, ο κύριος Anand G. Mahindra τον εμπιστεύτηκε και επένδυσε στην επιχείρηση του. Μάλιστα του έκανε την πρόταση στη δεξίωση του γάμου του!

Μόλις επιστρέψει  από τις ΗΠΑ και κατάλαβε ότι η επανάσταση των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών ήταν βέβαιο ότι θα χτυπήσει την Ινδία. Στις αρχές του 1986, όταν η επιχείρηση πήρε σάρκα και οστά, γεννήθηκε η Kotak Mahindra.

«Όπως η Goldman Sachs ή μία από τις άλλες μεγάλες δυτικές επιχειρήσεις που θαύμαζα. Και ας είμαστε ειλικρινείς. Το όνομα Kotak δεν σήμαινε τίποτα. Όμως η προσθήκη του Mahindra έδωσε στην εταιρεία τη αξιοπιστία» έχει πει ο ίδιος…

Έχει μείνει στην… ιστορία στην Ινδία όταν στα πρώτα του βήματα χρειάστηκε να επεκτείνει την επιχείρησή του και συγκεκριμένα να διπλασιάσει άμεσα το εργατικό δυναμικό του. Όμως δεν ήθελε να αλλάξει την έδρα της επιχείρησης. Τι έκανε; Έκοψε τα γραφεία στη μέση και έτσι χώρεσε στον ίδιο χώρο το διπλάσιο αριθμό εργαζομένων!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.