Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Γιώργος Κασαπίδης για τον καταρροϊκό πυρετό των προβάτων …

24 Μαρτίου, 2015 by Χρήστος Μίμης

ΠΡΟΒΑΤΑΤο ζήτημα της αποτελεσματικής αντιμετώπισης του καταρροϊκού πυρετού των προβάτων θέτουν εκ νέου ο βουλευτής Ν.Δ. Κοζάνης κ. Γ. Κασαπίδης και άλλοι 9 βουλευτές της Ν.Δ.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι την περσινή χρονιά οι κτηνοτρόφοι υπέστησαν μεγάλη ζημιά, καθώς σημαντικός αριθμός ζωικού κεφαλαίου απωλέστηκε, ο κ. Κασαπίδης επανέρχεται με νέα ερώτηση, ώστε να μην επαναληφθεί η ίδια κατάσταση.

Ενόψει της νέας περιόδου και με δεδομένα την εμπειρία που αποκομίστηκε κατά την περσινή χρονιά αλλά και την εφαρμογή εμβολίου εναντίον του καταρροϊκού σε αρκετές χώρες της Ευρώπης κατά το πρόσφατο παρελθόν ο κ. Κασαπίδης θέτει στην πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ, το ενδεχόμενο εφαρμογής προγράμματος εμβολιασμού και της ζητά να λάβει άμεσα αποφάσεις.

Παρακάτω ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

 

ΘΕΜΑ: ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡΡΟΪΚΟΥ ΠΥΡΕΤΟΥ

 

Η προστασία του ζωικού κεφαλαίου από ζωονόσους συνιστά ζήτημα άμεσης προτεραιότητας για τον κτηνοτροφικό κόσμο. Ιδιαίτερα σε εκείνες τις περιοχές όπου έχει χαθεί κατά το πρόσφατο παρελθόν πολύτιμο ζωικό κεφάλαιο, λόγω του καταρροϊκού πυρετού, η ανησυχία των κτηνοτρόφων είναι έκδηλη για το τι μέλλει γενέσθαι τη φετινή χρονιά.

Οι φόβοι που εκφράζουν οι κτηνοτρόφοι συνίστανται στο ότι εάν φέτος εμφανιστεί ξανά η ασθένεια -πράγμα σχεδόν σίγουρο για αυτούς- δεν θα έχουν τα μέσα και τον απαραίτητο χρόνο για να την καταπολεμήσουν, χωρίς να χάσουν ζώα. Καθώς οι καιρικές συνθήκες θα είναι σύντομα ευνοϊκές για την εξάπλωση του φορέα της νόσου, δεν πρέπει να χαθεί χρόνος. Επιπροσθέτως, η εμπειρία που αποκομίστηκε και η ενημέρωση που υπήρξε το προηγούμενο έτος, μπορούν να αποτελέσουν εφαλτήριο για την έγκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του αρμόδιου Υπουργείου στις 4 Μαρτίου 2015, το ενδεχόμενο εμβολιασμού των ζώων για την καταρροϊκό πυρετό θα κριθεί από τα αποτελέσματα ορολογικής έρευνας. Μπροστά στον κίνδυνο της απώλειας ζώων λόγω ενδεχομένων καθυστερήσεων στη λήψη μέτρων, οι κτηνοτρόφοι αναμένουν από την αρμόδια ηγεσία του Υπουργείου να επισπεύσει το χρονοδιάγραμμα των αποφάσεών της σχετικά με την χρήση ή όχι εμβολίου για την εν λόγω ασθένεια.

Παράλληλα ζητούν ενημέρωση για την έγκαιρη προμήθεια και εφαρμογή των προληπτικών μέτρων (παροχή εντομοκτόνων και εντομοαπωθητικών).

 

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

 

  1. Πότε θα έχετε στη διάθεσή σας τα αποτελέσματα που θα επιτρέψουν τη λήψη της απόφασης για τη χρήση του εμβολίου; Εάν τελικά αποφασιστεί η χρήση του, πότε υπολογίζετε ότι θα είναι εφικτός ο εμβολιασμός του ζωικού κεφαλαίου;
  2. Το κόστος του εμβολιασμού θα βαρύνει τον κτηνοτρόφο ή θα καλυφθεί από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους;
  3. Ποια τα μέτρα που έχετε πάρει ώστε να μπορούν οι κτηνοτρόφοι να προμηθευτούν έγκαιρα τα κατάλληλα σκευάσματα για την προληπτική προστασία από το φορέα της νόσου;
  4. Τι αποζημιώσεις έχουν δοθεί έως σήμερα σε κτηνοτρόφους για την απώλεια του ζωικού κεφαλαίου και ποιες οι εκκρεμείς περιπτώσεις για το 2014;

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

This entry was posted on Τρίτη, 24 Μαρτίου, 2015 at 16:38 and is filed under ΕΡΓΑΣΙΑ, ΚΟΖΑΝΗ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply