Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Αλέξης Τσίπρας: Έντιμος συμβιβασμός, όχι άνευ όρων συνθηκολόγηση

30 Μαρτίου, 2015 by Χρήστος Μίμης

Τα οικονομικά συμφέροντα και τα πολιτικά κέντρα που είναι πίσω τους δεν θα έχουν ασυλία
τσιπρασ βουλη
“Επιδιώκουμε έναν έντιμο συμβιβασμό με τους εταίρους αλλά μην περιμένετε άνευ όρων συνθηκολόγηση” δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας κατά την συζήτηση στην Βουλή για την ενημέρωση των κομμάτων για την πορεία της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους.

Απηύθηνε δε ευθέως το ερώτημα προς τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης: “θα στηρίξετε την διαπραγματευτική πολιτική για να μπει τέλος στην λιτότητα ή θα συμπεριφέρεστε σαν φερόφωνα των εμπνευστών του μνημονίου. Αυτό είναι το δίλημμα που πρέπει να απαντηθεί χωρίς μισόλογα. Αλλά πρέπει να καταληξει η αντιπολίτευση αν έχουμε ήδη συνθηκολογήσει όπως μας λέτε Δευτέρα Τετάρτη Παρασκευή ή οδηγούμε την χώρα στα βράχια όπως λέτε Τριτη Πέμπτη Σάββατο. Την απάντηση στις αντιφάσεις του αντιπολιτευτικού λόγου την δίνουμε καθημερινά με την σκληρή διαπραγμάτευση στο εξωτερικό και με την υλοποίηση του προγράμματός μας στο εσωτερικό.

Είναι μνημόνιο ο νόμος για την ανθρωπιστική κρίση; είναι μνημόνιο ο νόμος για τις 100 δόσεις; Είναι μνημόνιο ο νόμος για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ; είναι μνημόνιο η άρνηση να αυξήσουμε το ΦΠΑ; η λύση για την βιομηχανία ζάχαρης είναι μνημόνιο; Είναι όλα αυτά παράταση του μνημονίου. Απευθυνόμενος προς τον κ. Σαμαρά ρώτησε: “ποιά μεταρρύθμιση κάνατε εσείς οι μνημονιακοί μεταρρυθμιστές εκτός από την μείωση μισθών και συντάξεων και το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας; γιατί δεν κάνατε το ίδιο με τις άδειες ραδιοτηλεοπτικών μέσων που ήταν μνημονιακή υποχρέωση κ. Σαμαρά. Την ξεχάσατε και εσείς και η Τρόικα. Γιατί δεν προχωρήσατε σε πραγματικούς ελέγχους για την φοροδιαφυγή; Σήμερα μαθαίνουμε ότι δημόσιοι υπάλληλοι παραιτήθηκαν γιατί τους ασκούνταν πιέσεις για στενούς σας συνεργάτες. Η παρούσα κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας δεν δίστασε να μιλήσει την γλώσσα της αλήθειας και να πει απαγορευμένες λέξεις, αξιοπρέπεια, εθνική υπερηφάνια αλλά και Ζίμενς, κατοχικό δάνειο, πολεμικές επανορθώσεις μέσα στο Βερολίνο. Αλήθεια κ. Σαμαρά επραξα σωστά που τα είπα μέσα στο ΒΕρολίνο ή έπρεπε κι εγώ να πω “ουδείς αναμάρτητος στην κα Μέρκελ;”.

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός είπε ότι η” ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει την δίκη της λίστα μεταρρυθμίσεων. Με αυτά τα μέτρα θα πληρώσουν επιτέλους οι κατέχοντες. Η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου είναι ευρωπαικό κεκτημένο και αυτή την συμφωνία θα τηρήσουμε. Κάλεσε την αντιπολίτευση να στηρίξει την εθνική διαπραγματευτική προσπάθεια. Το μνημόνιο δεν θα επιστρέψει, τώρα έχουμε την δυνατότητα και την ευκαιρία να προχωρήσουμε σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος, για αναδιανομή εισοδήματος και για δημιουργία κράτους δικαίου”.

Δεν υπάρχει μυστική διπλωματία υπάρχει ανοικτή, διαφανής διαπραγμάτευση δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι “η επιλογή για ανοικτή διαπραγμάτευση είναι επιλογή επιστροφής της δημοκρατίας. Ο λαός μας ζητά να μην κάνουμε βήμα πίσω, αυτή είναι η λαική εντολή να προχωρήσουμε σε μία σκληρή διαπραγμάτευση και να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας και την εφαρμόζουμε”.

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε με μελανά χρώμτα την κατάσταση που παρέλαβε στην οικονομία: “Παραλάβαμε μία χώρα όχι στο χείλος του γκρεμού αλλά βαθιά στον γκρεμό. Η προηγούμενη κυβέρνηση επαιρόταν για το πρωτογενές πλεόνασμα, 1,8% το 2014. Η πραγματικότητα είναι ότι το πλεόνασμα είναι μόλις 0,3%, 2,7 δις λιγότερα από όσο έλεγε. Τα δημόσια ταμεία όμως δεν είχαν ούτε αυτό το πενιχρό πλεόνασμα. Αντίθετα υπήρχε ταμειακό έλλειμμα που το δημιούργησε το κρεσέντο κινδυνολογίας και η ανικανότητά της κατά την προεκλογική περίοδο. Η ρύθμιση για τις 100 δόσεις έφερε 70 εκατομμύρια ευρώ σε πέντε μήνες όταν η δική μας ρύθμιση έφερε 100 εκατομμύρια σε μία εβδομάδα. ΠΑρόλη την ασφυκτική κατάσταση που δεν έγινε τυχαία -κάποιοι την προετοίμασαν- η διαπραγματευτική μας στρατηγική οδήγησε στην συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου με την οποία κερδήθηκε η μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος. Επίσης αντί για μειώσεις στις συντάξεις και την αύξηση του ΦΠΑ η ελληνική κυβέρνηση θα υλοποιήσει ένα δικό της πρόγραμμα ώστε να σταματήσουν τα βάρη της κρίσης να τα πληρώνουν τα συνήθη υποζύγια. Με την απόφαση της 20η Φεβρουαρίου ανοίγει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, γιατί χωρίς μία τέτοια παρέμβαση δεν είναι δυνατή η αποπληρωμή του χρέους. Θα ανοίξει η συζήτηση για να μειωθούν τα εξωπραγματικά πλεονάσματα της επόμενης τριετίας που είναι το άλλο όνομα της λιτότητας. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να μπει τέλος στην μνημονιακή πολιτική. Ο άλλος δρόμος είναι η άνευ όρων υποχώρηση”.

Κλείνοντας ζήτησε από την κοινωνία να σταθεί δίπλα στην κυβέρνηση λέγοντας ότι η προσπάθειά της είναι εθνική προσπάθεια να σταθεί όρθια η χώρα.

πρώτο θέμα

This entry was posted on Δευτέρα, 30 Μαρτίου, 2015 at 22:15 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply