Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Αρκούδα ξύπνησε από την χειμερία νάρκη και την πλήρωσε το… μελισσοκομείο

24 Μαρτίου, 2015 by Χρήστος Μίμης

ΑΡΚΟΥΔΑ«Μύρισε» Άνοιξη και μία αρκούδα, που μόλις ξύπνησε από τη χειμερία νάρκη και ήταν μάλλον πεινασμένη, προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε μελισσοκομείο στο χωριό Τύρια Ιωαννίνων, σε περιοχή κοντά στη έξοδο της Εγνατίας Οδού, για Αγία Αναστασία.

«Παγώσαμε όταν αντικρίσαμε τις κατεστραμμένες κυψέλες», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου «Αρισταίος», Αναστάσιος Ποντίκης, ο οποίος εξέφρασε την βεβαιότητα πως τις ζημιές στις κυψέλες προκάλεσε αρκούδα που μύρισε μέλι.

Ο κ. Ποντίκης μαζί με κάποιον συνάδελφό του, πήγαιναν προς το δικό τους μελισσοκομείο, όταν αντίκρισαν τι είχε συμβεί στην περιουσία συνάδελφου τους.

Ο τρόπος που επιτίθεται η αρκούδα στα μελίσσια όπως αναφέρει ο κ. Ποντίκης είναι χαρακτηριστικός και τον περιγράφει. «Διαλύει τις κυψέλες, τις ανοίγει, τις σηκώνει στον αέρα και μετά τις τσακίζει στο έδαφος. Βγάζει όλα τα πλαίσια από μέσα και αφήνει ίχνη και με τα νύχια της. Είναι τόσο δυνατό το ζώο που καταστρέφει ολοσχερώς την κυψέλη, καθώς χώνει τα νύχια της. Όταν επιτίθεται σε ένα μελισσοκομείο, δεν πιάνει μία κυψέλη, προκαλεί μεγάλη καταστροφή σε όλες. Η μανία της είναι μεγάλη, πηγαίνει για να φάει, οι μέλισσες επιτίθενται εναντίον της και τις καταστρέφει».

Οι μελισσοκόμοι, προσπαθούν να προστατέψουν τα μελισσοκομεία με ηλεκτρικές περιφράξεις, καθώς αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να προστατευτούν, όπως υποστηρίζουν.

Κρούσματα επιθέσεων αρκούδας σε μελισσοκομεία των Ιωαννίνων παρατηρούνται τα τελευταία 2 χρόνια με τα περισσότερα πέρυσι. Μέχρι τότε, οι μελισσοκόμοι ήταν ανυποψίαστοι και δεν είχαν πάρει μέτρα προστασίας.

Ο κ. Ποντίκης επισημαίνει πως οι επιθέσεις αρκούδας στις περιουσίες τους, έρχονται να προστεθούν στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος ,για παράδειγμα η χρήση των φυτοφαρμάκων. Τέλος, αναφέρει πως δεν είναι μόνο οι υλικές ζημιές αλλά και το ζωικό κεφάλαιο, γιατί «δεν είναι εύκολο να φτιάξεις ένα μελίσσι παραγωγικό».

Πριν από 10 ημέρες, ανάλογη επίθεση αρκούδας στην ίδια περιοχή, προξένησε καταστροφές σε άλλο μελισσοκομείο.

This entry was posted on Τρίτη, 24 Μαρτίου, 2015 at 08:02 and is filed under ΠΑΡΑΞΕΝΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΤΑΞΙΔΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply