Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Κατσικάκι στη λαδόκολα -Εσείς, ψήστε το αλλιώς!

11 Απριλίου, 2015 by Χρήστος Μίμης

Αφιερωμένο σε όσους δεν μπορούν να το σουβλίσουν

κατσικιΣουβλιστό αρνί και Πάσχα ταυτίζονται στην ορθόδοξη Ελλάδα.
Σε όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν, δίνω αυτή τη συνταγή με τέσσερα-πέντε μυστικά για να φάτε κατσικάκι στη λαδόκολλα να γλύφετε τα δάχτυλά σας

Υλικά

  • Μια ωμοπλάτη κατσικιού (πιο τρυφερό και πιο τροφαντό κομμάτι από το κατσικίσιο μπούτι)
  • Η, αν θέλετε, μισό κατσικάκι
  • 4 φύλλα δάφνης
  • 5 σκελίδες σκόρδο
  • Ελαιόλαδο
  • Δενδρολίβανο
  • Χοντρό αλάτι, πιπέρι και κόκκους ρόζ πιπεριού
  • Λαδόκολλα σε ρολό από το σούπερ μάρκετ
  • Αλουμινόχαρτο άφθονο


Εκτέλεση

  • Ανάψτε το φούρνο με αέρα στους 200 βαθμούς
  • Καθαρίστε το κατσικάκι από περιττά λίπη (αν έχει)
  • Σφίξτε το με σπάγκο γερά, ακόμη κι αν είναι ένα κομμάτι μόνο
  • Αν είναι μισό κατσίκι, τότε θέλει απαραιτήτως σφίξιμο με σπάγκο
  • Αλατίστε το με χοντρό αλάτι, πιπέρι και ρίξτε του κόκκους πιπεριού
  • Βάλτε το σκόρδο χωρίς να το ξεφλουδίσετε
  • Προσθέστε τη δάφνη
  • Περιχύστε με άφθονο ελαιόλαδο
  • Κόψτε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολας και πλύντε το με νερό
  • Αν δεν το πλύνετε, θα ανάψει και θα καρβουνιάσει στο φούρνο
  • Σφιχτά, τυλίξτε το κατσικάκι με τη λαδόκολλα
  • Μην το φοβάστε, σφίξτε το!
  • Οταν θα έχετε «συμμαζέψει» το κατσικάκι, περάστε το απ’έξω με αλουμινόχαρτο
  • Θα το προφυλάξει από το κάψιμο και θα ψηθεί καλύτερα
  • Προσοχή: Για κάθε κιλό κατσικιού θέλει 40 λεπτά στο φούρνο
  • Επομένως, υπολογίστε 4-5 ώρες συνολικά, αν έχετε μεγάλο κομμάτι κρέατος

 

  • Σε αλουμινόχαρτο μπορείτε να βάλετε και αρκετές πατατούλες, ώστε να έχετε συνοδευτικό στο πιάτο
  • Στις πατατούλες ρίξτε λίγο βούτυρο από πάνω, αλάτι χοντρό, πιπέρι και λίγο δεντρολίβανο
  • Κλείστε το αλουμινόχαρτο και ψήστε τις δίπλα στο κατσικάκι
  • Αν τυχόν έχετε πολύ χώρο, μπορείτε να τις βάλετε μαζί με το κατσικάκι, όπως βολεύει!

Ακόμη κι αν το κατσικάκι σας είναι μπούτι, σφίξτε το καλά με σπάγκο. Διατηρεί τους υπέροχους ζωμούς μέσα του.

Κάποιοι στο κατσικάκι τους βάζουν ρίγανη. Δεν το συνιστώ. Το δεντρολίβανο δίνει πιο ευγενικά αρώματα.

Μην αφήσετε το κομμάτι ολόκληρο σε μήκος. Τυλίξτε το καλά.

ΤΙΡ: Και είπαμε: Μην ξεχάσετε να βρέξετε τη λαδόκολλα με νερό. Καλό Πάσχα!

iefimerida

This entry was posted on Σάββατο, 11 Απριλίου, 2015 at 21:07 and is filed under ΣΥΝΤΑΓΕΣ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply